România în campanie (deja!)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentele politice de ieri au scos în evidenţă faptul că România a intrat oficial în campania electorală. Cele trei mari puteri de pe scena politică românească, Preşedintele Klaus Iohannis, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Social Democrat şi-au umflat muşchii care mai de care în faţa celor care îi votează în mod constant. Interesant este de analizat modul în a care a făcut-o fiecare dintre aceştia.

Nu mai există niciun dubiu în privinţa dorinţei lui Klaus Iohannis de a obţine un al doilea mandat în funcţia de Preşedinte al României. Din păcate pentru el, nu se poate folosi de pârghiile partidelor politice. Singurul mod prin care îşi poate ţine electoratul aproape este acela de a ataca partidul de guvernământ şi de a sublinia tot timpul mişcările eronate pe care le face Guvernul. Asta a şi făcut. În ultima lună practic Iohannis şi-a dublat activitatea, întărindu-şi discursurile, devenind dintr-un preşedinte foarte tăcut unul care şterge pe jos cu cei care demonstrează ca nu au ce căuta în anumite funcţii. Se pare că oamenii asta îşi doresc de la preşedintele lor, iar peste un an îi vor acorda încă odată votul. Cel puţin în teorie.

Pe de altă parte, Partidul Naţional Liberal a dat ieri un semnal foarte clar: este gata să câştige alegerile europarlamentare. Transferul unuia dintre cei mai buni europarlamentari români, Siegfried Mureşan, reprezintă pe de o parte deschiderea PNL faţă de oamenii care au demonstrat în funcţiile publice, iar pe de altă parte dorinţa partidului de a câştiga următoarele alegeri. Schimbarea de atitudine, venită pe trendul creşterii în sondaje, şi o listă cu nume serioase îi poate aduce Partidului Naţional Liberal rezultatul dorit.

Nu în ultimul rând, Partidul Social Democrat, prin vocea liderului său, devenit absolut, Liviu Dragnea. Deşi, la prima impresie, nu pare decât un eveniment cocălăresc cu mici şi bere, Dragnea a arătat încă odată că este om al poporului. Iliescu sigur s-a uitat cu invidie la acţiunea isteaţă a liderului actual al PSD. El, în loc de mici şi bere, a mâncat mcpuişor şi a băut cola. Un lucru este sigur. Preşedintele vă vinde gogoşi, iar eu mănânc mici cu voi. Stau în centrul vostru, vă răspund personal pe Facebook, sunt românul autentic. Că mai scoate presa câte un articol prin care ne spune că românul autentic nu îşi permite un Seria 7 de 130.000 de euro, asta este altă poveste. Nici nu contează oamenii care pot face corelaţia dintre cele două aspecte. Importanţi sunt cei 25-30% care se duc la vot dimineaţa, la prima oră, şi care îi asigură preşedintelui PSD puterea pe care o are acum. Cu astfel de acţiuni îi va fi foarte greu lui Dragnea într-o eventuală bătălie cu actualul Preşedinte al României.

Chiar dacă tuturor românilor le plac micii şi berea, ultimul deceniu a demonstrat că sunt mult mai mulţi aceia care au ochi să vadă şmecheria din spatele unei astfel de acţiuni, demascând astfel şarlatanul din spatele omului de rând.

Interesantă zi am avut ieri. Toţi deodată. Urmează vacanţa de vară, iar lucrurile se vor calma. Însă din toamnă se vor ascuţi cuţitele şi mai tare. Mizele sunt foarte mari pentru toţi cei trei mari actori de pe scena politică românească.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite