Roşca Stănescu, despre cazul Hayssam: „Băsescu a găsit de cuviinţă că nu strică să pună un fitil sub relaţiile româno-ruse. Şi să-i dea foc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalul Sorin Roşca Stănescu afirmă, pe blogul personal, că repatrierea lui Omar Hayssam este „departe de a fi un incident criminal“, devenind „un fitil sub relaţiile româno-ruse“.

„Cazul Hayssam are puternice implicaţii, atât în politica internă, cât şi în politică externă“, scrie Roşca Stănescu, adăugând că preşedintele Traian Băsescu „a externalizat cazul Hayssam făcând din el un instrument care poate detona atât la Washington, cât şi la Moscova“.

Anterior, senatorul PNL a publicat pe blog un text în care afirmă că Hayssam a fost răpit, „drogat în propria sa locuinţă din Damasc“.

„Omar Hayssam a fost drogat la el acasă, de un grup de comando. Adormit fiind, a fost luat pe sus şi transportat în mare viteză pe teritoriul unui stat vecin. De acolo, a fost preluat de o aeronavă militară care nu aparţinea statului român“, susţine Roşca Stănescu. De asemenea, el scrie că „în acest scenariu, toată lumea are dreptate“, făcând astfel referire la declaraţiile contradictorii dintre premierul Ponta şi preşedintele Băsescu.

Cazul este, însă, unul „cu puternice implicaţii“, în condiţiile în care „premierul Ponta se pregăteşte pentru o vizită, la cel mai înalt nivel , la Kremlin“, iar preşedintele Băsescu „a găsit de cuviinţă că nu strică să pună un fitil sub relaţiile româno-ruse. Şi să-i dea foc“.

„Afirmaţia sa, repetată şi accentuată, conform căreia operaţiunea de extragere şi aducere la Bucureşti a lui Omar Hayssam este neautorizată, irită Moscova. La culme“, crede senatorul liberal.

Pe de altă parte, declaraţiile preşedintelui Băsescu, mai scrie Roşca Stănescu, „lovesc şi în parteneriatul româno-american“, „din simplul motiv că americanii au participat direct, susţinând logistic extragerea lui Hayssam, fie au fost informaţi şi au acceptat acest lucru. Băsescu, în mod indirect, îi acuză şi pe partenerii americani de complicitate la o operaţiune neautorizată“.

„Observ că opinia publică internă este şocată că Hayssam nu a apărut la procesul de azi. Nu avea cum. A fost adus drogat şi fără acte. Ca un sac de cartofi. Procedurile de identificare şi, mai ales, cele de debriefing consumă timp. Până la capătul acestei etape, Băsescu va mai iniţia atacuri“, conchide Sorin Roşca Stănescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite