România sărbătoreşte 10 ani de la intrarea în UE. Mesajele politicienilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România sărbătoreşte zece ani de la intrarea în Uniunea Europeană. Ministrul Afacerilor Externe Lazăr Comănescu, preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi Corina Creţu, comisar european pentru Politici Regionale, se numără printre politicienii care au transmis mesaje cu această ocazie.

Lazăr Comănescu, Ministrul Afacerilor Externe: Consolidarea integrării europene rămâne un obiectiv strategic

„Aniversăm astăzi, 1 ianuarie 2017, 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, moment de istorică însemnătate, care a marcat revenirea deplină în lumea democratică şi debutul participării României, ca stat membru UE, la procesul decizional european. Acest deceniu a reprezentat pentru România o perioadă fastă de modernizare şi de dezvoltare socio-economică, de îmbunătăţire a calităţii vieţii cetăţenilor români, de valorificare a integrării în Piaţa Unică Europeană. Experienţa de până acum relevă, totodată, existenţa, în continuare, de premise pentru o valorificare si mai eficientă a beneficiilor apartenenţei la UE. Angajarea fermă şi contribuţia la eforturile vizând identificarea de soluţii la provocările cu care UE se confruntă sunt recunoscute ca atare de partenerii noştri şi reprezintă confirmări ale rolului pe care România îl are astăzi în familia europeană. Consolidarea pe mai departe a integrării europene rămâne pentru România un obiectiv strategic. România va pleda pentru întărirea coerenţei acţiunii UE, pentru o abordare solidară şi incluzivă la nivel european, bazată pe definirea şi urmărirea unor obiective concrete, în consonanţă cu interesele cetăţenilor europeni. Este cu atât mai mult în interesul României ca aniversarea în acest an şi a împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma să confirme o Uniune mai puternică, mai unită şi mai coezivă, apărătoare a valorilor şi principiilor care au asigurat, peste timp, fundamentul durabil al construcţiei europene“, mai afirmă Lazăr Comănescu.

Ion Iliescu, fost preşedinte: Succesul UE, vital pentru reducerea decalajelor care separă România de Occident

„Anul de care ne despărţim a fost un an marcat de multe crize, atât în plan politic, cât şi social, de accentuarea unor fenomene economice nedorite, atât la noi, cât şi în sânul Uniunii Europene, de care România şi-a legat destinul acum zece ani. Pentru noi, românii, succesul Uniunii este vital pentru dezvoltare, pentru reducerea decalajelor care ne separă de occident, pentru creşterea bunăstării. Sper ca noua guvernare să facă, în sfârşit, o prioritate din integrarea europeană. Cu ocazia Noului An vă urez multă sănătate, fericire şi un an mai bun! Fie ca Noul An să aducă împlinirea speranţelor de mai bine tuturor românilor! La mulţi ani!“.

Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi liderul PSD: Nu trebuie să mai fim doar contributori, ci şi beneficiarii avantajelor

„Integrarea României în Uniunea Europeană este una din cele mai mari realizări istorice ale poporului român. Au trecut zece ani de atunci. În tot acest timp, România a fost un membru devotat, respectuos şi civilizat al clubului european, cu atât mai mult cu cât Europa a traversat o perioadă dificilă. Tradiţia europeană a ţării noastre şi puterea noastră ca popor şi-au spus cuvântul în asigurarea stabilităţii regionale şi în adoptarea normelor europene. În Uniunea Europeană, românii au dovedit că sunt europeni. Parcursul european al României trebuie să continue, dar nu trebuie să mai fim doar contributori, ci şi beneficiarii avantajelor de a fi stat european. Ceea ce s-a întâmplat în 2016 în niciun caz nu trebuie să se mai întâmple! Atragerea de fonduri europene va fi o prioritate a guvernării PSD. Ca parte a marii familii europene, va trebui să profităm la maxim de drepturile noastre, pentru a relansa investiţiile, pilonul esenţial al creşterii economice sustenabile. 2017 trebuie să fie un an al implicării energice în politica europeană şi, implicit, al intensificării eforturilor pentru accederea, cu drepturi depline, în Spaţiul Schengen.“

Corina Creţu, comisar european pentru Politici Regionale: România a devenit un pol de stabilitate în regiune

„Se împlinesc zece ani de când România este membră a UE, 10 ani de creştere şi dezvoltare, de eforturi, de sacrificii, dar şi de realizări. În special în ultimii ani, România a devenit un pol de stabilitate în regiune şi un motor de creştere economică. După aceşti 10 ani în care integrarea europeană a devenit un succes al tuturor românilor, al oamenilor obşnuiţi, dar şi al statului român, urmează noi paşi pe drumul nostru european, care trebuie continuat şi aprofundat. Suntem o ţară demnă şi în plină afirmare şi cu un potenţial de dezvoltare extraordinar şi putem realiza mult mai multe în anii care vin. Cetăţenii români merită drepturi egale în UE şi mai multe şanse la o viaţă mai bună.  Drumul spre Europa, spre mai multă integrare, este cel care va ajuta şi mai mult România şi pe toţi cetăţenii săi. Europa în care credem înseamnă lupta împotriva sărăciei, mai multă solidaritate şi dreptate socială, înseamnă un viitor demn pentru toţi românii. Sunt mândră să reprezint România în Comisia Europeană şi sunt optimistă cu privire la viitorul european al ţării noastre. Un gând special pentru tinerii care vor să se implice şi să reuşească în ţara lor: aveţi încredere în proiectul european, fiţi parte a lui şi în următorii zece ani va arăta aşa cum vă doriţi.“ 

Leonard Orban, consilier prezidenţial: Direcţia pe care merge România, benefică; ne va permite să ne consolidăm

„Aniversăm 10 ani de la aderarea României la UE. În această perioadă, România a fost subiectul unor transformări majore. După părerea mea, toate în beneficiul cetăţenilor români. Am avut şansa să contribui, într-o oarecare măsură, la aderarea României la UE. Am fost negociator adjunct, apoi negociator şef. Dacă mă uit acum retrospectiv, îmi dau seama că într-o serie întreagă de domenii am realizat mai mult decât ne aşteptam să realizăm la acel moment. Am avut onoarea să fiu primul comisar român în istoria UE. Am fost de asemenea ministru al Afacerilor Europene. În această calitate am putut să gestionez o serie întreagă de dosare în care România a putut să influenţeze decizia la nivel european. O să vă dau un singur exemplu, bugetul pentru perioada 2014 – 2020, bugetul UE, unde România a reuşit să obţină nu numai sume consistente pentru dezvoltare atât pentru politica de coeziune, cât şi pentru politica agricolă comună, dar şi a reuşit să obţină nişte soluţii favorabile pentru accelerarea şi consolidarea absorbţiei fondurilor europene. Direcţia pe care merge (România n.r.) este una benefică, este una care ne va permite în continuare să ne consolidăm ca stat şi va permite cetăţenilor români să fie din ce în ce mai prosperi şi din ce mai siguri şi mai optimişti cu privire la viitorul lor.“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite