Roşia Montană: deputatul Ponta respinge ce aprobă premierul Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galeriile de aur de la Roşia Montană ar putea fi exploatate începând cu 2016 Foto: Adevărul
Galeriile de aur de la Roşia Montană ar putea fi exploatate începând cu 2016 Foto: Adevărul

Victor Ponta, în calitate de deputat, va vota împotriva proiectului Roşia Montană, deşi Guvernul său a aprobat proiectul de lege care dă undă verde exploatării aurului

 Dacă proiectul Roşia Montană primeşte girul Parlamentului, exploatarea ar urma să demareze peste trei ani, în noiembrie 2016. Controversatul proiect de lege va intra în dezbaterea Parlamentului în sesiunea legislativă care începe astăzi, însă votul final va fi o surpriză, deoarece aleşii au fost invitaţi să voteze după cum le dictează conştiinţa şi nu după cum le dictează partidul.

Până în prezent, se cunoaşte doar opţiunea premierului Victor Ponta care, în calitate de deputat, ar trebui să dea un vot pe acest proiect în Parlament. Sâmbătă seara, la Antena 3, Ponta şi-a reconfirmat poziţia exprimată în legătură cu acest proiect în luna iunie şi anume că, în calitate de deputat în Parlamentul României, va da un vot negativ proiectului Roşia Montană. „Nu există o altă soluţie decât ca absolut toate elementele să fie puse pe masa Parlamentului, după care Parlamentul decide dacă vom face vreodată acest proiect sau îl respingem, definitiv. Votul meu ca deputat va fi împotrivă“, a declarat premierul, sâmbătă seara, la Antena3, la insistenţele moderatorilor.Premierul a mai explicat că singură soluţie pe care a găsit-o a fost aceea că Parlamentul este singurul for competent să dezbată şi să decidă dacă acest proiect extrem de controversat poate fi aplicat.

„VOM VOTA CUM DICTEAZĂ CONŞTIINŢA“
Premierul a profitat de prezenţa grupurilor parlamentare ale PSD, reunite la Constanţa la sfârşitul săptămânii, pentru a le transmite deputaţilor şi senatorilor că votul pe acest proiect nu va fi unul politic, ci fiecare va vota după bunul plac. „E un singur proiect în această toamnă asupra căruia realmente eu nu o să cer şi chiar o să rog liderii de grup să nu avem o decizie a grupului. Realmente fiecare va vota după propria conştiinţă, cum crede că e mai bine pentru alegătorii săi“, a spus Ponta.

Partenerul de coaliţie al premierului, liberalul Crin Antonescu, nu şi-a exprimat încă poziţia faţă de acest proiect, dar admite că România trebuie să îşi folosească resursele din toate punctele de vedere.
„Poziţia mea o voi face publică după ce o voi definitiva. Nu din motivul că aş avea vreo jenă faţă de subiect. Eu nu m-am angajat în vreun fel sau altul. România trebuie să îşi folosească resursele din toate punctele de vedere. Sunt de acord, şi miniştrii liberali au sprijinit demersul de a declanşa etapa de decizie, îl vom discuta în Parlament“, a răspuns Antonescu în cadrul aceleiaşi emisiuni.

APROBAT DE GUVERN
În luna iunie, premierul a declarat că deşi în calitate de deputat votul său pe acest proiect va fi negativ, din postura de prim-ministru trebuie să se găndească la binele economiei şi să atragă investiţii în România din toată lumea. Aşa se face că, la începutul săptămânii trecute, proiectul Roşia Montană a fost aprobat de Guvern şi urmează să fie trimis în Parlament. În proiect au fost cuprinse principalele măsuri: aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă la 25% de la 19,1%, redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte exploatări miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură  şi investitorul se angajează să realizeze conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană.

Opoziţia e împotriva legii, nu şi a exploatării
Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, a cerut, duminică, demisia premierului din fruntea Guvernului pentru declaraţiile făcute de acesta în legătură cu proiectul Roşia Montană. „Nu suntem împotriva exploatării aurului de acolo, dar cred că se pot găsi şi alte soluţii de exploatare, care să nu pună în pericol mediul înconjurător. Poate că Victor Ponta are o singură explicaţie – aia că nu mai are ce căuta acasă, având în vedere că Daciana Sârbu, soţia sa, a spus că este împotriva acestui proiect“, a afirmat Buda. Acesta a cerut şi demisia ministrului pentru IMM-uri, Maria Grapini, care a declarat recent că nu ştie dacă să voteze sau nu acest proiect.

PROTEST DE AMPLOARE ÎN BUCUREŞTI
Peste 2.000 de oameni, cu pancarte şi steaguri, s-au adunat, ieri după-amiază, în Piaţa Universităţii din Capitală pentru a protesta faţă de aprobarea proiectului exploatării miniere de la Roşia Montană. Mulţimea, delimitată de cordoane de jandarmi, a blocat Bulevardul Nicolae Bălcescu, spre Piaţa Romană, şi a scandat la unison lozinci împotriva proiectului. „Uniţi salvăm Roşia Montană“, „Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă“, „De nu rezolvaţi problema, Bucureşti va fi Atena!“, „Veniţi în stradă! Nu plecăm, nu plecăm“, au strigat bucureştenii aseară în Piaţa Universităţii, sub privirile liniştite ale jandarmilor. Proteste similare au fost anunţate în mai multe oraşe din ţară: Alba Iulia, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov, Constanţa, Târgu Mureş, Galaţi, Craiova. ( A contribuit Ionuţ Ungureanu)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite