România, la şefia Consiliului UE: peste haosul românesc vine haosul european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă se va confrunta cu noi probleme. FOTO Inquam Photos
Viorica Dăncilă se va confrunta cu noi probleme. FOTO Inquam Photos

Guvernul României riscă să se confrunte cu un nou dosar în semestrul în care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene (UE), pe lângă gestionarea Brexit-ului şi a pregătirii alegerilor din mai 2019 fiind posibilă şi rezolvarea problemei bugetului pe anul următor, ca urmare a eşecurilor negocierilor între instituţiile europene: Consiliul UE,  Parlamentul European şi Comisia Europeană.

Puterea de la Bucureşti, care este mai mult prinsă în maziliri de miniştri şi tensiuni interne, ar putea să aibă pe agenda de anul viitor şi bugetul UE pe 2019, după ce joi seară, Consiliul de Miniştri ai UE şi Parlamentul European nu au reuşit să ajungă la un consens pe forma de buget propusă de Comisia Europeană. „Responsabilă de această situaţie este Preşedinţia austriacă a Uniunii Europene care nu a reuşit să producă consens între cele 28 de state şi să aibă o poziţie acceptabilă pentru Parlamentul European. Aşteptăm acum o nouă propunere de buget din partea Comisiei Europene asupra căreia vom începe runda finală de negocieri cu Consiliul de Miniştri“, a declarat Siegfried Mureşan, purtător al PPE şi fost raportor al Parlamentului European pe bugetul din 2018, aşadar unul dintre cunoscătorii problematicii.

Încă o rundă

Comisarul pentru buget, Günther Oettinger, a anunţat că în câteva zile va veni cu noua formă de buget, care ar trebui să fie adoptată cel târziu la plenara PE din decembrie. Mureşan explică: „Dacă nu reuşim să adoptăm bugetul până la finalul anului, se va trece la procedura bugetelor lunare. Asta înseamnă că, de la 1 ianuarie, se va finanţa bugetul de la o lună la alta, pe baza unei proporţii de 1/12 din bugetul pe 2018 până ajungem la un acord final pe bugetul anual, situaţie fără precedent în ultimii 30 de ani. Acest lucru înseamnă că bugetul va funcţiona pe priorităţile din 2018 şi nu vom putea finanţa adecvat noile priorităţi aferente anului 2019“.

Adio priorităţi ale României?

Prin urmare, temele pe care ar vrea România să le promoveze, în calitate de deţinător al preşedinţiei Consiliului UE, nu ar mai avea susţinerea bugetară dorită, deoarece se va ţine cont de banii din 2018. Pe lângă problema bugetului, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, România mai are de gestionat dosare importante. Unul dintre ele este ieşirea oficială a Marii Britanii din UE (Brexit), la 30 martie 2019.

 De asemenea, conform unei rezoluţii a PPE, în mandatul României ar trebui să fie încheiate şi negocierile pentru „Cadrul Financiar Multianul 2021-2027), adică bugetul pentru următorul mare exerciţiu bugetar. În spatele acestui obiectiv se află idee că, dacă nu reuşesc să tranşeze problematica bugetului până în aprilie 2019, configuraţia din Parlament se va schimba prin europarlamentarele din mai, iar partidele eurosceptice şi populiste, aflate în plină ascensiune, ar putea să-şi impună o parte dintre amendamente. Nu în ultimul rând, tot în timpul preşedinţiei României, când unul dintre cei mai vizibili politicieni e şeful Guvernului, adică Viorica Dăncilă, vor avea loc alegerile pentru viitorul Parlament European şi vor începe negocierile pentru formarea viitoarei Comisii Europene. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite