Politică

articolul anterior articolul urmator

Românii nu vor mai avea dreptul să îşi aleagă preşedintele. Coaliţia PNL-PSD-UDMR pentru siluirea Constituţiei (II)

36
12 May 2022 07:49:31
Raluca Boboc
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Iată că au trecut doar şase luni şi ceea ce scriam la începutul lunii noiembrie, chiar cu două săptămâni înainte de votul pentru învestirea guvernului Nicolae Ciucă, în articolul „Coaliţia PNL – PSD pentru siluirea Constituţiei. Cum vor Iohannis şi Ciolacu să impună republica parlamentară”, prinde contur.

Obiectivele ascunse ale acestei coaliţii extrem de toxice, în ceea ce priveşte Constituţia României, încep să iasă pas cu pas la suprafaţă.

Bomba revizuirii Constituţiei fost lansată în spaţiul public chiar de către Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, adică liderul celui mai mare, dar şi ghinionist partid din România, deoarece în ultimii 18 ani social-democraţii au mai ajuns pe la Palatul Cotroceni doar în postura de invitaţi pe la diverse consultări şi alte sindrofii, amintirea „Cucuvelei” de la Cotroceni stârnind încă destul de multă ură în rândul românilor, acesta afirmând că: „Eu cred că ne aflăm în ceea ce specialiştii în drept numesc „momentul constituţional. (..) Din punctul meu de vedere, cu o majoritate de peste 65% în Parlament, avem puţine scuze dacă vom rata din nou”.

Nu ştim ce „specialişti în drept” o fi consultat domnul Ciolacu, să sperăm că nu este vorba despre Laura Vicol, „specialista în interlopi” a PSD, însă „momentul constituţional” şi „majoritatea de peste 65% în Parlament” sunt rezultatul unei fraude electorale, nu expresia voinţei cetăţenilor români. PNL, PSD şi UDMR, adică cele trei partide care alcătuiesc astăzi majoritatea parlamentară, nu au candidat împreună în alegeri, nu au avut un program electoral comun pe baza căruia electoratul le-a încredinţat puterea şi nici nu le-au vorbit alegătorilor în campanie despre planurile lor privind revizuirea Constituţiei. Mai mult, domnul Ciolacu uită că peste 70% dintre români au spus „pas” ofertei electorale de la alegerile parlamentare din decembrie 2020. Deci PSD, PNL şi UDMR reprezintă 65% din 30%. Nici vorbă de a avea legitimitatea necesară pentru revizuirea Constituţiei.

Dacă în noiembrie liderii PSD afirmau, cu jumătate de gură, ce-i drept, că intenţionează să modifice atribuţiile preşedintelui, admiţând că au fost puse în discuţie raporturile între puterile statului şi atribuţiile preşedintelui, de pildă clarificarea situaţiei în care preşedintele României poate să facă discreţionar o propunere de premier fără să ţină cont de partidul care a câştigat alegerile, acum Marcel Ciolacu a întors-o ca la Ploieşti, afirmând că PSD nu se va atinge de atribuţiile preşedintelui. Dar de forma de regim constituţional se va atinge?

În această privinţă ne lămureşte „Oracolul de la Harghita”. Adică, liderul UDMR, Kelemen Hunor, cel care pe lângă limba română şi cea maghiară vorbeşte şi „pesedeza”, acesta acţionând de foarte multe ori şi ca un purtător de cuvânt neoficial al social-democraţilor, care s-a pronunţat ferm în favoarea trecerii la republica parlamentară, declarat că: „Noi am spus doar un singur lucru: să trecem la republică parlamentară, preşedinte ales de Parlament, fără să umblăm la atribuţiile preşedintelui. Atribuţiile preşedintelui rămân, dar muţi alegerea preşedintelui în Parlament, cum se întâmplă, de fapt, în marea majoritate a ţărilor Uniunii Europene”. Domnul Hunor nu ar trebui să se limiteze doar să le interzică românilor să-şi aleagă preşedintele, ci ar trebui să facă şi alte propuneri mai curajoase, cum ar fi, de pildă, înlocuirea imnului naţional „Deşteaptă-te române” cu imnul Ţinutului Secuiesc, ca la echipa de hochei.

Două mari evenimente politice au generat readucerea pe agenda publică de către liderii coaliţiei de guvernare a temei revizuirii Constituţiei şi trecerea de la regimul politic semi-prezidenţial la cel parlamentar. Primul îl reprezintă schimbarea liderului PNL şi impunerea unui general de armată în fruntea partidului, Ciucă fiind văzut deja de mulţi lideri liberali drept „prezidenţiabil”. Or, Klaus Iohannis şi sfătuitorii săi de taină sunt perfect conştienţi că electoratul român nu va bate din călcâie şi se va încolona să-l aleagă pe rotofeiul Ciucă în funcţia de preşedinte al României. Aşadar, pregătesc o „scurtătură”.

Al doilea eveniment care le-a dat curaj celor din coaliţie să îşi înfigă colţii sângeroşi în Constituţia şi drepturile românilor îl reprezintă schimbarea de gardă de la Curtea Constituţională. Oricât de controversaţi ar fi fost judecătorii Dorneanu, Morar şi Pivniceru, aceştia nu le datorau mai nimic actualilor puternici ai zilei. Deci, puteau să pună piedici serioase planurilor de revizuire a Constituţiei. Impunerea unor marionete şi preluarea controlului asupra CCR, un filtru foarte important în procesul de revizuire, este o garanţie suficientă că toate aberaţiile coaliţiei PNL-PSD-UDMR vor trece lejer de acest obstacol. 

Aşadar, votul poporului rămâne singurul filtru care mai poate stăvili regimul dictatorial pe care Ciucă, Ciolacu, Iohannis şi Hunor îl pregătesc românilor. După 32 de ani de „democraţie originală”, România se pregăteşte să se întoarcă din nou la dictatură. Ce blestem o fi pe poporul acesta!

UPDATE: Într-o declaraţie de presă susţinută astăzi, Klaus Iohannis nu a respins ideea ca Romania să devină REPUBLICĂ PARLAMENTARĂ, acesta susţinând că "este nevoie de anumite schimbări, de o îmbunătăţire a Constituţiei"! 


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Ludwig
12.05.2022, 08:14:18

Republica parlamentara e cea mai proasta forma, presedinte ales de parlament. In Italia acum cativa ani au stat cu un presedinte noinagenar ca nu se intelegeau intre ei. Rep moldova la fel, pana au trecut la semiprezidentiala. Cum ar fi ca presedintele sa fie ales la un spritz de seara intre psd-udmr si pnl? un dezastru... Nu spun ca nici alegerea presedintelui pe mici si bere sau pe un kil de ulei si zahar, nu duce la nimc bun. Romanii cand sunt pusi sa aleaga un presedinte o fac de iti vine sa iti dai palme....vezi ilici, emil fost secretar pcr al facultatii de geologie, petrov, kj... Monarhia constitutionala ca in cele mai dezvoltate si democrate state europene, le pute romanilor ce inca sunt spalati pe creier dupa 50 de ani de comunism si inca 32 de ani de democratie originara ala ion iliescu. Atunci vom avea iar de ales intre tzatza sarma de colon firea, rafila-ful komisarului sovietic venit aici pe tancurile armatei rosii si fost sef al securitati din arad, simion auristul etc. Cu siguranta va candida si kelemen, apoi omul de afaceri viorel catarama, acest Bourvil al politicii romanesti cum il numea Vadim, etc Un rege ca Nicolea ar fi mai bun de o mie de ori ca astia de sus...

-15 (29 voturi)
Iulian Arion
12.05.2022, 08:59:13

Vor sa scoata si referendumul ca forma de exercitare a suveranitatii cetatenilor. Suveranitatea ARTICOLUL 2 (1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum. (2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu. Vor sa exercite suveranitatea cetatenilor in numele parlamentarilor. Adica parlamentarii sa fie suverani. Excat cum zicea si Mihulicea la tv: "noi parlamentarii exercitam suveranitatea poporului". Se numeste uzurparea suveranitatii poporului. Pedeapsa este omorarea uzurpatorilor suveranitatii. Vezi cazul Ceausescu din dec-1989. Vor sa scoata referendumul si alegerea presedintelui pe motiv ca Hitler a ajuns cancelar prin referendum. Este un fals istoric. Partidul lui Hitler a fost majoritar relativ, sub 50%. A fost propus cancelar si numit de presedintele Germaniei. Hitler nu a fost validat sau ales in nicio functie prin referendum si nici prin alegeri nominale. Toate dictaturile s-au instalat prin vot pe liste. Romania are nevoie de mai multa democratie participativa nicidecum de practici oculte de stabilire a candidatilor pe liste in conclavuri de mafioti organizati in partide politice.

+28 (28 voturi)
Coco
12.05.2022, 09:17:39

Pe ude mereu le inteleg ca tot ce-i unguresc ii grozav si ce-i romanesc pute. Presedintele are limita la mandate pe cand PM-ul cate poate. Asa ca... poate apare si la noi un Horban ca ala la care se inchina in momentul de fata care calareste ungurii aproape ca seful lui rusii. Vorba lui Ludowig pana la urma Monarhia Constitutionala ii cea mai democratica daca uitam de Carol al II-lea.

+6 (6 voturi)
andrei ispas
12.05.2022, 09:24:34

Ideea de modificare a constituției s-a copt in centrul de reflecție securisto-uslist de la grivco, cel care l-a ales pe Klaus sa îi fie cal troian si l-a uns președinte pe model " poporul sa aleaga raul cel mai mic" Legatura stransa intre mafiile politice psd si pnl e probata de mesajele lui lividu dracnea in campania electorala din 2012: *orele 15:17 – Liviu Dragnea: „Veți primi imediat 7 mesaje foarte importante. Vă rog să urmați cu strictețe instrucţiunile” orele 15:18: „Sistemul de raportare prin SMS vă oferă posibilitatea să vedeți prezența în fiecare SV” ( SV - secţie de votare). Orele 15:19: ,,În acest sens faceți rapid o analiză cu cei de la PNL și interveniți exact unde trebuie". Orele 15:19:49: „În SV unde e scăzută prezenţa trimiteţi un PSD-ist şi un PNL-ist pentru a mobiliza organizațiile de acolo". Orele 15:20: „Cei pe care îi trimiteţi la SV slabe ca prezență vor sta acolo până la închiderea urnelor pentru a lua toate măsurile necesare”. Orele 15:20:30: „Pentru fiecare SV se va face urgent o listă a cetăţenilor care nu au venit la vot". Orele 15:20:49: „Echipele noastre vor merge acasă la cetăţenii care nu au venit până acum şi îi vor aduce la vot". Orele 15:21:10: „Repet: vor merge la ei acasă să-i aducă la vot. Arătaţi aceste mesaje şi celor de la PNL". - Orele 16:47:42: „PSD-SG: Coordonatorii PSD şi PNL de la fiecare secție de votare să meargă ACASĂ la familiile care nu au venit la vot şi SĂ LE ADUCĂ SĂ VOTEZE!". Orele 16:51:15: „Oamenii noştri din secțiile de votare pot afla repede cine sunt cei care nu au ieşit la vot. Dar trebuie să meargă la ei ACASĂ să îi aducă să voteze Orele 17:37:32: PSD-SG: Mobilizaţi toţi membrii PSD şi PNL, daţi fiecăruia lista cu cei care nu au votat, să meargă la ei ACASĂ și să-i aducă să voteze, nu să-i aştepte la sv Astia sunt groparii României si baza viitoarei ordini iliberale, udmr este doar un hoitar al hungariei care abia asteapta sa se înfrupte cu bucati din trupul tarii

+2 (4 voturi)
andrei ispas
12.05.2022, 09:28:25

https://www.factual.ro/wp-content/uploads /2016/12/rechiz-Liviu-Dragnea-sa -anonimizat-Lg-544.pdf

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările