Politică

articolul anterior articolul urmator

Republica Moldova, de la „eliberatorii ruşi“ la „cotropitorii fascişti români“. Un nou episod al comediei „putinisto-dodoniene“

14
26 Aug 2019 13:31:00
Sebastian Rusu
Ministrul Apărării Federaţiei Ruse, Serghei Şoigu, preşedintele R.Moldova, Igor Dodon, speakerul Parlamentului, Zinaida Greceanâi- alături de activul PSRM la ceremonia de comemorare  a eliberării de fascism a Basarabiei la 24 August 1944                      Sursa Foto: Agora.md
Ministrul Apărării Federaţiei Ruse, Serghei Şoigu, preşedintele R.Moldova, Igor Dodon, speakerul Parlamentului, Zinaida Greceanâi- alături de activul PSRM la ceremonia de comemorare  a eliberării de fascism a Basarabiei la 24 August 1944                      Sursa Foto: Agora.md

Debarcarea lui Vladimir Plahotniuc de la butoanele puterii statului moldovean la începutul acestei veri, cu largul concurs al Blocului pro-european ACUM, a oferit fostului breloc al „oligarhului cel bun”, Igor Dodon, şansa de a „cimenta şi mai mult ideologic şi geostrategic” axa R.Moldova cu Rusia putinistă.

Când afirm acest lucru, instituţiile de forţă ale statului moldav sunt în mâinile lui Dodon şi a PSRM, în timp ce Blocul ACUM s-a mulţumit cu puţin şi s-a blocat într-o coabitare periculoasă alături de oamenii Kremlinului.

Aniversarea a 75 de ani de la eliberarea Basarabiei (24 August) de aşa zişii cotropitorii fascişti, aluzie la Armata română, de către Igor Dodon şi acoliţii săi în PMAN din Chişinău, în prezenţa ministrului Apărării rus, Serghei Şoigu reprezintă „o mizerie ideologică” la adresa României, care trebuie taxată dur de către  diplomaţia de la Bucureşti.

Pentru moment Dodon joacă prudent în relaţia cu Occidentul şi România, întrucât  are nevoie de bani pentru a guverna ruseşte, după metoda patentată cu succes de fostul său patron şi mentor, Vladimir Plahotniuc. După cum evoluează lucrurile la Chişinău, Occidentul pare mulţumit că a scăpat de oligarhul Plahotniuc, refugiat politic prin Miami, iar România este absentă din nou în jocul politic de peste Prut,  liderul ACUM, vicepremierul Andrei Năstase, clamează la Bucureşti că este european şi va vota cu preşedintele Klaus Iohannis.

Dar lucrurile stau cu totul altfel, iar realitatea este dură cu fratele mai mare de peste Prut, în contextul în care nu a reuşit în toţi aceşti ani să contruiască o elită politică care să gândească cu adevărat româneşte şi nu să nu stea ţintă pe servieta cu bani a serviciilor. Ultimul episod al comediei dodoniene l-a reprezentat sărbătorirea sâmbătă în PMAN de la Chişinău, în prezenţa ministrului Apărării rus, Serghei Şoigu, sub acordurile melodiilor celebrei cântăreţe ruse Elena Vaenga, amintind de rezistenţa sovietică de la Stalingrad.

Prin intermediul acestui circ mediatic în favoarea Rusiei putiniste, Igor Dodon a transmis un mesaj foarte clar Bucureştiului, că „ora exactă se dă de la Kremlin”, iar „România rămâne un stat agresor fascist, în timp ce Rusia Sovietelor a eliberat Basarabia la 24 August 1944”.

O mizerie ideologică a doctrinei dodoniste de legitimare a moldovenismului şi de a ţine captivă aceea parte din electoratul, cu simpatii şi nostalgii stalinisto-putinist. În fapt, Dodon şi acoliţii săi din PSRM au sărbătorit 75 de ani de la încheierea Operaţiunii Iaşi-Chişinău, soldată cu reanexarea Basarabiei de Uniunea Sovietică.  Oare Dodon este atât de fariseu să nu ştie adevărul istoric după 24 August 1944 în Basarabia?

Cu siguranţă că îl ştie, însă făcând jocul perfid al Kremlinului vizează cu ochii larg deschişi să devină un nou Plahotniuc al R.Moldova pentru o perioadă îndelungată de timp, profitând din plin şi de vulnerabilitatea Blocului ACUM din arcul de guvernare. Situaţia în care a fost pus Guvernul Maiei Sandu este umilitoare de către Igor Dodon, deşi aceasta decretase 23 August- zi de doliu împotriva agresiunii sovietice.

Dar apropierea vizitei la Kremlin ar putea să fi o scuză pentru Maia Sandu, în contextul în care nu doreşte să agite apele mai mult decât a făcut-o guvernarea lui Plahotniuc. Cel puţin pentru moment aşa zisa dez-oligarhizare este în fond o scindere ideologică a R. Moldova, între dodonişti şi europeni.

Pentru moldoveanul simplu- 24 August este Ziua Eliberării de Fascism sau Ziua Ocupaţiei URSS? Şi ca circul să fie complet, socialiştii împreună cu Igor Dodon au depus flori la Complexul Memorial Eternitate din Chişinău, pentru a marca 75 de ani de la eliberarea Moldovei de fascism.

O mizerie pe care Bucureştiul trebuie să o sancţioneze în numele adevărului istoric şi apoi al frăţiei de sânge şi neam cu românii dintre Prut şi Nistru.

Contactat de Jurnaliştii.ro, analistul Dan Nicu a declarat că confuzia “fascism/nazism”, proprie discursului public din URSS, a devenit de multe decenii un marker al atitudinii pro-ruse nu doar în Republica Moldova, ci peste tot în lume.

„Asta deoarece termenul «fascism» a început să fie tot mai adesea folosit pentru a eticheta orice mişcare sau atitudine politică inconvenientă Moscovei. Sărbătorirea cu fast a victoriei pe care Moscova o prezintă ca aparţinându-i doar Armatei Roşii (aprovizionată cu zeci de mii de camioane, mii de avioane de luptă, milioane de conserve de către SUA prin programul lend-lease) se desfăşoară nu doar la 9 mai, elementul central în construcţia simbolică a «victoriei», ci şi în alte zile cu semnificaţie pentru «eliberarea» unor teritorii ocupate anterior de URSS. În cazul Republicii Moldova, este vorba despre 24 august, ziua în care trupele sovietice aflate în ofensivă au ocupat Chişinăul. În 2019 aniversăm 75 de ani din acea zi, iar preşedintele Igor Dodon a anunţat deja un program de festivităţi care s-a desfăşurat pe 23, 24 şi 25 august şi a inclus un concert în Piaţa Marii Adunări Naţionale, dar şi o manifestaţie de comemorare la Memorialul de la Şerpeni, localitatea de pe malul Nistrului în care forţele sovietice au stabilit primul cap de pod în cadrul operaţiunii «Iaşi-Chişinău»”,  a declarat, pentru Jurnaliştii, Dan Nicu.

Citeşte analiza complată pe Jurnaliştii.ro

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Gabriel din Bugeac
26.08.2019, 13:52:07

Basarabia, o fi aparținut vreo 20 de ani României.. dar astăzi și cred că niciodată.. indiferent de cine este la putere.. Basarabia nu o să se unească cu România, așa cum nici teritoriile românești din Ucraina, Bulgaria. Fiecare să-si vadă de sărăcia lor, de nevoile și țara lor.

-7 (7 voturi)
ana_
26.08.2019, 14:33:35

Atroce. Să-i sărbătorești pe cei care te-au dus în Siberia și ți-au populat țara cu oamenii lor și te-au adus în minoritate și asuprire (până la a-ți uita limba și istoria). Pe cei care au făcut din Transnistria cuiul lui Pepelea, ca să fie siguri că nu vei mai scăpa de ei nicicând. Atroce, dar oamenii își aleg singuri sărbătorile.

+4 (4 voturi)
Stefan din Nord
26.08.2019, 15:25:32

Basarabenii de mult nu mai simt romaneste ,nu mai sunt romani Sunt organisme modificate genetic ,niste creaturi jalnice ramase asa in urma experimentelor lui Stalin cu deportarile masive de populatii in pustiurile Asiei si inlocuirea cu alte natii din URSS Sa suferi atat in istorie din cauza rusillor dar sa ajungi sa-ti iubesti opresorul in dauna celor de o limba si un neam cu tine arata ca nu sunt in toate mintile

+4 (4 voturi)
Amicus Plato
27.08.2019, 20:09:31

Rromule, românii sînt scorneală diavolească de secol XIX. Sînt produsul abominației Rromînica și a aparatului demonic de spălat creiere numit școala romînească. Moldovenii n-au fost niciodată romîni, nici nu știu ce este aia S-au dus niște cretini din Romînica spălați pe creier în Bugeac și au întrebat o babă moldovancă, ce fusese ferită de mass media rromă sau de cea de la Chișinău aflată sub controlul rromilor, despre romîni/romînește, nu auzise sărmana babă în viața eide aceste cuvinte blestemate, nici nu știa ce înțeles au, sau să le pronunțe. Cum e Rusia opresorul, vierme? Tu știi cu cine era aliat Ștefan și contra cui a luptat cel mai mult, cine l-a băgat în conflict cu ungurii și turcii? Era aliat cu rușii și cel mai mult a luptat contra jivinelor muntene. Dar Cantemir? Aliat cu turcii, trădat de jivina Brâncoveanu. Ioan Vodă? Aliat cu rușii contra turco-valahilor, și lista poate continua. Singurul aliat de nădejde al moldovenilor a fost Rusia, iar românii cel mai netrebnic și infect dușman care și azi cu cele mai nerușinate minciuni și intrigi vor să distrugă ce a mai rămas din Moldova și moldoveni.

-4 (4 voturi)
Iosiv Varga
26.08.2019, 22:02:20

Moldovenii si romanii in 1991 au hotarat sa fie liberi,independenti,suverani unul fata de celalalt!!!-dar nu sunt nici liberi ,nici independenti si nici suverani,dar sunt in schimb ambii saraci ,unul mai sarantoc decat celalalt! Dar pentru asta nu e de vina decat RMOLDOVA si ROMANIA!Comentariile sunt inutile si nu ajuta la nimic,nu tin de foame,fiecare incearca sa se lipeasca undeva de unde mai poate ciupi un ban,adica UE sau RUSIA,dar cu ciupeli merg ambele frateste in jos ...

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările