Politică

articolul anterior articolul urmator

România s-a săturat de imunităţi şi privilegii

5
14 Mar 2015 17:53:31
Bogdan Diaconu
Singura şansă de a popula Guvernul României cu oameni oneşti este să anulăm imunitatea miniştrilor
Singura şansă de a popula Guvernul României cu oameni oneşti este să anulăm imunitatea miniştrilor

Clasa politică învechită a stabilit de mult regula în România: politicienii au numai drepturi, dar nicio responsabilitate. Au putere, dar nu dau socoteală pentru ea. Iar în faţa justiţiei beneficiază de ziduri de protecţie, precum Varujan Vosganian sau Laszlo Borbely. Luni, la Parlament, voi depune alături de ceilalţi doi parlamentari PRU un proiect de lege care să le taie pofta miniştrilor să mai încalce legea, anulându-le superimunitatea.

Ştim cu toţii ce bătălie se dă pentru posturile de miniştri în momentul în care se anunţă o schimbare de Guvern sau chiar a unui singur portofoliu. Ce îi mână pe politicienii învechiţi în rele să se dea de ceasul morţii ca să ajungă miniştri? Salariul? Nu cred, nu depăşeşte 1.500 de euro. Iar pentru un portofoliu în Guvern se duc adevărate lupte în partidele aflate la guvernare şi se cheltuie bani grei. Legea răspunderii ministeriale (nr. 115/1999, cu modificările şi completările ulterioare) este, la această oră, o lege a iresponsabilităţii ministeriale. Ca dovadă, foştii miniştri Varujan Vosganian şi Laszlo Borbely au stopat efectiv orice investigaţie asupra lor pe baza acestei legi. 

 Poate că, în felul acesta, vom avea şi miniştri oneşti şi competenţi, dacă îi vom speria suficient de tare pe cei care aleargă după portofolii din alte interese. 

Dacă în cazul parlamentarilor dosarul de urmărire penală merge înainte indiferent de votul din Parlament pentru reţinere, arestare sau percheziţie, atunci când este cazul, în cazul miniştrilor sau foştilor miniştri dacă cererea de urmărire penală nu este votată de Parlament se închide dosarul! Acest lucru înseamnă efectiv că miniştrii sunt deasupra legii!

Partidul România Unită va depune de aceea la Parlament pe data de 16 martie o modificare a Legii 115/1999 care să-i coboare pe miniştri din ceruri şi să-i aducă printre ”muritorii de rând”. Poate că, în felul acesta, nu vom mai vedea bătălii pe posturile de ministru. Poate că, în felul acesta, vom avea şi miniştri oneşti şi competenţi, dacă îi vom speria suficient de tare pe cei care aleargă după portofolii din alte interese. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

M Costi
15.03.2015, 06:10:59

Dle B. Diaconu , se vede ca sunteti suparat insa n-ar trebui sa nu incercati sa ganditi obiectiv si logic. Imunitate au presedintii si parlamentarii din intreaga Lume democratica , nu numai din Romania. Nu este o inventie romaneasca , asa cum incercati sa sugerati. Daca aveti date si dovezi ca imunitatea demnitarilor din Romania este deasupra celor din alte tari ale UE si SUA , ar trebui sa le prezentati public. In ce priveste afirmatia "...vom avea şi miniştri oneşti şi competenţi, dacă îi vom speria suficient de tare pe cei care aleargă după portofolii ..." , cred ca este ...copilareasca ! Sunteti politician si ar trebui sa stiti regulile jocului politic . Daca la "sperietura" se rezuma intreaga dvs strategie impotriva altor politicieni , e ...jale mare ....!

+1 (5 voturi)
Stan Toma
15.03.2015, 17:46:57

Cred ca mai degraba ar trebui redus numarul de parlamentari . Nu se justifica la o tara ca Romania un numar asa de mare de parlamentari care mai mult asculta de sef decat sa isi exprime liber votul.Nu pot trece prin parlament decat legi care ii favorizeaza sau sunt cu dedicatie. Trebuie retrasa abilitatea guvernului de a emite ordonante de urgenta care sunt de asemenea „cu dedicatie” fapt dovedit cu ordonantele privind renuntarea la titlul de doctor,trecerea Monitorului Oficial sub controlul guvernului etc.

+2 (4 voturi)
Janos Tamas
16.03.2015, 01:02:59

Mai Bogdane, eu in locul tau a-si initia niste legi, sa se dea pedeapsa capital celor care profita fara drept de productia altora. De exemplu: Cei care fura din avutul altora, indifferent de valoare pina la 1000 de lei valoare. Peste 1000 de lei valore sechestrat siavera failiei in total. Cei care ia mita. Cei care nu vor sa lucreze, dar colecteaza ajutor social. Cei care inseala pe altul, sau statul. Cei care sunt sovinisti, nationalisti, cei care incerc sa ingreuneze viata altora, indifferent cum, jignire prin expresie, scris, sau in orice alta cale. Deci tulbura posibilitatea de a convietuii in pace a intre natiunii conlocuitoare in tara. Falsifica historia sau invata historie falsificata, deci nu o istorie recunoscute international. smd. Pentru ca toate acestea face raul tarii, pina cind nu este pusa punkt minciunilor, hotiei, tilhariei smd. integritatea tarii intotdeauna va fi pusa in primejdie.

-1 (3 voturi)
Janos Tamas
17.03.2015, 01:15:13

Na unde sunteti dragi comentatori? Nimen nu are curajul sa comenteze comentariul meu? Va e frica, ca daca sunteti deacord si parlamentul o face lege, ajungeti pe funie? Ori daca nu sunteti deacord va vindeti singuri si vine DNA pe capul vostru? Dar diaconu corectul parlamentului romaniei? De ce nu spune nimic acum? Ii e si lui frica de aceasi traba? Hai bogdane, daca rezolv pe asta ai sapte voturi numai din familia mea la alegerile urmatoaere. Dar daca nu rezol, nu mai scrie asa vitejeste minciuni aici.

+1 (1 vot)
Janos Tamas
19.03.2015, 02:56:20

Bogdane est un las, daca nici nu ai curajul sa raspunzi, dar nici nu introduci o initiativa de lege, despre care am scris mai sus. Sau tie frica ca cazi in capcana ta? Est si tu un corrupt, hoti. sovinist, mincinos? S-ari putea.

+1 (1 vot)
Modifică Setările