Români din diaspora, transmiteţi politicienilor ce fel de procedură de vot doriţi!

Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de mii de români care au ieşit în stradă în noiembrie 2014, protestând în toate colţurile lumii împotriva unui sistem şi a unor oameni politici care nu i-au lăsat să îşi exercite dreptul la vot, sunt invitaţi să nu-i lase pe politicieni să facă singuri legea. Să le spună răspicat politicienilor ce fel de sistem de vot doresc.

Aceasta este soluţia identificată de România Curată pentru a-i ajuta pe cetăţenii noştri de pretutindeni să se facă auziţi. Două organizaţii membre ale Alianţei pentru o Românie Curată – Societatea Academică din România şi Academia de Advocacy vă propun să participaţi la audierea publică şi să vă trimiteţi în scris şi înregistrate depoziţiile voastre până pe data de 17 aprilie. Tot ce aveţi de făcut este să descărcaţi şi să citiţi întregul pachet de documente pus la dispoziţie şi să respectaţi procedura.

Iată care sunt paşii concreţi:

1.    Citiţi motivatia;

2.    Vă invităm să răspundeţi la cele 3 întrebări de la finalul Motivaţiei şi să completaţi formularul de înscriere selectând una din cele 5 opţiuni.

3.    Vă rugăm să trimiteţi formularul de înscriere, completat, la sorana.greucean@advocacy.ro

4.    Vă rugăm să vă elaboraţi depoziţia scrisă, urmând instructiunile de formulare a unei opinii şi să o trimiteţi la sorana.grucean@advocacy.ro , până la data de 17 aprilie 2015.

5.    Vă rugăm să verificaţi datele dvs de comunicare, pentru a vă transmite raportul sinteză, după finalizarea procedurii de audiere publică. Pentru a vă familiariza cu această tehnică de consultare publică, vă invităm să citiţi procedura de audiere publica, regulamentul de eveniment şi chemarea la acţiune.

Pentru ca toţi cei care se vor implica în acest demers - pornit dinspre societatea civilă care doreşte să contribuie la elaborarea unei viitoare legi astfel încât ea să fie configurată, agreată şi promovată în Parlament cu şanse mari de reuşită - să poată folosi argumente bine documentate, iniţiatorii au pregătit, pentru toate persoanele interesate, inclusiv note bibliografice consistente disponibile aici: http://advocacy.ro/node/16533/subpage/16539#vitrina

Autorii depoziţiilor scrise sunt apoi invitaţi să se înscrie şi pentru susţinerea/prezentarea verbală a propunerilor în cadrul evenimentului de audiere publică „Votul electronic sau votul prin corespondenţă?”, ce va avea loc pe data de 21 aprilie, în Sala Titulescu, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România (str. Vasile Lascăr nr. 31, Bucureşti), între orele 12.00-14.00. Atenţie, pentru cei care doresc să participe cu opinii verbale, mai întâi trebuie depusă depoziţia scrisă în termenul indicat.

Persoanele care nu pot participa la eveniment, însă ar dori să îşi susţină verbal depoziţia scrisă, sunt invitate să înregistreze video sau audio (şi apoi să transmită link-ul fişierului încărcat pe youtube) împreună cu depoziţia scrisă, la aceeaşi adresă electronică. Toate detaliile se regăsesc în secţiunile speciale dedicate evenimentului, pe cele trei site-uri.

Opiniile colectate prin procedura de audiere publică se vor sintetiza, de către Comisia de Experţi a audierii publice, într-un raport sinteză care va fi făcut public în cadrul unei conferinţe de presă, pe data de 7 mai 2015. Raportul sinteză va fi transmis tuturor celor care au participat la audierea publică, la adresa electronică indicată în formularul de înscriere, precum şi decidenţilor politici cu responsabilităţi în domeniu. De asemenea, va fi adus la cunoştinţa opiniei publice prin intermediul presei, precum şi prin afişarea pe www.advocacy.ro , www.sar.org.ro  şi www.romaniacurata.ro unde va putea fi consultat alături de toate celelalte materiale specifice audierii publice.

Membrii Comisiei de experţi sunt: Dacian Cioloş, Alexandru Radu, Emil Hurezeanu, Silviu Rogobete, Corina Dragomirescu.

Academia de Advocacy şi Societatea Academică din România consideră că depăşirea situaţiei de criză generată de o legislaţie care ignoră vocea românilor de pretutindeni şi de proasta organizare a unor scrutinuri electorale, precum în noiembrie 2014, se poate face numai prin implicarea românilor cărora le pasă de calitatea aleşilor, de ei depinzând calitatea vieţii a milioane de familii de români, din ce în ce mai mulţi fiind obligaţi de condiţiile grele din ţară să îşi găsească un trai decent la sute şi mii de kilometri de casă.

În Parlament au fost depuse mai multe iniţiative legislative, iar procedura de adoptare a intrat în linie dreaptă. Acum este momentul să vă spuneţi punctul de vedere!

Puteţi comenta acest articol pe portalul Romania Curata.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite