Politică

articolul anterior articolul urmator

România, statul - şvaiţer

16
25 Jul 2014 14:33:13
Bogdan Diaconu
Vicepremierul Ungariei Semjen Zsolt ne demonstrează că face ce vrea în România şi nu-l opreşte nimic
Vicepremierul Ungariei Semjen Zsolt ne demonstrează că face ce vrea în România şi nu-l opreşte nimic

Vicepremierul Ungariei va veni sâmbătă pe teritoriul României să arboreze steaguri secuieşti după ce însemnele au fost interzise printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Braşov. Acest afront adus legii din România e cu putinţă din cauza statului-şvaiţer în care oricine se strecoară prin găurile nepermis de mari ale legilor pentru a da semnalul că la noi nu doar că totul este cu putinţă, dar şi că totul este îngăduit.

Ceva la fel de grav precum acţiunile din cadrul Taberei de Vară de la Băile Tuşnad mai fac numai separatiştii pro-ruşi în Ucraina sau în Transnistria. Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei, venind să dea cu flit deciziei unei instanţe din România şi să afişeze din nou steagurile secuieşti, aminteşte de Rogozin, vicepremierul Rusiei, vizitând Transnistria pentru a face demonstraţii de forţă şi de călcare în picioare a oricărei suveranităţi. Iar încălcarea simbolică dar şi de facto a oricărei autorităţi a statului român prin gestul de arborare a unor steaguri etnice deja înlăturate printr-o decizie judecătorească se face cu anunţarea prealabilă şi oficială, ceea ce echivalează cu un dispreţ total. E ca şi cum hoţul ar anunţa dinainte că vine să îţi fure din casă, iar tu nu ai lua nicio măsură numai pentru că hoţul e străin!

Nicio uzanţă diplomatică nu îi permite unui oficial străin să vină să îşi bată joc de o decizie a unei instanţe româneşti, după cum nimic nu împiedică autorităţile române să-l împacheteze pe Semjen Zsolt chiar de la locul faptei şi să-l trimită peste graniţă. Dar acest lucru nu se va întampla. De ce? Pentru că avem un stat-şvaiţer.

Statul-şvaiţer e o metaforă prea blândă. Având în vedere cum îl penetrează extremiştii maghiari, e mai degrabă un stat al nimănui...

Apoi, oficialii budapestani sau politicienii maghiari din România pot să declare ce doresc la tabăra de vară autonomistă de la Băile Tuşnad, nici pe ei nu-i va opri nimeni. Statul-şvaiţer nu reacţionează atunci când este violat din toate părţile, ceea ce invită la fragmentarea şi disoluţia lui.

Este Ungaria un stat atât de puternic încât să nu-i fie frică de nimic şi să-şi permită, precum Rusia în Republica Moldova, să întreţină o regiune separatistă unde vicepremierul statului agresor să facă ce îl taie capul? Nu, nicidecum. Republica Moldova a fost mai dură cu vicepremierul Rusiei decât suntem noi cu vicepremierul Ungariei!

Între timp, Ungaria acaparează prin interpuşi tot mai multe proprietăţi în Transilvania, profitând de statul-şvaiţer şi pregătind momentul în care va arbora ce steaguri vrea pe proprietăţile maghiare dobândite în mod ilicit. Oficialii de la Budapesta vin ca acasă în Transilvania şi se comportă ca nişte stăpâni care fac legea sau sunt deasupra ei. Statul-şvaiţer reprezintă o invitaţie deschisă pentru factorii de putere din ţara vecină să vină şi să ia ce îşi doresc, să spună orice le trece prin cap şi să desfăşoare activităţi de neconceput pe teritoriul unui alt stat. Prin gesturile lor, politicienii maghiari ne-au schimbat deja Constituţia, transformându-ne dintr-un stat suveran într-un stat permeabil.

Până la urmă, statul-şvaiţer e o metaforă prea blândă. Având în vedere cum îl penetrează extremiştii maghiari, e mai degrabă un stat al nimănui...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

timpa dorel
25.07.2014, 15:42:51

Bravo Slovaciei, care le-a dat un picior in gura extremistilor unguri din Slovacia, ei nu au voie sa vorbeasca limba materna decit acasa, inscriptii bilingve nu exista, doar in slovaca, si alte masuri cu care le-au aratat civilizatilor unguri ca traiesc in Slovacia, nu in ungaria! A protestat cineva? Nu, poate doar ungurii din Slovacia, care normal ca vroiau, ca si aici la noi, privilegii peste privilegii si drepturi peste drepturi!!!!!

+5 (13 voturi)
Vanatorul/d.c.
25.07.2014, 15:52:31

"România, statul - şvaiţer" Valeu..! Dom' Diaconu, matale ti s-a urat cu binele, cre'ca..! Pai, daca te-aude Ponta nu te da afara din partid..? Saracu' de el..Se rupe in figuri pe la televiziuni sa ne-arata cat de tare e Romania de cand o guvernati voi ( hi.hi..era sa spun de cand o batjocoriti), iar matale vii aici si-i strici imaginea de om al adevarului , imagine pe care o are atat in tara cat si afara..! Asa ceva nu se face sefului, dom'le..!

-1 (13 voturi)
Radu Mircea
25.07.2014, 15:52:37

Bine ca macar avem scobitori la svaiterul ala dom'Diaconu . Dvs. chiar sunteti o scobitoare infipta in svaiterul unguresc cu origini romanesti . La mai mare si la mai tare ... scobitoarea , binenteles .

0 (10 voturi)
M Costi
25.07.2014, 16:33:02

Dle B. Diaconu , cred ca de data aceasta exagerati vadit cu "statul- svaiter" ! Atat presedintele Basescu cat si prim-ministrul Ponta au dat anterior avertismente serioase oficialilor si cetatenilor maghiari de rand privind consecintele pe care le vor suporta in cazul in care nu vor respecta Constitutia si legile Romaniei ! Sunt sigur ca toti cetatenii maghiari , incepand cu presedintele lor , au receptionat "mesajul" si vor evita orice provocare . Cat priveste paralela Rusia-Ungaria , cred ca si aici exagerati vadit . Astfel de exagerari nu sunt bune pt credibilitatea dvs. , oamenii nu vor mai lua in seama nici lucrurile adevarate pe care le-ati scris sau le veti scrie.

-5 (9 voturi)
Adrian Ghimus
25.07.2014, 18:54:47

Tovarășe Prostovan Diaconu, statul o fi șvaițer, dar găurile sunt PSD-iste. Și plagiatorul ponta ține UDMR la guvernare, ca să nu-și piardă nemeritata funcție. De ce nu-i remaniază scurt. Că la ordonanțe de urgență proaste date vineri noaptea se pricepe.

+2 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările