Politică

articolul anterior articolul urmator

România are restanţe de peste 100 de milioane de euro la Agenţia Spaţială Europeană. Ministrul Burduja promite plata datoriilor până la finalul anului

3
24 Jun 2022 16:33:27
Autor: Maria Dinu
Sebastian Burduja FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Sebastian Burduja FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

România are datorii restante la Agenţia Spaţială Europeană de peste 100 de milioane de euro, iar statul român intenţionează să le plătească până la finalul anului 2022, a informat Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

„România trebuie să îşi respecte angajamentele. Avem o tradiţie în participarea la proiecte aerospaţiale de anvergură, prin specialiştii noştri de prim rang, apreciaţi şi respectaţi la nivel mondial. România reprezintă un pilon de bază al proiectului spaţial european şi este dornică şi pregătită să contribuie în continuare prin toate minţile sale luminate la cele mai importante proiecte ESA”, a transmis ministrul Sebastian Burduja, conform unui comunicat de presă. 

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a anunţat că a iniţiat proiectul de Hotărâre de Guvern privind plata integrală a contribuţiei financiare restante a României pentru perioada 2019-2022 la programele opţionale ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), precizând că prin acest proiect este vizată „deblocarea plăţii contribuţiei restante a României la fondul de cercetare spaţială al ESA, valoare care a ajuns la 102.263.517,89 euro, reprezentând 521.543.941 lei”.

Potrivit sursei citate, „România este singurul stat membru care înregistrează datorii la ESA, restanţe acumulate în perioada 2017-2019”, iar prin aprobarea acestui proiect se va reobţine dreptul de vot al României în Consiliul ESA, accesul celor peste 200 de firme româneşti la finanţările ESA şi participarea deplină a ţării în toate proiectele spaţiale europene, inclusiv în cele strategice, cu atât mai importante în context regional”. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Pop Max
24.06.2022, 17:01:13

Ce treabă are România cu Agenția Spațială? Ce ”proiecte aerospaţiale de anvergură” visează Burduja ăsta? Ar fi o sută de milioane de euro aruncați pe fereastră, în buna tradiție eurocratică. România ar trebui să finanțeze proiecte de cercetare autentice și autohtone cu acești bani.

0 (2 voturi)
Sever H.
24.06.2022, 18:03:08

Pop Min, dacă tu nu știi ceva, nu înseamnă că acel ceva nu exista. Sunt cel puțin câteva firme de software care lucrează direct cu ESA, în diverse proiecte: de la analiza datelor meteorologice, la controlul sateliților și comunicații satelitare.

+1 (1 vot)
Pop Max
27.06.2022, 10:16:04

Sever H. Bine bossule, dacă „analiza datelor meteorologice” înseamnă „proiecte aerospațiale de anvergură”, i rest my case.

Modifică Setările