Românii din străinătate se pot înregistra online pentru a vota la parlamentare/ Ei pot opta între vot prin corespondenţă sau vot într-o secţie de votare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii din diaspora vor putea alege dacă să voteze prin corespondenţă sau la secţia de vot FOTO MAE
Românii din diaspora vor putea alege dacă să voteze prin corespondenţă sau la secţia de vot FOTO MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate se pot înregistra pe platforma www.votstrainatate.ro pentru a vota la alegerile parlamentare. Ei trebuie să opteze pentru vot prin corespondenţă sau vot într-o secţie de votare.

„În pregătirea alegerilor pentru Parlamentul României ce vor fi organizate în acest an, Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate că, începând cu data de 1 aprilie 2020, au posibilitatea de a se înregistra pe portalul www.votstrainatate.ro gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă în vederea exprimării opţiunii de exercitare a dreptului de vot prin corespondenţă sau a opţiunii de exercitare a dreptului de vot la o secţie de votare organizată în străinătate”, anunţă MAE, printr-un comunicat de presă.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a lansat pe pagina oficială de internet o rubrică specială destinată informării alegătorilor români din străinătate. 

În cadrul acestei secţiuni au fost publicate deja informaţii despre datele necesare pentru înregistrarea ca alegător prin corespondenţă, respectiv ca alegător la o secţie din străinătate, precum şi lista documentelor care dovedeşte dreptul de şedere în străinătate, eliberate de autorităţile străine, documente necesare pentru înregistrarea ca alegător prin corespondenţă.

Potrivit prevederilor art. 42 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, ”începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri parlamentare la termen şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul, care doreşte să voteze în străinătate la alegerile parlamentare, se poate înregistra în Registrul electoral ca alegător în străinătate, prin intermediul unui formular on-line, aflat pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate”.

Potrivit prevederilor art. 4 alin. (1) din Legea  nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, stipulează că ”alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care doreşte să îşi exercite dreptul de vot prin corespondenţă la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor sau pentru Preşedintele României, trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă. Înregistrarea se realizează prin înscrierea într-un formular on-line, aflat pe site-ul gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă, a numelui, prenumelui, codului numeric personal, a adresei de domiciliu sau reşedinţă şi a adresei de e-mail, precum şi a opţiunii de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă, la care alegătorul anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine”.

Organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra celor parlamentare planează un mare grad de incertitudine, a afirmat, vineri, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente Constantin Mitulţu - Buică, într-o scrisoare adresată preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, preşedintelui Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi vicepreşedintelui Senatului Titus Corlăţean.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite