Romaşcanu: Probabil că Guvernul nu se grăbeşte nici cu autorizaţiile ISU, nici cu  procedurile specifice COVID, pentru că intenţia este de a nu deschide şcolile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Romaşcanu, purtător de cuvânt al PSD. FOTO Eduard Enea
Lucian Romaşcanu, purtător de cuvânt al PSD. FOTO Eduard Enea

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu. a declarat că actualul Guvern are o problemă mare şi cu autorizaţiile ISU pentru unităţile de învăţământ, nu doar cu asigurarea condiţiilor pentru combaterea Covid-19.

„Premierul Ludovic Orban a ieşit în susţinerea celor 3 scenarii de redeschidere a şcolilor. Lăsând la o parte curcubeul aromei de propagandă sugerat de culorile vii ale celor 3 scenarii, ar trebui, poate, să ne uităm cu îngrijorare mult mai mare la acest fenomen. Pentru că, pe lângă cotele înalte de Covid, ar mai fi de descoperit şi alte informaţii care demonstrează că Guvernul, fără nicio pregătire specială, ne trimite copiii în locuri nesigure de învăţământ. Cea mai îngrijorătoare informaţie recentă este că Guvernul Orban, ghidat de un preşedinte fost profesor care a susţinut o campanie publică pro-educaţie, n-a fost în stare să pregătească şcolile din România nici pentru o banală autorizare ISU. Cu alte cuvinte, 79% din părinţii români care au copii de vârste şcolare îşi trimit copiii, în fiecare zi, în şcoli care prezintă varii riscuri asociate situaţiilor de urgenţă, dintre care incendiile ar fi cele mai grave. Problema este departe de a fi imprevizibilă, câtă vreme, de ani de zile, persistă aceeaşi situaţie”, a afirmat Lucian Romaşcanu. 

Purtătorul de cuvânt al PSD avertizează că Guvernul nu asigură nici măcar un ghid pentru profesori, în ceea ce priveşte pandemia. „Problemele ceva mai presante ţin însă de Ministerul Sănătăţii. Proverbialul elefant din cameră, Covid, este ocolit cu măiestrie de mai marii ministerului, câtă vreme domniile lor nu au apucat deocamdată să finalizeze regulile sanitare necesare desfăşurării învăţământului. Cu alte cuvinte, la doar câteva săptămâni înainte de începerea şcolii, părinţii, profesorii şi personalul specializat din şcoli nu au primit niciun ghid special privind administrarea redeschiderii şcolilor în context pandemic. De aici rezultă, din nefericire, un scenariu posibil crunt, care trădează cinismul guvernamental. Probabil că Guvernul nu se grăbeşte nici cu autorizaţiile ISU, nici cu  procedurile specifice Covid, pentru că intenţia este de a nu deschide şcolile. Şcolile au fost folosite ca momeală specifică pentru a se sugera că suntem într-o situaţie cvasi-normală, o situaţie ce permite organizarea alegerilor. Aşa că este posibil ca şcolile să funcţioneze la parametrii anormali şi gripaţi, evident periculoşi, până la expirarea momentului electoral, pentru ca, mai apoi, copiii şi profesorii să fie înhămaţi din nou la căruţa învăţământului de la distanţă”, a completat Romaşcanu.

Seatorul PSD atrage atenţia şi asupra tabletelor promise de Guvern, care n-au mai ajuns la copii sau profesori. „Numai că şi această situaţie este complicată pentru că Guvernul a promis 250.000 de tablete fantomatice care nu au apărut în mâna niciunui profesor sau elev. Nimic nu se spune despre restul de până la 900.000 de copii care nu au mijloacele pentru a opera şcoală în regim online. Nimic nu se spune despre necesarul de măşti pentru copii şi profesori. Nimic nu se spune despre măsura în care sunt suficiente locuri în şcoli, cu respectarea distanţării, despre pupitrele speciale fluturate ca hârtie de turnesol pe la televiziune sau despre protejarea cadrelor didactice şi aşa puţine şi prost plătite”, a conchis Romaşcanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite