România, te salvăm!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare neam îşi merită salvatorii. Sau mă rog, pe cei care se erijează în postura aceasta. Aşa aş glăsui dacă aş crede în noţiunea de „neam” aşa cum crede unul dintre „salvatori”.

Florin Zamfirescu, Dan Puric, apoi Bogdan Diaconu — ei şi alţii sunt mîntuitorii. Crezînd într-o noţiune a naţiunii desuetă, ei vor să salveze România. România e cea mai salvată ţară din lume: a fost salvată de comunişti, de anticomunişti, de cei 15 de mii de specialişti, de impermeabile la corupţie, de guvernul tehnocrat. Le mulţumim tuturor, dar nu cred că ne simţim foarte salvaţi. Altă poveste e că nici nu cred că politica contemporană este despre „salvare”.

Bogdan Diaconu vine cu Vlad Ţepeş, de parcă ar mai fi posibil aşa ceva. Florin Zamfirescu, un mare actor cu o conduită interesantă care amestecă machoismul cu atacurile la persoană şi tradiţia invocată în mod demagog. Oamenii ăştia ne vor salva pe noi! M-au şi trecut fiorii.

Cumva, e de înţeles. Un mare actor care simte că nu primeşte atenţia cuvenită, un revoluţionar dezamăgit (Marian Munteanu), un actor bun cu fraze care par idei şi au succesul scontat, dar de ce să nu aibă un succes şi mai mare?! şi un politician care vrea să apere România de ne-români. Toţi, oameni care ar putea să aibă locul lor, dar ei vor un loc mai mare, mai luminat, mai pe vîrf.

Bineînţeles, nu vor salva România. Ea va fi salvată de cei care au salvat-o pînă acum. Ceea ce nu este foarte bine, dar este de douămiişaişpe ori mai bine decît să fie salvată de cei menţionaţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite