Politică

articolul anterior articolul urmator

România şi-a păstrat în mod justificat prerogativele de suveranitate în domeniul minorităţilor

10
5 Jul 2014 18:24:54
Bogdan Diaconu
Ministrul de Externe Titus Corlăţean i-a redat României demnitatea în faţa atacurilor la suveranitatea sa
Ministrul de Externe Titus Corlăţean i-a redat României demnitatea în faţa atacurilor la suveranitatea sa

Ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, a făcut o demonstraţie de forţă în faţa Ungariei interzicând înfiinţarea a încă două consulate pe teritoriul României şi menţinând ferm poziţia statului român împotriva extinderii prerogativelor UE în domeniul minorităţilor. Atitudinea MAE merită toate laudele. Statul român şi-a demonstrat în sfârşit existenţa şi suveranitatea!

Statul român a procedat corect intervenind împotriva extinderii competenţelor Uniunii Europene în domeniul minorităţilor naţionale sau lingvistice şi nu trebuie să dea înapoi în apărarea suveranităţii naţionale. Îl felicit pe ministrul de Externe Titus Corlăţean pentru poziţia adoptată de MAE român şi pentru faptul că această instituţie a intervenit împotriva extinderii prerogativelor UE în procesul deschis de semnatarii iniţiativei pentru drepturile minorităţilor contra Comisiei Europene care respinsese acest demers.

E timpul ca Ungaria să înţeleagă că România e stat suveran şi că Budapestei nu i se permite orice. 

Nici o intruziune din politica internă, indiferent de unde ar veni ea, nu trebuie să modifice poziţia statului român în această privinţă, pentru că renunţarea suveranităţii statelor membre UE la prerogativele lor în domeniul minorităţilor ar deschide calea către acţiuni secesioniste şi separatiste pe criterii etnice nu doar în România, ci şi în alte ţări europene.

Presupun că oficialii europeni au înţeles acest risc atunci când au respins iniţiativa privind minorităţile, date fiind şi evoluţiile de pe ”frontul” de est unde problema minorităţilor a fost folosită de Rusia pentru a justifica atacul la suveranitatea Ucrainei. Exact acest lucru îl riscăm şi în Europa, dar mai ales în România, dacă deschidem cutia Pandorei şi mutăm decizia privind minorităţile, inclusiv accesul nemaiauzit la drepturi colective şi la autonomii teritoriale, la un nivel supranaţional.

Ministerul de Externe al României a dat o lecţie corectă şi eficientă de apărare a interesului naţional, fără compromis cu interesele din politica internă şi cred că acest lucru trebuie salutat şi felicitat din toată inima!

În egală măsură, trebuie salutată poziţia fermă de refuz al MAE în privinţa deschiderii a încă două consulate ale Ungariei pe teritoriul României, de parcă Budapesta ar trebui să se mute cu totul pe teritoriul românesc. E timpul ca Ungaria să înţeleagă că România e stat suveran şi că Budapestei nu i se permite orice. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Stan Toma
5.07.2014, 20:53:51

Nu ma asteptam ca guvernul Romaniei sa ia aceasta decizie datorita apropierii de udemeru ,apropiere nefireasca si practic neproductiva atat pentru interesul politic propiu cat si al minoritatilor maghiare obligate de udemereu sa traiasca la limita saraciei agitand permanent spiritele enclavizarii si separarii teritoriale. Este prima data cand guvernul are o pozitie clara si transanta.

+4 (10 voturi)
Alfa Omega
5.07.2014, 23:16:05

Da , Stan , in sfarsit acest guvern prin aceasta pozitie reprezinta Romania si romani ... o fi invatat ceva de la Victor Orban ?

0 (4 voturi)
Stan Toma
5.07.2014, 23:26:35

Miram-as, Victor Orban este un adevarat patriot.

0 (4 voturi)
Camelian Propinatiu
5.07.2014, 22:32:27

Bine ar fi ca la Timisoara si la Dalnok (in Covasna) românii şi ungurii sa comemoreze frateste, in 20 iulie, 500 de ani de la martiriul lui Gheorghe Doja (Dózsa György), conducatorul marelui nostru Razboi Taranesc contra nemeşilor, baronilor, grofilor si mogulilor. Sau sa compensam simbolic lichidarea Muzeului Literaturii, profitând ca la Bucuresti, lânga Hanul lui Manuc, zid în zid cu celebra Cafenea Veche dupe Covaci, se mai afla unde a trudit Eminescu la Timpul in 1880-1881 contra coruptiei: http://www.ringincentrulvechi.ro/reportaj/povestea-ferestrei-secrete-a-lui-eminescu-8251 Pe balcon flutura un banner galben, cu un nr de mobil si mentiunea DE VÂNZARE! De aproape un secol si juma' bucurestenii nu s-au invrednicit de o camaruta memoriala pentru Poetul National, macar in interes turistic, ca se cerer si la bac. Si ar putea improviza una acuma dnii Oprescu, Manolescu, Basescu, Ponta si Hunor, ajutati de sponsorii generosi, fiind si an prezidential 2014! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=818119281561704&set=a.100317330008573.213.100000909183264&type=1

+2 (2 voturi)
Florin Trandafir
6.07.2014, 01:31:07

Asta-i un ''gest'' care ne demonstreaza ca patriotismul fata de aceasta tara n-a murit ! Asta-i calea !

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările