Traian Băsescu, la Adevărul Live: “Ponta a renunţat la 400 de milioane de dolari de la Rompetrol şi acum nu are bani pentru metroul din Drumul Taberei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondul de investiţii de un miliard de dolari promis de Rompetrol nu există, spune preşedintele Traian Băsescu   FOTO: Eduard Enea
Fondul de investiţii de un miliard de dolari promis de Rompetrol nu există, spune preşedintele Traian Băsescu   FOTO: Eduard Enea

Guvernul român a renunţat la 400 de milioane de dolari prin memorandumul agreat în privinţa Rompetrol şi apoi se plânge că nu are bani pentru metroul din Drumul Taberei, a declarat, la Adevărul Live, preşedintele Traian Băsescu.

„Aveam mai multe scenarii: noi doream motorină pentru următorii cinci ani pentru subvenţionarea agriculturii”, a declarat preşedintele.

El a mai spus că „fondul de un miliard de dolari nu există, aşa cum este scris memorandumul” şi că şeful statului i-a transmis acum doi ani preşedintelui kazah că relaţiile dintre cele două state nu merg mai departe până ce statul asiatic nu îşi plăteşte datoriile. 

Ce presupune memorandumul

În baza memorandumului, statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, iar 25 milioane dolari din suma totală reprezintă prima convenită pentru dobândirea de către grupul Rompetrol a majorităţii absolute de vot la Rompetrol Rafinare.

Memorandumul mai prevedea constituirea unui fond de investiţii de un miliard de dolari, „în funcţie de condiţiile pieţei”, cu o participare a statului român sub forma unei societăţi pe acţiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România. Durata investiţională este proiectată până la şapte ani, iar proiectele vor fi selectate de grupul Rompetrol „în baza unor considerente economice solide”, conform politicii în materie de investiţii.

Povestea datoriei

În 2003, Guvernul a transformat în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani restanţele bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Băsescu, la Adevărul Live: „Trebuie să-l întreb ce mă întreba el: Ponta, câţi bani ai luat de la Roşia Montană?“

Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de numai 71 milioane dolari. Valoarea totală a dobânzilor plătite de companie în perioada 2003-2010 în contul emisiunii de obligaţiuni este de peste 250 milioane dolari.

Preşedintele a trimis legea înapoi în Parlament. Acesta are opţiunea de a vota memorandumul în aceeaşi formă.


Pe aceeaşi temă:

Băsescu, la Adevărul Live: „Trebuie să-l întreb ce mă întreba el: Ponta, câţi bani ai luat de la Roşia Montană?“

Băsescu: „Unificarea dreptei va fi a doua zi după europarlamentare“

Traian Băsescu, la Adevărul Live: „Am un fin rom“

Traian Băsescu: „Biserica este un partener al statului“

Traian Băsescu, la Adevărul Live: „După ce ai drenat resursele din CFR Marfă, nu poţi să vii să o cumperi. Guvernul l-a favorizat pe Gruia Stoica”

Traian Băsescu, la Adevărul Live: „Am un pact de coabitare cu Victor Ponta, dar nu am un pact al tăcerii“

Traian Băsescu a aflat de nepoată la două ore după naştere

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite