Politică

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Rudy, Louie şi Cătălin (viclean copil de casă). Premisele unui conflict diplomatic între România şi SUA

100
29 Aug 2018 20:42:04
Liviu Avram
Rudolph Giuliani, fost procuror, fost primar, acum scriitor FOTO Getty images
Rudolph Giuliani, fost procuror, fost primar, acum scriitor FOTO Getty images

Mărturisirea lui Rudolph (Rudy) Giuliani, că a luat bani de la Louis (Louie) Freeh, avocatul unui condamnat român, ca să trimită autorităţilor române o scrisoare anti-Justiţie, lasă la Bucureşti câţiva cetăţeni cu pantalonii în vine: Dragnea, Tăriceanu, Meleşcanu. Şi produce nişte daune pe care încă nu le putem calcula.

Primii doi au preluat cu mare entuziasm conţinutul scrisorii, în care se vorbea de necesitatea amnistierii „nevinovaţilor“ condamnaţi, pentru a justifica o eventuală ordonanţă de urgenţă emisă în acest sens. Al treilea l-a mustrat public, printr-un comunicat oficial al MAE, pe ambasadorul român în SUA, George Maior, după ce acesta a afirmat că scrisoarea lui Giuliani este rezultatul unei acţiuni de lobby organizate de infractori.

Primii doi sunt politicieni previzibili, aşa că nu merită să le acordăm prea multă atenţie. În schimb, gestul domnului Meleşcanu nu merită să treacă neobservat. Acesta îi reproşează ambasadorului că, prin „demascarea“ comisă, s-a abătut de la „liniile de acţiune“ ale Guvernului. Rezultă de aici o perspectivă înfiorătoare: că scrisoarea lui Rudolph Giuliani face parte din liniile de acţiune ale Guvernului român.

Deşi Teodor Meleşcanu a renunţat până la urmă să-l convoace pe George Maior la centrala MAE, întrebarea rămâne: a fost implicat în vreun fel Guvernul României în operaţiunea „Scrisoarea lui Giuliani“?

Întâmplarea face ca în aceste zile să se fi ţinut la Bucureşti reuniunea anuală a diplomaţiei române. Consulul României la New York, avocatul Cătălin Dancu, a acordat un interviu lui Bogdan Chirieac, proprietarul site-ului DC News, în care acesta a recunoscut că relaţia dintre ambasada română de la Washington şi consulatul de la New York este „instituţională“ – adică rece. „Nu avem o agendă comună“, a descris Dancu relaţiile cu misiunea condusă de George Maior.

Evident, discuţia nu putea să nu atingă şi subiectul scrisorii lui Rudolph Giuliani. Nu ştiu când a fost realizat interviul, dar cert e că a fost publicat miercuri la prânz, cam la o oră după ce portalul Politico.eu a publicat mărturisirea lui Giuliani că a fost plătit ca să trimită scrisoarea la Bucureşti. Iată textual ce a declarat Dancu (video mai jos):

„Toată lumea uită că el (Giuliani – n.m.) este şeful echipei de avocaţi a lui Donald Trump. Că încrederea de care el se bucură pe lângă preşedintele american este enormă. Este o naivitate să-l jigneşti şi să consideri că această scrisoare reprezintă aşa, o poveste a unei persoane private, şi că Giuliani şi-ar fi permis să aibă o asemena abordare a scrisorii fără o discuţie foarte serioasă cu preşedintele Trump. Chiar dacă nu e vorba de un accept expres, eu sunt convins că acest accept a existat.“

Cel mai probabil, la ora când rostea aceste cuvinte, Cătălin Dancu nu ştia de confesiunea lui Rudolph Giuliani: că a fost plătit de Louie Freeh, avocatul lui Puiu Popoviciu, ca să facă lobby anti-Justiţie pe lângă preşedintele României. Dar nu putem să nu sesizăm uriaşa contradicţie dintre ceea ce spune, despre aceeaşi afacere, ambasadorul României la Washington şi consulul României la New York. Este aceeaşi contradicţie precum cea dintre politica oficială a SUA şi conţinutul scrisorii semnate de Rudolph Giuliani. Acesta este motivul pentru care fie Meleşcanu, fie Dancu, trebuie să răspundă oficial şi limpede: a fost implicat în vreun fel statul român, prin Cătălin Dancu, în această operaţiune de manipulare?

Nu mă pricep la fineţuri diplomatice, dar am impresia că „pledoaria“ avocatului-consul Cătălin Dancu, care îi atribuie preşedintelui Donald Trump un rol oarecare în afacerea asta, sădeşte seminţele unui conflict diplomatic între România şi SUA.

.

Sursă video: dcnews.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

M Costi
29.08.2018, 20:49:36

@Liviu Avram - "...condamnatul roman..." despre care pomeniti in articol este Puiu Popoviciu , candva foarte apropiat de ...idolu' Base ! Fiica mai mare a idolului cumparase chiar si un apartament intr-un complex rezidential al afaceristului. Asa incat ar trebui sa reconsiderati expeditorii reali ai mesajului si banilor !

-35 (45 voturi)
L--- Lara
29.08.2018, 20:54:41

@Costi Eu zic sa-ti tii gura ca nici nu stii despre ce vorbesti. Cum remarcam in alt comentariu, mi se pare grav ca "marii" oameni politici romani, ca Tariceanu de exemplu, nu-si dau seama ce gafa diplomatica fac contrazicand pozitia oficiala a Statelor Unite si explicand doct si tont ca adevarul e un pana lui nea Giuliani ( platit fiind sa scrie ce "vrea" muschii lor). De parca nu ar ajunge gafele coanei Dancila...

+29 (39 voturi)
Utilizator Adevărul
29.08.2018, 20:56:24

Comentariu considerat abuziv.

Alexandre
29.08.2018, 21:02:53

L--Lara, Bine punctat. Trebuie sa recunosc : acolo unde este logica, este si intelepciune.

+18 (26 voturi)
Wolfram Litium
29.08.2018, 20:55:39

NUUUU deloc ,l este un episod cand un bulan__U face ceva pentru banii :)

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările