Politică

articolul anterior articolul urmator

România în Schengen: e o afacere juridică sau una politică?

12
13 Feb 2013 20:24:02
Liviu Avram

Nici nu mai ştim câte scrisori vrea să trimită premierul Ponta către şefii de stat şi de guvern din Europa, cei care decid în ultimă instanţă dacă România intră sau nu în spaţiul Schengen.

Iar co-semnatarii se schimbă de la o zi la alta: ba el cu Băsescu şi cu Antonescu şi Zgonea, ba numai el cu ultimii doi, ba tot el cu miniştrii de Interne şi de Externe.

Toată zbaterea e, pe undeva, de înţeles. Nu are cum să fie decât revoltător faptul că România nu este primită în Schengen, deşi îndeplineşte criteriile tehnice, singurele care sunt prevăzute în Tratatele UE. Dar primii care n-ar trebui să se plângă sunt exact domnii Ponta, Antonescu sau Zgonea. De ce? Pentru că, oricât ar părea de straniu, şi ei au procedat exact la fel cum procedează acum oficialii europeni. Când le-a convenit, au mutat o chestiune de natură juridică pe tărâm politic, astfel încât să poată facă orice, în mod discreţionar.  

Demonstraţia se poate face pornind de la una din concluziile Comisiei de la Veneţia asupra crizei constituţionale din vara anului trecut: „Procedura de suspendare a preşedintelui confundă într-un mod destul de ciudat responsabilităţile juridică şi politică. Aceasta tinde să-l facă pe preşedinte răspunzător politic în faţa Parlamentului şi a electoratului, deşi motivele de demitere sunt formulate într-un mod care aminteşte de  răspunderea juridică”.

Astă vară, partida anti-Băsescu a ignorant condiţia juridică a suspendării preşedintelui, şi anume încălcarea gravă a Constituţiei, şi s-a plasat în planul acţiunii strict politice: e suficient ca noua majoritate să vrea suspendarea şi aceasta trebuie să se şi producă, indiferent dacă sunt temeiuri sau nu. Ceea ce striga partida pro-Băsescu astă vară, şi anume “Respectaţie Constituţia, nu politizaţi instituţiile statului”, seamănă până la identitate cu ceea ce strigă acum tripleta Ponta-Antonescu-Zgonea către liderii europeni: “Respectaţi Tratatul UE, nu politizaţi aderarea României la Schengen prin condiţionarea acesteia de Mecanismul de Cooperare şi Verificare”.

La fel ca liderii români astă vară, şefii de stat şi de guvern din UE îşi permit, pentru că nu le interzice nimeni, să găsească justificări mai mult sau mai puţin temeinice pentru a muta aderarea României la Schengen pe tărâmul deciziei strict politice, chiar dacă juridic dreptatea e de partea noastră. Ce-i drept, pretextele au venit tot de la Bucureşti. Cu totul altfel ar fi arătat Rapoartele Comisiei Europene dacă deranjul constituţional de astă vară n-ar fi existat.

Deşi poate forţată, comparaţia de mai sus poate fi de folos atunci când vom dezbate arhitectura viitoarei Constituţii. Ar fi de dorit ca aceasta să limiteze cât mai mult această migrare arbitrară a chestiunilor litigioase din planul juridic în cel politic şi să delimiteze clar ce poate rămâne la libertatea votului şi ce trebuie tranşat cu ajutorul ştiinţei dreptului.

Iată, spre exemplu, ce soluţie înţeleaptă propune Comisia de la Veneţia în ceea ce priveşte soarta preşedintelui: “Suspendarea preşedintelui ca atare ar trebui să fie transformată procedură de responsabilitate juridică, iniţiată de Parlament, dar decisă de către o instanţă”. Cu alte cuvinte, factorul politic îşi exprimă voinţa prin iniţierea procedurii de suspendare, dar decizia o ia o instanţă de judecată pe baza legii, nu a umorilor politice. E un exemplu impecabil de aplicare a principiului “check and balance”, de control şi echilibru între puteri, şi care ar trebui să guverneze fiecare silabă din viitoarea Constituţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Vanatorul/d.c.
13.02.2013, 20:49:39

Singura responsabila de amanarea intrarii romaniei in spatiul Schengen, e acesta grupare de tradatori de neam si tara, adunatura de infractori , securisti, turnatori,escroci notorii, USL. Cum sa ai incredere in acesti nemernici cand presa straina scria astfel despre acesta banda de nenorociti? :„Guvernul de penali, de sfertodocti si de incompetenti pus pe picioare în toata splendoara sa de catre Victor Ponta n-a scapat atentiei observatorilor occidentali”, se arata într-o revista a presei internationale realizata de Deutsche Welle. La care mai aduga si „Suddeutsche Zeitung”(ziar de stanga!) ca Dragnea are acces „la contracte de stat si la ample fonduri de promovare ale Uniunii Europene. Ziarul german reia suspiciunile privind cumpararea de voturi de catre Dragnea, precum si fraudarea referendumului de demitere a presedintelui, când au votat „nu doar morti, ci si detinuti, si militari care se aflau în acel moment în Afganistan”...Si „În fine, ziarul nu uita sa consemneze aspectul probabil cel mai uimitor pentru observatorii occidentali. Si anume, faptul ca premierul a admis el însusi ca a inclus în cabinet indivizi precum Dragnea si Fenechiu, cercetati penal. În context, ziarul îl citeaza pe premierul plagiator..." Iar „Frankfurt Allgemeine Zeitung” pune punctul pe i :"modificarile Constitutiei pe care Ponta intentioneaza sa le opereze „ar slabi ultimul bastion al statului de drept. Toate progresele realizate în ultimii opt ani ar fi rasturnate dintr-o singura lovitura”. „Si România ar putea fi din nou unde era la începutul anilor 1990, când comunistii ce controlau Frontul Salvarii Nationale au izolat tara pe plan international si au pavat drumul spre putere si bogatie pentru o noua clasa de oligarhi penali”..si „Tot ce trebuie facut este o comparatie între declaratiile lui Ponta de acasa si cele pe care le face în strainatate pentru a vedea pe ce se bazeaza cariera sa politica, pe înselatorie si tradare. Reforma constitutionala pe care primul ministru a promis-o înainte de alegeri ar subjuga Curtea Constitutionala parlamentului”...Vedeti? Va inchipuiti ca vrea cineva sa aiba de-a face cu toti acesti mafioti care inca mai pretind ca apara interesele Romaniei si ale romanilor..?

+9 (9 voturi)
arazvan
14.02.2013, 08:35:55

Vanatorule din surse sigure iti zic (am o cunostinta colonel in SRI), noi nu vom intra niciodata in Schengen ! Niciodata, never ! Si nu ne blocheaza doar Olanda cum se zice, ne blocheaza in primul si in primul rand Elvetia !

+2 (2 voturi)
Paun Al
13.02.2013, 22:31:22

Problema lor( UE) este simpla : bine zic ei -ati securizat tehnic frontierele . Dar daca persoane , organizatii criminale ...ii corup pe cei de la frontiere ... la cum functioneaza justitia de la noi ... scapa cam toti cei cu bani si cu posibilitatea de a se apara . Sau se lungesc procesele pana se prescriu, sau sant condamnati cu suspendare. Cand se produc infractiuni la frontiera, justitia romana nu-i capabila sa le rezolve eficient. Cred ca asta e legatura ..pe scurt.

+7 (7 voturi)
Fil Bert
13.02.2013, 23:10:14

Da, sigur, propunere inteleapta, exemplu impecabil.....De parca in Romania exista instanta nepolitizata si judecator nesantajabil.....Habar n-are Venetia, cu ditamai comisia ei cu tot, cu cine are de-a face.

+2 (4 voturi)
Violeta Todica
14.02.2013, 08:09:12

"Lunga ,vara ,fierbinte",a lui 2012,in timpul caruia Grupul Infractional Organizat,,"impusca",tot,ce statea drept intr-o democratie,este ,esenta ,cauzei,pt. care ,nu am intrat in Schengen. Este ,lipsa de responsabilitate,din partea Romaniei,(de altfel nimic nou ,de cand Grupul este la putere),sa ,gasesti "vinovati de serviciu",in UE,CE,Comisia de la Venetia,MCV, etc.,cand,numai in parlament ,sunt vreo 22 de penali,,in guvern Fenechiu si Dragnea ,cercetati penal ,iar discursurile antieuropene,sunt la ordinea zilei. Grupul nu este chiar atat,de iresponsabil,doar fac pe prostii,purtand,un dialog ,al surzilor,,scopul fiind bine gandit:'interesul lor",si nu al Romaniei.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările