Politică

articolul anterior articolul urmator

Ruşinoasa Zi a Europei

100
9 May 2017 13:13:30
Vlad Viski

Astăzi, 9 mai 2017, când în întreaga Uniune Europeană sărbătorim Ziua Europei, Camera Deputaţilor a aprobat, cu o majoritate covârşitoare, de peste 70%, iniţiativa legislativă cetăţenească de modificare a articolului 48 din Constituţia României, privind familia.

Dincolo de simbolistica zilei de astăzi, iată că ne aflăm din nou în faţa unei clase politice incapabile să îşi asume complet rolul de reprezentare a tuturor cetăţenilor şi de apărare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Ziua de astăzi va rămâne în istorie ca una în care la nivel transpartinic, deputaţii şi-au dat mâna pentru a da undă verde unei iniţiative care ne împarte în cetăţeni de rangul I şi rangul II. Nu au contat pentru parlamentari apelurile venite dinspre comunitatea LGBT şi dinspre aliaţi. Nu au contat pentru parlamentari argumentele logice privind obligativitatea protecţiei minorităţilor în orice stat de drept. Suntem, din nefericire, în continuare extrem de departe de o democraţie funcţională, iar valorile europene rămân doar la nivel de retorică, nu şi de practică.

Avem suficiente exemple pozitive şi negative în întreaga Europă, exemple care aşază PSD-ul de astăzi alături de autoritarul socialist slovac Robert Fico sau chiar alături de partide cu o accentuată doctrină de dreapta.

Cum spuneam, iniţiativa Coaliţiei pentru Familie a avut o largă susţinere în Camera Deputaţilor. Rând pe rând, parlamentari de stânga şi de dreapta s-au exprimat în favoarea adoptării legii constituţionale care modifică articolul 48 din Constituţie. Partidul aşa-zis Social Democrat a avut doar un vot împotriva amintitei legi, venit din partea deputatului Petre Florin Manole. Ruşinos pentru un partid parte a socialiştilor europeni. Nu cred că trebuie să amintesc de istoria laburiştilor britanici în materie de minorităţi sexuale, a sprijinului public pentru căsătorii gay venit de la Martin Schulz în campania electorală în desfăşurare în Germania, de legea parteneriatului civil adoptată de socialiştii din Ungaria sau de legalizarea căsătoriilor gay în Franţa socialistului Francois Hollande. Avem suficiente exemple pozitive şi negative în întreaga Europă, exemple care aşează PSD-ul de astăzi alături de autoritarul socialist slovac Robert Fico sau chiar alături de partide cu o accentuată doctrină de dreapta. Social democraţia presupune respectul faţă de Celălalt, iar PSD-ul dovedeşte, din nou, că interesele de grup sunt mai presus de binele public.

Suntem, din nefericire, în continuare extrem de departe de o democraţie funcţională, iar valorile europene rămân doar la nivel de retorică, nu şi de practică.

În cazul PNL nici nu cred că mai are rost să comentez prea mult, căci liberalii şi-au pierdut de mult busola ideologică şi îşi întăresc zilnic accentele conservatoare. Liberalii de altă dată, care şi-au asumat decizii curajoase pentru progresul societăţii româneşti sunt doar o iluzie şi nu au nicio legătură cu liberalii de astăzi, colonizaţi de foşti pedelişti şi insipizi politruci. Ceilalţi liberali, ALDE, nu s-au ridicat nici ei la măsura aşteptărilor, ceea ce arată dublul discurs şi ipocrizia pe care le practică, drepturile omului sunt instrumentalizate în mod selectiv de ALDE, funcţie de interesele de moment. Când vine vorba despre drepturile fundamentale ale unor cetăţeni acuzaţi de corupţie, ALDE este vocea cea mai puternică, când vine vorba de alte minorităţi, principiile liberale sunt uitate pentru a face loc conservatorismului. De la Partidul Mişcarea Populară nu aveam cum să ne facem iluzii, iar intervenţia lui Eugen Tomac, acest apostol al “familiei tradiţionale”, la tribuna Camerei Deputaţilor este grăitoare. Minorităţile şi UDMR au votat de asemenea în majoritate iniţiativa Coaliţiei pentru Familie. Ne mai rămâne Uniunea Salvaţi România, singurul partid care s-a exprimat cu o majoritate de 15 la 6 voturi în favoarea respectării drepturilor comunităţii LGBT. Mulţumiri acelor deputaţi USR care şi-au înţeles rolul în Parlament şi au acţionat pe cale de consecinţă. De observat că doi dintre principalii lideri ai USR, preşedintele Nicuşor Dan şi Cristian Ghinea fie nu au votat deloc, fie s-au abţinut. Ghinea anunţa cu surle şi trâmbiţe că va vota împotriva referendumului. Bănuim că între timp s-a răzgândit.

Un Parlament populat cu oameni politici incapabili să fie lideri, să dea o direcţie ţării şi să îşi apere proprii cetăţeni.

Aşadar, avem din nou o imagine dezolantă a Parlamentului României, o instituţie ajunsă la un nivel minimal de încredere din partea cetăţenilor. Un Parlament populat cu oameni politici incapabili să fie lideri, să dea o direcţie ţării şi să îşi apere propriii cetăţeni. Parlamentul şi-a ratat şi menirea de mediere a tensiunilor şi conflictelor care apar în societate. Astăzi, peste 70% din deputaţi îmi spun mie şi altora ca mine că suntem greşiţi, că nu contăm în ecuaţia politică şi că sunt dispuşi să-mi arunce la coş drepturile fundamentale care ar trebui să-mi fie garantate de Constituţie. Un fel de “La mulţi ani!” de Ziua Europei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Radu Mircea
9.05.2017, 13:31:29

# Rid in barbile lor soioase popicii de toate neamurile , au reusit ce nici Ceasescu nu a putut : sa ne duca in Evul Mediu . Ceausescu barem numai ne-a tinut pe loc . Am putea sa ne rusinam ca in secolul XXI sprijinim o initiativa care restringe drepturile unor oameni la fel ca noi , doar ca nu iubesc '' traditional '' . Si asta la 10 ani dupa ce Europa s-a indurat de noi si ne-a primit in comunitatea ei .

-12 (52 voturi)
Manaru Florin
9.05.2017, 13:57:13

Spcific articol cu termeni comunisti, pretins progresist, anti-national.

+8 (22 voturi)
Marcus
9.05.2017, 14:24:49

Adevarata drama ce s-a intamplat azi. Deja sunt pline toate canapelele psihologilor cu programari last minute. Apropo,ca fapt divers, inainte de Europa, azi aniversam Proclamarea independentei (1877) si chiar ziua lui.. Blaga.:"Vei plânge mult atunci ori vei ierta? Vei plânge mult ori vei zâmbi" Hai, noroc !

+16 (22 voturi)
Adrian Dinu
9.05.2017, 14:28:19

Salut aceasta decizie a Camerei Deputatilor, iata ca in ciuda presiunii imense a UE asupra institutiilor romanesti, cei alesi din Camera Deputatilor a dat aviz vaforabil privind initiativa LEGISLATIVA SI CONSTITUTIONALA de modificare a art. din Constitutia Romaniei privind familia. Felicitari domnilor! Se va intampla ceea ce este firesc, romanii, se vor exprima la VOT prin REFERENDUM, daca doresc ca familia sa fie cea dintre un barbat si o femeie, sau nu!!! Si nu stabilit de o instanta, in numele drepturilor omului, si impotriva intereselor majoritare ale oamenilor!!! Votul, domnilor, este ADEVARUL si nu decizia instantei care aplica un o decizie pe baza lobbyului sau presiuniii LGBT!!! Ne vedem la referendum!!!

+15 (29 voturi)
dragos alex
9.05.2017, 14:43:08

deci daca maine eu vin si te omor, dar se face referendum si populatia voteaza ca am a fost in interesul majoritatii trebuie sa fiu lasat in libertate nu?, ca asa s-a votat, ce nevoie avem de legi si justitie, nu? apropo, daca un barbat las cum sunt destui isi paraseste sotia cu care are o fetita cele doua nu mai sunt o familie? ce sunt?

-8 (28 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările