România, acuzată în Parlamentul European de arestarea lui Beke Istvan: „Profită de teama populaţiei pentru a-şi închide opozanţii politici”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul maghiar Krisztina Morvai a atacat decizia autorităţilor române de a-l aresta preventiv pe Beke Istvan, membrul grupării „64 de comitate” suspectat că ar fi plănuit un atentat terorist la parada de 1 Decembrie din Târgu Secuiesc, în cadrul unui discurs susţinut miercuri în Parlamentul European, conform transcripţiei şedinţei de la Strasbourg.

Morvai a sugerat că autorităţile române profită de teama generală generată de ameninţările teroriste pentru a-şi închide opozanţii politici, oferind ca exemplu cazul lui Beke Istvan, despre care susţine că i s-a încălcat dreptul la apărare şi că a fost acuzat de acte teroriste fără a fi prezentate probe satisfăcătoare în acest sens.

Morvai a cerut Parlamentului European să analizeze cazul, şi a predat un dosar întocmit în acest sens Comisarului European pentru Ajutor Umanitar şi Situaţii de Criză, cipriotul Christos Stylianides.

„Drepturile omului sunt uneori încălcate într-un mod dur în forme pe care de regulă le întâlnim în afara Uniunii Europene. Dacă aceste manifestări apar într-o ţară membră, atunci se impun măsuri urgente şi anihilarea acestor tendinţe încă din faşă” şi-a început pledoaria europarlamentarul maghiar.

„Unele state membre ale Uniunii Europene cu intenţii politice josnice profită  de teama populaţiei cu privire la ameninţările teroriste şi îşi închid opozanţii politici sau persoanele care le deranjează în mod abuziv. Este cazul unui cetăţean român de origine secuiască, Beke Istvan, unul dintre liderii unei comunităţi locale a maghiarilor din România. Acesta a fost aruncat după gratii fără proces şi fiindu-i încălcat dreptul la apărare, deoarece în casa sa au fost descoperite petarde şi artificii” a declarat Morvai.

Discursul europarlamentarului maghiar a avut loc în timp ce plenul de la Strabsbourg dezbătea Raportul anual despre drepturile omului şi democraţie în lume până în 2014 şi politica Uniunii Europene în aceast domeniu, întocmit în numele Comisiei pentru Afaceri Externe de un europarlamentar al Mişcării Populare, Cristian Dan Preda. Transcripţia integrală a şedinţei este disponibilă pe site-ul Parlamentului European.

Înainte de încheierea şedinţei, Preda, vorbind în calitate de raportor, i-a răspuns europarlamentarului maghiar, precizând că acest tip de probleme sunt de competenţa unei alte comisii din cadrul Parlamentului European.

„Constat cu puţin regret că unii dintre colegii noştri au început o dezbatere politică despre propriile state-membre, sau, cum se întâmplă des, au criticat ceea ce se întâmplă în alte state membre. Aceste probleme sunt de competenţa Comsiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne a Parlamentului European” a declarat fostul consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, referitor la acuzaţiile europarlamentarului maghiar.

Cine este Krisztina Morvai. Activistă feministă acuzată în trecut de antisemitism

Krisztina Morvai este un avocat maghiar care a intrat în componenţa Parlamentului European în 2009, candidând pe listele partidului Jobbik, deşi nu este afiliată grupării ultra-naţionaliste. Morvai este cunoscută pentru activismul feminist, fiindă fostă membră a Comisiei pentru Drepturile Femeilor din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

În acelaşi timp, avocata a primit acuzaţii de antisemitism din partea cotidianului israelian „Haaretz”, după ce i-a zis unui cetăţean maghiaro-american de origine evreiască pe un forum de discuţii public de pe internet că „aşa-zişii mândri evrei maghiari ar trebuie să se întoarcă la joaca cu cozile lor circumcise”. Totodată, ca răspuns la ofensiva israeliană din Fâşia Gaza din martie 2009, Morvai a declarat că le doreşte liderilor israelieni să „primească săruturile Hamas” (n.r. - organizaţie paramilitară palestiniană centrată în Fâşia Gază responsabilă pentru mai multe atacuri împotriva Israelului), caracterizând liderii de la Tel Aviv drept „ucigaşi murdari şi păduchioşi”.

Beke Istvan Atilla, cetăţeanul român de etnie maghiară care ar fi plănuit să detoneze un dispozitiv explozibil improvizat în cadrul paradei de 1 decembrie din Târgu Secuiesc, se află în continuare în arest preventiv la Poliţia Capitalei, după ce procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus arestarea sa preventivă pentru 30 de zile pe 1 decembrie.

Istvan este membru al grupării extremist-revizioniste maghiare „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate”, înfiinţată în Ungaria şi care are filiale active şi în România. Gruparea a negat plănuirea unui atentat pe teritoriul României şi a condamnat reţinerea lui Istvan drept abuzivă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite