Politică

articolul anterior articolul urmator

„România Educată”: mult aşteptata revoluţie în învăţământ

18
10 Jul 2021 09:31:12
Alina Gorghiu
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

„Şcoala nu pregăteşte elevii pentru viaţă”, „sistemul de învăţământ este depăşit”, „educaţia deazi lasă de dorit”. Acestea sunt concluzii la care putem ajunge ca părinţi, odată ce ne-am trimiscopiii la şcoală. Iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis, „România Educată”, este soluţia pentruca elevii din România, inclusiv fiii mei, să fie pe deplin pregătiţi pentru viaţă!

Săptămâna aceasta, Administraţia Prezidenţială a finalizat cea mai amplă consultare naţională derulată vreodată în perioada postdecembristă – nu mai puţin de 10.000 de persoane şi peste 150 de organizaţii şi de instituţii, în trei ani. Acum, avem, în sfârşit, un plan ambiţios de reformare a sistemului de învăţământ din România.

Rezultatul acestui efort colectiv – în care se regăsesc toate vocile societăţii – este un singur document cu potenţialul de a revoluţiona modul în care se face educaţie în România. Plecăm de la premisa că „trebuie să ne concentrăm pe capacitatea absolvenţilor de a se descurca în viaţă”, potrivit preşedintelui Iohannis. Scenariul în care ai promovat Bacul cu 9.75, dar rămâi şomer ani de zile, trebuie eliminat!

Primul pas va fi dezvoltarea educaţiei timpurie prin creşterea autonomiei şcolilor şi alocarea de resurse pentru creşterea calităţii educaţiei. Însă marea schimbare vizează tranziţia între etapele educaţionale. Se va pune accentul pe flexibilitate prin introducerea examenului suplimentar de admitere la liceu! Cu alte cuvinte, rezultatele de la Evaluarea Naţională nu vor fi singurul criteriu în funcţie de care elevul va fi repartizat la un liceu, ci acesta va avea opţiunea de a da examen de admitere la liceul dorit, indiferent de rută (teoretică, profesională, vocaţională), înainte de examenul de evaluare finală.

Învăţământul secundar superior va avea o nouă structură – teoretic, vocaţional şi profesional.

Şi această flexibilitate se va menţine pe parcursul anilor de liceu prin eliminarea birocraţiei şcolare inutile! Este firesc să apară scenariul în care elevul realizează că drumul lui în viaţă nu se poate intersecta cu matematica şi că aspiră, de fapt, la o carieră de lingvist! Tocmai de aceea, se vor simplifica procedurile de transfer.

Poate cea mai importantă reformă este „Noul Bacalaureat”. La fel ca şi Evaluarea Naţională, Bacalaureatul va fi restructurat pe model unic PISA. Nu avem nevoie de sute de variante de subiecte pentru Bacalaureat. Trebuie să fie un examen deschis tuturor.

Mai mult, "România Educată" recunoaşte nevoile şi realităţile pieţei muncii. Avem nevoie de tehnicieni. De aceea, este evidenţiată importanţa colegiilor terţiare non-universitare. Este soluţia pentru tinerii care nu au susţinut sau nu au promovat examenul de bacalaureat şi inclusiv adulţii care doresc să avanseze profesional.

Până în 2030, graţie acestui proiect, cel puţin 85% dintre elevii de gimnaziu vor avea competenţe digitale de bază, 40% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 30-34 de ani vor fi absolvenţi de studii superioare. Vom reduce cu minimum 50% rata de analfabetism funcţional. Iar rata abandonului şcolar va fi sub 10%.

Implementarea acestui proiect este o urgenţă! Contextul este, de asemenea, oportun: avem o guvernare liberală, avem o majoritate sănătoasă în Parlament, precum şi fonduri pentru a impulsiona reforma socială prin PNRR şi, suplimentar, fonduri europene. Sprijinul financiar este unul istoric: 3,6 miliarde de euro!

Şcoala românească, aşa cum este ea astăzi, dezvoltă elevul în paralel cu realităţile dure ale societăţii, lăsându-l neajutorat odată ce acesta părăseşte băncile şcolii. Este de la sine înţeles că, drept urmare a desprinderii de un astfel de mediu, orice dezamăgire ori deziluzie poate declanşa în tinerii noştri o criză existenţială. Aşa sfârşim cu tineri depresivi şi anxioşi care, în disperarea lor, nu reuşesc să îşi găsească un loc în societate.

Tânărul trebuie să fie pregătit pentru viaţă şi să fie în cunoştinţă de cauză şi 100% mulţumit de decizia sa atunci când îşi alege drumul profesional. „România Educată” se va ocupa de asta. Pentru că o Românie educată va fi o Românie prosperă şi fericită!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

butelie ilie
10.07.2021, 09:56:01

Deci nu conteaza rezultatele la invatatura, tinerii vor urma oricum liceul si facultatea adica vor ajunge prosti cu diploma. Pe banda rulanta ca asa este ordinul Romania Educata.

-12 (12 voturi)
Utilizator Adevărul
10.07.2021, 10:01:46

Comentariu considerat abuziv.

Vanatorul/d.c.
10.07.2021, 10:33:13

(Merge brici cenzura jigodist-lliberal-iohannist-neosecuristica pe pagina asta si in tura asta..!) Romania regimului liberal-iohannist a devenit ”ultima gaina” a UE la toate capitolele referitoare la calitatea vietii, si totodata mai e si rusinea Balcanilor si a Europei de Est..! Asta fie ca-i place cenzorului iohannist-liberal-neosecurist din tura asa, fie ca nu..! Priviti si comparati: ”Unele țări din Europa Centrală și de Est devin egale sau chiar superioare Franței și Germaniei, în ceea ce privește progresul național. Rapoartele statistice ale creșterii economice, ocupării forței de muncă, veniturilor, speranței de viață, sarcinilor fiscale și ale datoriilor, inovării, antreprenoriatului, producției, imigrației, criminalității și terorismului au arătat că grupul de la Visegrad, a avut performanțe mai bune față de Franța sau Germania. De exemplu, economia și finanțele celor patru state sunt mult mai puternice decât în Franța și Germania. Datele pre-pandemice au arătat că cele patru țări au depășit rapid prosperitatea economică și stabilitatea financiară a celor două mari puteri. Înainte de pandemie, grupul de la Visegrad se bucura de niveluri mai ridicate de creștere economică față de Berlin sau Paris. Produsul intern brut al celor patru state a crescut în medie cu 4,3% în 2018, comparativ cu 1,6 pentru Franța și Germania. Un raport recent al HSBC Global Research, The World in 2030, anticipa că cele patru state vor continua o creștere a PIB-ului de 3,4-3,6% până în anul 2030, prognozând o rată de creștere de 0,9% pentru Germania și de 1,1% pentru Franța. Chiar dacă există impresia că grupul de la Visegrad este izolat, înapoiat și incapabil să concureze, acesta este implicat în economia globală mai mult ca Parisul sau Berlinul. Exportul reprezintă în medie 73,4% din PIB în cele patru țăr, în timp ce importurile reprezintă 70,8%. Dacă acest grup ar fi o singură țară, conform unei analize a Carnegie Europe, cu sediul la Bruxelles, „aceștia ar fi de departe cel mai mare partener comercial, cu o cifră de afaceri anuală de aproape două ori mai mare decât a Chinei. ” De .asemenea, furtul este mult mai frecvent în Franța și Germania, decât în Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria. Cea mai mică rată de furturi este a Ungariei, având 656 de acțiuni la 100.000 de oameni în 2018. Incidentele de furt au scăzut cu 42-57% în toate cele patru țări, începând cu 2009.”(Presa libera) Ati citit..? Comparati cu Romania iohannist-liberal-neosecuristica. Daca va lasa cenzura iohannist-liberal-neosecuritica ..!

-5 (7 voturi)
Paun Al
10.07.2021, 11:28:33

Sunt 7 ani de cand dl Johannis este presedinte si a lansat programul "Romania educata".. In 7 ani nu s-a intamplat nimic bun. Dupa 7 ani, dl presedinte si dv ne vorbiti tot cu.. "trebuie" si verbele la viitor.. "vor fi, va avea, vor avea".. Daca tot cooperati intens cu biserica noastra stramoseasca, va propun sa lansati programul "Romania educata, in lumea de apoi"... Ar fi si pe placul enoriasilor, adica pe placul majoritatii parintilor, ai caror copii sunt abandonati de sistemul actual de invatamant.

+5 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
10.07.2021, 11:38:15

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările