Politică

articolul anterior articolul urmator

România sedusă de discursul lui Viktor Orban

61
15 Jul 2021 08:04:31
Cristian Roşu

În ultima perioadă, în mass media românească, a crescut simţitor numărul ştirilor despre Viktor Orban. Multe surse de presă prezintă idilic situaţia economică din Ungaria iar pe Viktor Orban ca pe Sfântul Gheorghe, luptând din toate puterile împotriva politicilor ”globaliste” ale Bruxelles-ului.

Principala temă speculată de media şi prizată de publicul român vizează noua lege din Ungaria legată de propagarea subiectelor LGBTQ în rândul tinerilor. După ratificarea legii, mai multe state UE au criticat dur executivul de la Budapesta, iar preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a declarat că:

Această lege pune homosexualitatea pe picior de egalitate cu pornografia. Această lege foloseşte protecţia copiilor, căreia îi suntem dedicaţi cu toţii, ca o scuză pentru a discrimina oamenii din cauza orientării lor sexuale. Această lege este ruşinoasă”.

În replică, Orban susţine că noua lege nu-i vizează pe homosexuali, ci urmăreşte doar protecţia copiilor. Ştirile legate de acest subiect au fost foarte sus pe agenda media în România. Accesând instrumente consacrate de monitorizare Social Media, pare că mare parte din publicul românesc aprobă conduita premierului ungar.

George Simion, liderul AUR, a simţit şi el interesul românilor şi a declarat, de curând, pentru o publicaţie din Ungaria:

Pentru noi are o valoare de model însuşi Fidesz, deoarece susţine păstrarea rădăcinilor creştine ale Europei”. Apoi când i s-a adresat întrebarea dacă i se potriveşte atributul „wannabe Orbán Viktor”, a răspuns „Da. Atributul de wannabe nu trebuie adăugat. Susţinem aceeaşi ideologie”. 

 

 

Dincolo de titlurile care-l glorifică pe şeful executivului de la Budapesta, trebuie înţeles că ceea ce face Viktor Orban nu are legătură nici cu protejarea copiilor, nici cu normele creştine pe care a fost fundamentată Uniunea Europeană. Acesta foloseşte cel mai vechi truc din cartea dictatorului. Identifică un duşman ambiguu şi începe o luptă nesfârşită împotriva lui. Acum, Orban luptă cu progresismul.

De fapt, Orban luptă pentru un nou mandat în condiţiile în care Ungaria a fost puternic lovită de Covid iar situaţia economică nu mai este atât de roz. Este din ce în ce mai contestat în marile oraşe. Mai mult, partidul său nu mai face parte din PPE, pavăza europeană care l-a apărat, atât de mult timp, la nivelul Uniunii.

Este îngrijorătoare însă creşterea apetenţei românilor pentru un astfel de discurs care, în subtext, este unul îndreptat împotriva valorilor europene. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

61 Comentarii

Dream Pervertor
15.07.2021, 08:29:49

1.Orban ( ala, nu asta ) este scula rudimentara a lui Putin! 2. Discursul lui prinde si in Romania doar in masura in care se exagereaza cu LGBT issue! Nu cred ca in caz de " ceva" l-ar urma cineva la lupta; bufonii nu pot mobiliza masele! 3. In Europa nu este chiar singurul care clampane chestia asta. 4 Viktor, hogy kibaszd!

+22 (48 voturi)
Melita
15.07.2021, 08:31:14

Eu nu inteleg cum pot tolera romanii astfel de troli ce mint ca porcu ? Adica as vrea sa stiu ce are in cap un roman ca Iulian Arion in timp ce sta pe prispa si cugeta

-7 (9 voturi)
Zev Zevescu
15.07.2021, 08:32:34

Pai, domnu’ Rosu, in Romania opozitia fata de prezenta unui element LGBT in educatia sexuala din scoli predateaza binisor ultima paruiala Orban/Comisie. La fel si spijinul. Nu a sedus Orban pe nimeni in Romania, dupa cum nici EU. Asta-i acum, Orban influencer in Ro. Cei care i-au dat like pe Fb aveau deja parerea conturata, nu au citit ceva despre ce face Orban si si-au schimbat opinia.

-5 (19 voturi)
Stefan din Nord
15.07.2021, 08:34:09

Sustin acest discurs indreptat impotriva unor asemenea ,,valori '' europene . Daca aceste valori te indeamna sa te prostituezi .

-16 (36 voturi)
Utilizator Adevărul
15.07.2021, 08:43:50

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (61)

Modifică Setările