Politică

articolul anterior articolul urmator

Rusofilii din Parlament ies la rampă

89
8 Apr 2021 04:06:47
Autor: Radu Eremia
FOTO Mediafax si Inquam Photos
FOTO Mediafax si Inquam Photos

Parlamentarii Diana Şoşoacă (ex-AUR) şi Daniel Ghiţă (PSD), contestatari cunoscuţi ai măsurilor anti-COVID-19, îşi declară simpatia faţă de Rusia, o ţară de care ar vrea ca România să se apropie, în timp ce Statele Unite sunt puse la colţ pentru politica lor externă.

Senatoarea Diana Şoşoacă, ajunsă în Parlament pe listele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), s-a arătat indignată că săptămâna trecută protestul faţă de restricţiile pentru combaterea coronavirusului ar fi fost „deturnat” de un alt „lider” al manifestaţiilor, Pompiliu Diplan, care a dus câteva zeci de protestatari în faţa Ambasadei Rusiei, acolo unde au aprins lumânări în memoria românilor ucişi la 1 aprilie 1941 de trupele sovietice, în ceea ce s-a numit „Masacrul de la Fântâna Albă”. Aproximativ 3.000 de români au fost ucişi atunci de forţele sovietice din Bucovina.

Diana Şoşoacă a fost revoltată că manifestanţii au avut tupeul să meargă să protesteze în faţa ambasadei. „În calitate de senator, mi-am cerut scuze Ambasadei Rusiei faţă de jignirile aduse de anumite persoane. Nu ai dreptul să declanşezi un conflict diplomatic din care noi putem ieşi terfeliţi într-un hal fără de hal. Ce căuta mitingul care e împotriva restricţiilor pandemice să ni se deturneze către stricarea unor relaţii diplomatice şi aşa precare cu vecinii?”, a afirmat senatoarea. Şoşoacă a criticat şi diplomaţia de la Bucureşti pentru că nu a intervenit: „Unde ne sunt diplomaţii de excepţie pe care îi aveam? Să fiu singurul senator care să-şi ceară iertare, scuze pentru un anumit comportament injurios?”.

Intervenţia senatoarei a fost prima sa mare poziţionare în tabăra celor care apreciază Rusia şi cere reluarea relaţiilor cu acest stat. Pe de altă parte, Diana Şoşoacă a avut şi o părere clară privind Statele Unite, în contextul depunerii jurământului de către Joe Biden, când s-a declarat nemulţumită de atitudinea americanilor faţă de Româinia. „Eu am o problemă. Am o problemă cu implicarea altor state în politica noastră şi cred că fiecare stat trebuie să-şi vadă de politica lui. Cum noi nu avem dreptul să ne băgăm în politica altora, cred că e bine să fim toţi rezervaţi. Într-adevăr, dacă există derapaje, cred că România ar trebui să înveţe să-şi rezolve odată derapajele de la democraţie. Poate, totuşi, tradiţia ar trebui un pic schimbată, poate vom învăţa să ne spălăm rufele în familie”, a precizat senatoarea, aluzie la momentele în care diplomaţii americani au atras atenţia asupra unor atacuri la adresa statului de drept de către politicieni.

Ghiţă vrea dialog constructiv cu Rusia

Diana Şoşoacă nu e singurul politician foarte cunoscut din tabăra celor care contestă restricţiile şi se poziţionează astfel faţă de Rusia. La rampă a ieşit şi fostul luptător de K1, senatorul PSD Daniel Ghiţă. Într-un interviu pentru un site pro-rus, Balkanist.ru, Ghiţă şi-a exprimat părerea privind politica externă a României.

Fostul luptător de K1 a subliniat faptul că România ar trebui să reînceapă un dialog constructiv cu Rusia, pentru a-şi putea apăra cu adevărat interesele naţionale. „Susţinătorii unei politici pro-europene au interzis României dialogul cu Rusia, în timp ce idolii lor de la Berlin, Paris sau Bruxelles încearcă încă să desfăşoare afaceri şi negocieri cu Moscova, în interesul ţărilor lor”, a declarat Daniel Ghiţă. Mai mult, deputatul PSD este de părere că guvernanţii ar trebui să cheltuie banii pentru rezolvarea problemelor interne, nu în zona militară, pentru pregătirea unor „conflicte imaginare”.

De altfel, Diana Şoşoacă şi Daniel Ghiţă sunt printre preferaţii Sputnik, agenţie de presă a statului rus, care are platformă de ştiri şi în limba română. Ieri, de exemplu, au dedicat un material Dianei Şoşoacă, senatoare pe care „partidele şi grupurile de interese vor să o blocheze” în Parlament.  

Citeşte şi:

Reacţia Dianei Şoşoacă după ce Alina Gorghiu a cerut să fie sancţionată: „Voi depune plângere penală”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

89 Comentarii

Ovidiu Olariu
8.04.2021, 04:32:32

Cine a ajuns sa facā politicā in Romania ! Douā exemplare rarisime, din familia trogloditilor ! Exact parerea acestor politruci ne intereseazā ! In "epoca Ceausescu", Romania a avut parte de o "epocā de aur" ! In sfarsit, tara noastrā are sansa unicā de a face niste pasi importanti Spre Înainte, prin tovarasii Sosoacā si Ghitā, ctitorii a ceea ce ar urma sa se numeascā cea de a doua epocā de aur a României !

+37 (55 voturi)
Camelia Sorescu
8.04.2021, 04:50:10

A-ți cere scuze pentru un protest care are la baza comemorarea victimelor unui masacru și care este îndreptat împotriva celui care l-a comis te transformă ca om, ca parlamentar nu mai vorbesc, într-un tâmpit iremediabil și trădător. Cred că există o limită pentru toate, iar atitudinea este mult prea directă. Eu personal am fost până în acest punct de acord cu anumite demersuri și idei exprimate în spațiul public de către Șoșoacă, dar când sesizezi că toate astea vin la pachet cu ceva murdar, scârbos și revoltător renunți. Sunt convinsă că informațiile prezentate în spațiul public referitoare la comisiile guvernamentale și alte lucruri pe tema Pandemiei sunt reale. Dar după câte se pare a folosit aceste informații autentice pentru a-și atrage susținători cât mai mulți pe care ulterior să-i momească cu zăhărelul numit Rusia. La mine personal nu merge. Nu cred că alergând din Vest în Est ne rezolvăm problemele așa cum nici adepta situației inverse nu sunt. După părerea mea, din acest moment, cine urmează acest personaj este fie nebun fie rău-voitor.

-7 (57 voturi)
Ludwig
8.04.2021, 07:50:47

Eu zic sa fie izolati, sa nu fie bagati in seama. PSD a scapat de nicolicea si serban nicolae si l-a bagat pe specimenul asta in parlament. AUR este un partid ce emana un damf legionar pudrat cu fanatism religios. La gunoi cu ei!

+35 (45 voturi)
Camelia Sorescu
8.04.2021, 04:41:42

AUR a făcut foarte bine că a exclus-o pe Șoșoacă, ce pare mai degrabă o jucătoare la mai multe capete. Mă îndoiesc profund că există vreo explicație cu privire la cerutul de scuze. În realitate Rusia ar trebui să o facă, nu noi. Șoșoacă mai făcea în timpul protestelor din ultima săptămână și reclama vaccinului Sputnik al rușilor dar într-o modalitate voalată, prin sintagme adresate protestatarilor de genul „de ce au comandat guvernanții de acolo și din Rusia nu”, insinuând că ar fi vorba de interese financiare (lucru care sunt sigură că e adevărat, doar că Șoșoacă încearcă să deturneze ceea ce cu toții știm și să se lege de Rusia). Totuși să nu uităm că Diana Șoșoacă vine din Partidul Neamului Românesc, condus de Ninel Peia, un fost PSDist și securist absolvent și el ca mulți oameni ai sistemului de studii la... Academia de Informații Mihai Viteazu. Așadar chestiunea Șoșoacă este cu bătaie lungă, după părerea mea. Unii spun că a fost ca un împrumut la AUR, eu cred că împrumutul a fost însă un pretext, intenția reală fiind de a le fura electoratul și a-l duce spre Partidul Neamului Românesc a lui Peia. Cât despre Ghiță, nici nu apucă bine să deschidă gura și spune prostii mai mari și mai grele decât el.Afinitatea lui pentru Rusia este cunoscută. Va rămâne cu ea. Nu are nimeni chef de rusofili.Trebuie să fii complet anormal să faci reclamă sau lobby pentru Rusia, țara care ne-a dezmembrat, înfometat, jefuit și omorât și care a fost unul din direcții beneficiari ai distrugerii României după 1989.

-13 (31 voturi)
mache
8.04.2021, 08:03:52

Sunt curios dacă PSD îl da afara din partid pe trădătorul Ghiță minte de gorila. Doi trădători ordinari agenți FSB

-3 (33 voturi)

Vezi toate comentariile (89)

Modifică Setările