Românii din Serbia şi sârbii din România. O comparaţie dureroasă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii din Valea Timocului se luptă pentru a avea şcoală şi biserică în limba lor mai ceva ca sub ocupaţia otomană, deşi se află într-un stat ortodox. În timp ce românii din Serbia sunt anchetaţi pentru că şi-au construit o troiţă, sârbii din România se bucură de o catedrală chiar în centrul Timişoarei, de liceu cu clase de predare în sârbă şi au parte de tot respectul autorităţilor române. De ce există această diferenţă de tratament?

M-am aflat timp de două zile în vizită la românii din Valea Timocului. Gazdă mi-a fost părintele Boian Alexandrovici, protopop de Dacia Ripensis, care nu mai are nevoie de prezentare, fiind apostolul rezistenţei românilor. Întrebarea este de ce e nevoie de rezistenţă a comunităţii româneşti într-un stat vecin care ne solicită sprijinul pentru aderarea la UE şi care, culmea, are aceeaşi religie majoritară ca şi noi. Dar în Serbia e mai uşor să ridici moschei decât biserici ortodoxe române. Biserica Protopopiatului românesc din Negotin a fost construită cu o autorizaţie iniţială de garaj, ca să poată fi demarată construcţia. Asta în timp ce Vicariatul Sârbesc din Timişoara a fost renovat cu sprijin de la Primăria oraşului şi cu fonduri de la o firmă românească din Timişoara. Etnicii români din Serbia au primit în toamnă dreptul teoretic să primească educaţie în limba română în şcolile din această ţară după 200 de ani de când au cerut acest lucru. Numai că nu există o şcoală românească, ci doar cursuri opţionale pentru limba română în şcolile sârbeşti unde învaţă etnici români, un fel de praf în ochi ca să ne închidă gura. Între timp, liceul sârbesc din Timişoara funcţionează fără probleme deşi nu are numărul de elevi necesar pentru a fi constituit ca unitate de învăţământ separată.

În cazul Serbiei, nu trebuie să acceptăm aderarea ei la UE până când atitudinea faţă de minoritatea românească nu este schimbată radical în bine.

Desigur că nimeni nu spune să le reducem drepturile sârbilor din România. Este înălţător să vezi cât de frumos tratează Românie minorităţile etnice. E tragic cât de dispreţuitor tratează minoritatea română un stat care se declară prieten al României, precum Serbia. Românii din Valea Timocului sunt trataţi în ţara vecină ca o minoritate inamică, iar practicarea credinţei în limba română a devenit act de martiriu. Nu a trecut mult timp de când securitatea sârbă i-a luat la întrebări pe credincioşii care au participat la inaugurarea unei troiţe. Ai zice că în Serbia eşti pe vremea păgânilor, când a fi creştin era echivalent cu a-ţi risca viaţa şi siguranţa personală.

E greu de crezut, dar în aceste condiţii trăiesc românii din Valea Timocului, pe care sârbii i-ar dori asimilaţi, motiv pentru care încearcă să le spună vlahi în speranţa că nu vor mai face legătura cu apartenenţa la neamul românesc. Comparaţia cu drepturile sârbilor din România este dureroasă. Cum e cu putinţă ca noi să stăm cu braţele deschise către toate minorităţile etnice, iar ţările corespondente să îi fugărească şi să-i prigonească pe români? Nu ar trebui şi aici să existe o reciprocitate?

Acesta este încă un motiv pentru care România nu este respectată în străinătate, pentru că îşi abandonează fiii aflaţi pe teritorii străine, dovedindu-se un stat slab şi indiferent. Şi atunci fireşte că prigonirile împotriva românilor sunt la ordinea zilei, pentru că nu le ia nimeni apărarea. Statul român trebuie să iasă din indiferenţă şi să înceapă să pună întrebări statelor vecine care îi atacă pe românii cetăţeni ai acelor ţări. Există suficiente pârghii în acest sens. În cazul Serbiei, nu trebuie să acceptăm aderarea ei la UE până când atitudinea faţă de minoritatea românească nu este schimbată radical în bine.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite