Politică

articolul anterior articolul urmator

România, te salvăm!

27
28 Jan 2016 18:24:55
Péter Demény

Fiecare neam îşi merită salvatorii. Sau mă rog, pe cei care se erijează în postura aceasta. Aşa aş glăsui dacă aş crede în noţiunea de „neam” aşa cum crede unul dintre „salvatori”.

Florin Zamfirescu, Dan Puric, apoi Bogdan Diaconu — ei şi alţii sunt mîntuitorii. Crezînd într-o noţiune a naţiunii desuetă, ei vor să salveze România. România e cea mai salvată ţară din lume: a fost salvată de comunişti, de anticomunişti, de cei 15 de mii de specialişti, de impermeabile la corupţie, de guvernul tehnocrat. Le mulţumim tuturor, dar nu cred că ne simţim foarte salvaţi. Altă poveste e că nici nu cred că politica contemporană este despre „salvare”.

Bogdan Diaconu vine cu Vlad Ţepeş, de parcă ar mai fi posibil aşa ceva. Florin Zamfirescu, un mare actor cu o conduită interesantă care amestecă machoismul cu atacurile la persoană şi tradiţia invocată în mod demagog. Oamenii ăştia ne vor salva pe noi! M-au şi trecut fiorii.

Cumva, e de înţeles. Un mare actor care simte că nu primeşte atenţia cuvenită, un revoluţionar dezamăgit (Marian Munteanu), un actor bun cu fraze care par idei şi au succesul scontat, dar de ce să nu aibă un succes şi mai mare?! şi un politician care vrea să apere România de ne-români. Toţi, oameni care ar putea să aibă locul lor, dar ei vor un loc mai mare, mai luminat, mai pe vîrf.

Bineînţeles, nu vor salva România. Ea va fi salvată de cei care au salvat-o pînă acum. Ceea ce nu este foarte bine, dar este de douămiişaişpe ori mai bine decît să fie salvată de cei menţionaţi.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Menumorut
28.01.2016, 19:34:19

Stii...eu zic ca Romania e tara ta..Doar ca atunci cand vorbesti de salvatorii tarii tale..uita-te putin si in curtea vecinilor.. Nu ..nu la sarbi..nici la ucrainieni...nici la bulgari..nici la "republica Moldova"...nici la Marea Neagra...

+6 (14 voturi)
Convenient Truth
28.01.2016, 21:07:05

*Lasand la o parte persoanele prezentate in articolul dumneavoastra, care mie personal imi sunt simpatice. Eu nu prea ii cred pe oamenii care imi spun ca vor sa ma salveze, pentru ca tot timpul am impresia ca vor sa se salveze pe ei prin intermediul actiunilor indreptate spre mine sau prin intermediul meu. Acum, vedeti dumneavoastra pana si in cazul altruismului, tu cand ajuti o persoana, de ce o ajuti? O ajuti pentru ca simti un discomfort emotional in momentul in care vezi situatia in care se afla, iar pentru a nu mai simti acest discomfort emotional, te hotaresti sa actionezi si sa o ajuti. ( in unele cazuri cu 1 Leu ) - de ca si cum bani ar rezolva problemele si situatia in care se afla cel caruia ii "daruiesti". Am pus "daruiesti" in ghilimele, pentru ca de fapt platesti 1 LEU pentru propriul confort emotional, cand de fapt il ajuti sa ramana acolo in captiv in acea existenta. Altruismul este echivalentul egoismului emotional in cea mai pura forma, cabd ajungi sa te folosesti de ceilalti, pentru ati satisface propriile tale nevoi emotionale egoiste. Este ca in cazul celor care iti dau sfaturi si care se proiecteaza inconstient in tine. Nu are sens sa ii asculti, pentru ca tot timpul isi dau siesi sfaturi, crezand ca te ajuta pe tine. Va doresc o seara buna in continuare!

+9 (9 voturi)
Stan Toma
29.01.2016, 06:22:57

Corect.

+3 (3 voturi)
Convenient Truth
28.01.2016, 21:08:53

Vorbesc de cazuri normale si nu de situatii limita. Ca nu sunt genul care sa stea pe margine, cand cineva are nevoie de ajutor.

+2 (2 voturi)
Nirolf
29.01.2016, 02:48:22

"Daca as crede in notiunea de -neam- " . "Crezand intr-o notiune a natiunii desueta" Strica la tenul nemesiei voastre notiunea de "neam " ? E deranjanta factura psihica de romanism ? Natiunea a ajuns desueta ? Patriotismul este perimat ? Fereste-ma Doamne de prieteni ca de dusmani ma feresc singur .

+17 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările