Politică

articolul anterior articolul urmator

România-Ucraina: 30 de ani de relaţii diplomatice bilaterale

3
4 Feb 2022 12:13:46
Mihai Floroiu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a exprimat în aceste zile sprijinul României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, precum şi pentru dreptul acestui stat de a-şi decide liber cursul politicii sale externe şi de securitate.

În contextul celebrării a 30 de ani de relaţii diplomatice între România şi Ucraina, a avut loc un schimb de scrisori de felicitare între ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi omologul ucrainean, Dmytro Kuleba, conform unui comunicat de presă transmis de MAE.

În scrisoarea sa, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat importanţa relaţiei cu Ucraina şi a reiterat angajamentul pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale, în spiritul valorilor europene şi în conformitate cu agenda europeană şi euroatlantică a Ucrainei. Şeful diplomaţiei române a exprimat speranţa că dialogul deschis şi consistent, pe care l-a promovat şi susţinut constant, prin numeroase contacte directe în ultimii doi ani cu omologul său, va aduce soluţii rapide şi durabile la problemele identitare ale minorităţii române din Ucraina. Totodată, a evidenţiat angajamentul pentru dinamizarea cooperării transfrontaliere şi în domenii sectoriale de interes comun.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, precum şi pentru dreptul acestui stat de a-şi decide liber cursul politicii sale externe şi de securitate. În acelaşi timp, a exprimat încrederea că opţiunea democratică a poporului ucrainean constituie o forţă motrice a procesului de reforme din Ucraina. Subliniind aspiraţia comună a popoarelor român şi ucrainean pentru stabilitate, prosperitate şi securitate ca principii ale cooperării bilaterale, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat încrederea că interacţiunea comună, pe aceste baze, poate deveni un exemplu în regiune.

Reamintim că Ucraina şi-a proclamat independenţa la 24 august 1991, iar România fost printre primele ţări care au recunoscut Ucraina ca stat independent. Stabilirea de relaţii diplomatice, la 1 februarie 1992, a fost urmată imediat de înfiinţarea Ambasadei României la Kiev, în locul Consulatului General, care a funcţionat în capitala ucraineană din anul 1971. Ţara noastră acordă o atenţie specială dezvoltării relaţiilor cu Ucraina şi sprijină aspiraţiile sale europene. România a fost primul stat membru al Uniunii Europene care a ratificat Acordul de Asociere UE-Ucraina, la 3 iulie 2014. România nu recunoaşte actul contrar dreptului internaţional de anexare a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă şi consideră acest teritoriu parte integrantă a Ucrainei.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Lucifer
4.02.2022, 12:17:17

Între România şi Ucraina pot exista relaţii diplomatice, dar numai atât. România nu uită că în Ucraina se află teritorii româneşti, respectiv Bucovina de Nord, Bugeacul şi 2/3 din Maramureşul istoric.

+3 (3 voturi)
Goguţă
4.02.2022, 12:30:42

Corect. As mai adauga ca tratatul de buna vecinatate a fost semnat in 1997 pentru ca alfel nu puteam intra in NATO. Plus interzicere invatamantului in limba materna prin incalarea aceluias tratat de catre Ucraina

+1 (1 vot)
Iosiv Varga
9.02.2022, 15:29:50

Daca nu stie ce sa spuna de ce nu tace? Romania sprijina itegritatea si suveranitatea Ucrainei ? Cum anume ,cu ce sprijinim ?Inchidem ochii la persecutia si intezicerea limbii romane ?Inteleg ca ,copiii spun lucruri traznite ,dar cand si diplomatii repeta aceeasi limba de lemn,fara continut ...e dureros!

-7 (7 voturi)
Modifică Setările