Rusia se pregăteşte să ocupe Republica Moldova. Unirea cu România, stat NATO, ar salva-o de la ororile văzute în Ucraina

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt prea multe semnale pentru a fi considerate simple coincidenţe. Putin are neapărată nevoie de un „trofeu” pentru parada din 9 mai. Cum nu i-a mers cu Ucraina, care are o armată puternică sprijinită cu armament de ţările vestice, poate recupera invadând Republica Moldova. Care nu are armată, nu este în NATO şi deci nu poate fi apărată şi ajutată.

Altfel, Putin se duce cu mâna goală la serbarea Zilei Victoriei, situaţie în care şi-ar încheia cariera politică.

Semnalele din ultimile zile că Rusia se pregăteşte să atace Republica Moldova

Comandantul adjunct al Districtului Militar Central rus, generalul-maior Rustam Minnekaiev, a declarat zilele trecute că după cucerirea sudului Ucrainei ”vom putea asigura un culoar până în Transnistria, unde populaţia de limbă rusă e oprimată”, potrivit agenţiei oficiale de ştiri TASS. De cine oprimată? Evident de Republica Moldova, a cărei parte este în mod formal.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a calificat miercuri adoptarea şi promulgarea legii care interzice simbolurile invaziei ruse „Z”, „V” şi panglica bicoloră „Sf. Gheorghe” drept „o adevărată trădare” şi a ameninţat-o pe Maia Sandu: „Răspunsurile vor fi dureroase. Nu vom lăsa fără răspuns declaraţiile pe care le-am auzit zilele acestea de la Chişinău”.

Viktor Vodolatski, prim-vicepreşedintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI:

"Locuitorii din regiunea transnistreană sunt cetăţenii noştri. Ei vor acelaşi lucru pe care îl doresc atât RPD, cât şi LPR şi Osetia de Sud. Ei înţeleg că numai împreună cu Rusia ei înşişi, copiii şi nepoţii lor pot continua să trăiască în siguranţă şi pace. Având în vedere că preşedintele RM, Maia Sandu a interzis Panglica Sf. Gheorghe pe teritoriul Moldovei, aceasta va fi o repetare a scenariului ucrainean. Nu trebuie să-i permitem lui Sandu şi curatorilor săi români să declanşeze astăzi un alt război pe teritoriul Transnistriei. Tot acest nazism, care a prins rădăcini lângă noi, trebuie doar să fie distrus, dezrădăcinat şi uitat de mulţi ani. Având în vedere că preşedintele RM, Maia Sandu a interzis Panglica Sf. Gheorghe pe teritoriul Moldovei.

Senatorul rus Aleksei Puşkov a ameninţat Republica Moldova că va ajunge în „coşul de gunoi al istoriei”. Această reacţie dură vine după ce conducerea pro-europeană de la Chişinău a interzis prin lege afişarea în public a literelor „Z” şi „V”, utilizate în sprijinul războiului dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, precum şi panglica Sfântului Gheorghe, un element simbolic militar rusesc.

Explozii în Transnistria. Mai multe explozii care au afectat două antene TV şi sediul Serviciului de Securitate al Transnistriei s-au produs în ultimele 24 de ore.

Ministerul Apărării din Ucraina a descris exploziile care au avut loc în regiunea transnistreană din Moldova drept o ”provocare planificată” a serviciilor secrete ruse.

Ce câştigă Putin prin ocuparea Republicii Moldova

Puţin are neapărată nevoie de o victorie concludentă, un „trofeu”, cu care să se prezinte la parada din 9 mai. Cum nu i-a mers cu Ucraina, se mulţumeşte cu Republica Moldova. Care nu e membru NATO şi, comparativ cu Ucraina, nici nu are o armată care să pună probleme armatei Rusiei. Nici nu poate fi ajutată cu echipamente militare occidentală pentru că nu are cine să le mânuiască. Este o victimă sigură pentru Putin, care o poate ocupa în 24 de ore. NATO şi ţările vestice nu pot face nimic în acest caz. Nu pot interveni militar, pentru că ar risca escaladarea conflictului la nivel mondial.

Nu este exclus să asistăm şi în Republica Moldova la ororile pe care le-am văzut în Ucraina. Plus un val de migranţi uriaş, de circa două milioane de persoane, acum după ce am văzut cu toţii la ce se dedau soldaţii ruşi în Ucraina. Poate face faţă România unui astfel de val de migranţi? Foarte greu, spre imposibil.

Unirea Republicii Moldova cu România

Cu aceleaşi argumente prezentate de ruşi la ocuparea Crimeei. Suntem fraţi cu moldovenii de dincolo de Prut, vorbim aceeaşi limbă, avem o istorie comună, relaţii comerciale şi culturale importante.

Unirea trebuia să aibă loc mai demult, dar dorinţa moldovenilor şi a conducerii lor de avea un stat suveran, independent, era de înţeles.

Acum suntem, însă, într-o situaţie limită. Invocând populaţia vorbitoare de limba rusă din Republica Moldova, oprimată de „naziştii” aduşi la putere odată cu Maia Sandu, Rusia vrea să instaleze la Chişinău un regim obedient, cum a fost cel condus de Dodon. Spre deosebire de Ucraina, obiectivul acesta al ruşilor poate fi atins în trei zile, pentru că Republica Moldova nu are cum se opune invadatorilor ruşi. Odată instalat un regim obedient ruşilor, aceştia îşi vor activa forţele pro-ruse în toate funcţiile de conducere alte ţării, obţinând şi o încercuire pe flancul de vest al Ucrainei.

Probabil este prea târziu să vorbim acum de o unire, fie şi temporară, a României cu Republica Moldova. Deciziile celor două parlamente în favoarea unirii se pot obţine în câteva zile. Iar referendumurile pot fi amânate la o dată ulterioară. Totul pentru a permite ca teritoriul Republicii Moldova să fie al unui stat NATO şi să permită intrarea imediată a trupelor NATO în Repubica Moldova pentru a o proteja.

Sigur, pare un scenariu suprarealist. Dar absenţa lui ne-ar putea obliga să vedem şi în Republica Moldova ce am văzut la Mariupol, la Bucha şi în alte locuri, fapte de o cruzime care au îngrozit tot globul. Şi zeci de mii de morţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite