Politică

articolul anterior articolul urmator

R.Moldova, încotro? Scenarii post-electorale. Mize uriaşe şi politicieni mărunţi

2
4 Mar 2019 11:17:18
Sebastian Rusu
Vladimir Plahotniuc (centru), Igor Dodon (dreapta) şi Ilan Şor (stânga)    sursa foto: Basarabia Literară
Vladimir Plahotniuc (centru), Igor Dodon (dreapta) şi Ilan Şor (stânga)    sursa foto: Basarabia Literară

Alegerile parlamentare care s-au desfăşurat duminica trecută în R.Moldova în baza legii mixte electorale au reconfirmat cartelul format PSRM-PDM, deşi s-au comis numeroase fraude electorale în baza turismului electoral din regiunea transnistreană.

Omul momentului şi implicit al acestora alegeri este oligarhul Vladimir Plahotniuc, „care continuă să pozeze în politicianul cu valenţe democratice, deschis oricăror negocieri pentru binele R.Moldova, atât cu Vestul cât şi cu Estul“. Miza acestuia rămâne însă neschimbată: „să guverneze ruseşte pe banii europenilor sau ai Bucureştiului“.

În momentul de faţă, arhitectura viitorului plen de la Chişinău va fi următoarea: PSRM - 35 de mandate, PDM - 30, Blocul ACUM - 26, Partidul Şor - 7 şi 3 deputaţi independenţi. Marea surpriză o constituie ieşirea din prim plan a PCRM, PL, PLDM şi formaţiunilor civice pro-unioniste.  Privind acestor rezultate, în momentul de faţă cheia rămâne la PDM, care prin vocea lui Dumitru Diacov, omul de taină al oligarhului cel bun, exclude din start varianta unor noi alegeri anticipate în contextul în care nu se va forma o majoritate.

Deci, principala problemă pentru Plahotniuc va fi conturarea unei majorităţi astfel încât să fie pe placul Occidentului, pentru deblocarea urgentă a banilor pentru reformele convenite cu UE în contextul în care economia moldavă nu stă pe roze, iar pericolul unei crize le dă bătăi de cap oficialilor moldoveni în pofida unor măsuri populiste de majorare a salariilor şi pensiilor din campania electorală.  Cel puţin din partea României, prin intermediul coaliţiei iliberale PSD-ALDE, guvernarea lui Plahotniuc poate sta liniştită în contextul în care “conducta cu bani de la Bucureşti“ va alimenta în continuarea populismul oligarhului cel bun, iar MAE de la Bucureşti a recunoscut validitatea alegerilor organizate în 24 februarie de cartelul PDM-PS

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a luat notă de raportul preliminar prezentat de Misiunea internaţională de observare a alegerilor parlamentare derulate în Republica Moldova la 24 februarie 2019. Conform evaluării preliminare, alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au derulat, în general, cu respectarea prevederilor legale şi standardelor democratice în domeniu, fiind semnalate unele deficienţe înregistrate atât în contextul campaniei electorale, cât şi în ziua scrutinului electoral“, se arată în textul comunicatului de presă, emis de MAE.

Surse politice de la Chişinău au declarat, pentru Jurnaliştii.ro, că dialogul între socialişti şi democraţi este constant în aceste zile deşi aceştia au anunţat oficial că nu poate fi vorba de nicio negociere până la rezolvarea contestaţiilor depuse în şase circumscripţii unde candidaţii socialiştilor au pierdut la diferenţe mici de voturi.

„Că dialogul dintre PSRM şi PDM există nu mai este un secret pentru nimeni. Acest lucru i-a permis preşedintelui Igor Dodon să vină cu propunerea realizării unei coaliţii extinse PSRM-PD-ACUM în viitorul Parlament (scenariu imposibil din mai multe motive). Rezultatul obţinut de Dodon în urma celor 22 de vizite efectuate la Moscova fusese infim – doar 35 de mandate. Socialiştii ştiu acum că au câteva probleme în relaţia cu Rusia şi că orice alianţă deschisă cu PDM-ul lui Plahotniuc ar fi una fatală pentru socialişti. Probabil că aceştia din urmă vor prefera o scindare a partidului între «trădători» care vor migra spre PDM (circa 16 deputaţi) şi «loialii» care se vor regrupa în jurul Zinaidei Greacanîi şi a lui Bogdan Ţîrdea“, au declarat, pentru Jurnaliştii.ro, surse politice de la Chişinău.

De asemenea, sursele noastre mai precizează faptul că PSRM se pregăteşte pentru alegeri anticipate în contextul în care alegerile locale de anul acesta au o importanţă mai mare pentru establisment.

Citeşte analiza completă pe Jurnaliştii.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Lucifer
4.03.2019, 11:51:43

Alte alegeri nu vor schimba balanţa actuală de putere. Pentru binele Moldovei o alianţă cât de cât pro-occidentală PDM-ACUM se impune. ACUM!

zbucium ion
4.03.2019, 12:51:44

"... principiul de bază al Blocului ACUM va continua să rămână „unitatea”. - Asta isi imagineaza si isi doresc liderii ACUM, dar e greu de crezut ca toti cei 26 de deputati din ACUM vor rezista tentatiei de a fi atat de aproape de "ciolan" si a refuza sa se infrupte din el pentru a pastra, vezi doamne, "UNITATEA" blocului ACUM. Ajuns in parlament ACUM se va diviza, probabil, in doua fractiuni separate- PAS si PDA, dar mai realist pare scenariu ca unii deputatii din ACUM vor dori sa devina deputati independenti, vor vota conducerea parlamentului si guvernul pentru a obtine posturi la conducere - asa cum in 2013 au procedat liberalii "reformatori", parasind PL-ul.

Modifică Setările