România şi-a păstrat în mod justificat prerogativele de suveranitate în domeniul minorităţilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe Titus Corlăţean i-a redat României demnitatea în faţa atacurilor la suveranitatea sa
Ministrul de Externe Titus Corlăţean i-a redat României demnitatea în faţa atacurilor la suveranitatea sa

Ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, a făcut o demonstraţie de forţă în faţa Ungariei interzicând înfiinţarea a încă două consulate pe teritoriul României şi menţinând ferm poziţia statului român împotriva extinderii prerogativelor UE în domeniul minorităţilor. Atitudinea MAE merită toate laudele. Statul român şi-a demonstrat în sfârşit existenţa şi suveranitatea!

Statul român a procedat corect intervenind împotriva extinderii competenţelor Uniunii Europene în domeniul minorităţilor naţionale sau lingvistice şi nu trebuie să dea înapoi în apărarea suveranităţii naţionale. Îl felicit pe ministrul de Externe Titus Corlăţean pentru poziţia adoptată de MAE român şi pentru faptul că această instituţie a intervenit împotriva extinderii prerogativelor UE în procesul deschis de semnatarii iniţiativei pentru drepturile minorităţilor contra Comisiei Europene care respinsese acest demers.

E timpul ca Ungaria să înţeleagă că România e stat suveran şi că Budapestei nu i se permite orice. 

Nici o intruziune din politica internă, indiferent de unde ar veni ea, nu trebuie să modifice poziţia statului român în această privinţă, pentru că renunţarea suveranităţii statelor membre UE la prerogativele lor în domeniul minorităţilor ar deschide calea către acţiuni secesioniste şi separatiste pe criterii etnice nu doar în România, ci şi în alte ţări europene.

Presupun că oficialii europeni au înţeles acest risc atunci când au respins iniţiativa privind minorităţile, date fiind şi evoluţiile de pe ”frontul” de est unde problema minorităţilor a fost folosită de Rusia pentru a justifica atacul la suveranitatea Ucrainei. Exact acest lucru îl riscăm şi în Europa, dar mai ales în România, dacă deschidem cutia Pandorei şi mutăm decizia privind minorităţile, inclusiv accesul nemaiauzit la drepturi colective şi la autonomii teritoriale, la un nivel supranaţional.

Ministerul de Externe al României a dat o lecţie corectă şi eficientă de apărare a interesului naţional, fără compromis cu interesele din politica internă şi cred că acest lucru trebuie salutat şi felicitat din toată inima!

În egală măsură, trebuie salutată poziţia fermă de refuz al MAE în privinţa deschiderii a încă două consulate ale Ungariei pe teritoriul României, de parcă Budapesta ar trebui să se mute cu totul pe teritoriul românesc. E timpul ca Ungaria să înţeleagă că România e stat suveran şi că Budapestei nu i se permite orice. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite