România în criză profundă. Cine va fi noul premier?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi, 5 octombrie 2021, este o zi care va rămâne, cu siguranţă, în istoria Parlamentului. Florin Cîţu a fost demis din funcţia de prim-ministru cu cel mai mare număr de voturi înregistrat în ultimii 30 de ani la o moţiune de cenzură.

Nu mai puţin de 281 de parlamentari aparţinând grupurilor parlamentare PSD, AUR şi USR au votat în favoarea demiterii celui mai detestat premier care s-a perindat în ultimii ani de zile pe la Palatul Victoria.

Criza politică declanşată la începutul lunii septembrie, în urma deciziei USR PLUS de a ieşi de la guvernare, ca urmare a demiterii ministrului Justiţiei, Stelian Ion, se acutizează tot mai mult într-o perioadă extrem de grea pentru toţi românii, când ţara are nevoie de un guvern profesionist, capabil să rezolve problemele urgente din sănătate (în urmă cu o săptămână Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa a fost afectat de un incediu în urma căruia şapte persoane şi-au pierdut viaţa) sau să găsească soluţii pentru criza facturilor la gaze şi energie electrică.

Conform articolului 103, alin (1) din Constituţia României, după demiterea guvernului prin moţiune de cenzură, preşedintele este obligat să invite partidele parlamentare la Palatul Cotroceni pentru consultări în vederea desemnării unui nou prim-ministru – „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

Într-o scurtă declaraţie de presă susţinută de la pupitrul Administraţiei Prezidenţiale, şeful „statului eşuat” a anunţat, însă, că nu se grăbeşte. Partidele vor fi convocare la consultări „abia” săptămâna viitoare. Motivul: pentru a da timp partidelor să se pregătească. Apoi i-a mitraliat scurt pe cei care au votat moţiunea de cenzură, cu un accent deosebit pe partidul USR. Care a fost arătat de preşedinte cu degetul şi indicat ca fiind principalul responsabil de adâncirea crizei politice.

Deşi liberalii îi au la dispoziţie ca variante de premier pe Dan Motreanu şi Ilie Bolojan, doi lideri experimentaţi, profesionişti şi extrem de respectaţi de întreaga suflare politică, care ar putea să refacă oricând coaliţia de guvernare şi să obţină votul de învestire în Parlament, camarila din jurul lui Florin Cîţu, care a pus stăpânire pe PNL în urma congresului din data de 25 septembrie, trage toate sforile pentru renominalizarea acestuia de către Iohannis în funcţia de premier. „PNL nu renunţă la Florin Cîţu şi o spun extrem de răspicat şi extrem de bine informat. Pentru noi opţiunea este Florin Cîţu premier, acum este încărcat şi cu opţiunea PNL. Nu pierdem guvernarea, rămânem la guvernare şi vom face exact ce am promis în faţa românilor” – spune Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte PNL.

Pe de altă parte, Ludovic Orban, fostul preşedinte al liberalilor a văzut în demiterea lui Cîţu de la Palatul Victoria fereastra de oportunitate prin care poate încerca resetarea luptei pentru putere ce se duce în continuare în interiorul PNL. Astfel că, imediat după demiterea guvernului Cîţu, 41 de parlamentari liberali care i-au rămas în continuare fideli au semnat o scrisoare publică prin care cer nominalizarea lui Orban ca premier şi refacerea coaliţiei de guvernare alături de USR şi UDMR. În caz contrar, Orban îl ameninţă pe Iohannis cu ruperea partidului.

USR face apel la responsabilitate din partea PNL şi a preşedintelui Klaus Iohannis şi anunţă că va merge la consultările de la Cotroceni cu propunerea Dacian Cioloş – premier, liderul AUR, George Simion, propune un guvern de specialişti, în timp ce social-democraţii mizează exclusiv pe alegerile anticipate. „PSD are în acest moment o singură decizie: alegeri anticipate” – spune Marcel Ciolacu.

România este într-o criză profundă. Politică, economică, socială şi sanitară. O criză care are toate premisele să se adâncească în contextul în care Klaus Iohannis va face toate demersurile pentru a-l păstra pe Florin Cîţu în scaunul de prim-ministru, chiar şi după ce a devenit premierul demis cu cel mai mare număr de voturi din istoria Parlamentului. După ce a aruncat în aer PNL, singurul partid istoric care mai are un cuvânt de spus pe scena politică, este de aşteptat ca Iohannis să arunce în aer toată ţara doar pentru a-şi păstra marioneta preferată la Palatul Victoria.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite