S-a întors roata pentru Firea: puhoi de candidaţi pe partea stângă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriela Firea se confruntă cu problema dreptei din 2016: prea mulţi candidaţi care rup voturi din bazinul său electoral. Pe lângă candidatul Pro România, primarul ar putea să se bată pentru un nou mandat nu doar cu Nicuşor Dan, ci şi cu Ilan Laufer şi Marian Vanghelie.

Situaţia Gabrielei Firea, lider PSD care vrea un nou mandat de primar general, pare să devină din ce în ce mai dificilă la alegerile locale din 27 septembrie. În condiţiile în care Nicuşor Dan va primi susţinerea PNL, a Alianţei USR-PLUS şi a PMP, Firea are nevoie de un sprijin cât mai mare din partea propriului partid, dar şi din partea altor formaţiuni care au acelaşi bazin electoral, cum e cazul Pro România sau PPU-SL (formaţiune controlată de Dan Voiculescu).

Ultimul politician care a anunţat că vrea să candideze pentru funcţia de primar general e Marian Vanghelie, fost primar al Sectorului 5 şi membru important al PSD până în acum câţiva ani. „Merg către alegeri cu toată viteza! 90% voi candida la Capitală. Dacă se înscrie Ponta voi candida 100%! Daca nu, voi vedea unde candidez”, a scris Marian Vanghelie pe blogul personal. Candidatura lui Vanghelie ar cântări mult, în condiţiile în care formaţiunea sa, Partidul Social Democrat Independent a reuşit la alegerile europarlamentare să ia aproximativ 26.000 de voturi, peste 80% fiind provenite de la secţii din Bucureşti. Pe de altă parte, Gabriela Firea a luat la alegerile din 2016 circa 297.000 de voturi.  Aşadar, un candidat precum Vanghelie ar rupe un număr considerabil de voturi.

Fost ministru care se vrea primar

O altă candidatură surprinzătoare e aceea a lui Ilan Laufer, fostul ministru al Mediului de Afaceri în Guvernul Dăncilă. Soţia lui Laufer a fost în 2017 membru în Consiliul de Administraţie  al Companiei Municipale Sport pentru Toţi, firmă înfiinţată de Primăria Capitalei şi în subordinea Gabrielei Firea. „Candidez la Primăria Generală a Capitalei, pentru că m-am săturat de clasa politică actuală, de 30 de ani de minciună, incompetenţă, corupţie şi vrăjeală. Vreau să vă ofer o alternativă reală, tânără, civilizată şi cu viziune antreprenorială care vrea şi este pregătită să schimbe transparent, împreună cu voi, realitatea şi clasa politică actuală”, a scris Ilan Laufer luni pe Facebook. Prin urmare, Laufer e un al doilea fost social-democrat în cursa pentru Primăria Capitalei.

O  candidatură care ar afecta tot bazinul electoral al Gabrielei Firea ar fi cea a reprezentantului ADER, Bogdan Stanoevici. În ciuda faptului că e susţinut de un partid aproape necunoscut, condus de fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu, Stanoevici ar găsi un sprijin considerabil mai ales în sectorul 2. Potrivit unor surse politice, estimările în ceea ce priveşte acest sector arată că reprezentantul lui Onţanu ar scoate câteva mii de voturi, în condiţiile în care şi şeful său de partid ar vrea să candideze pentru primăria de sector, iar ADER are şi un acord de colaborare electorală cu PPU-SL, adică formaţiunea controlată de Dan Voiculescu.

Factorul Pro România

Nu în ultimul rând, un candidat ar urma să fie desemnat şi de partidul condus de Victor Ponta, Pro România. În afară de varianta Victor Ponta, un nume vehiculat pentru o candidatură la scaunul de primar general ar fi medicul Alexandru Rafila, o personalitate cu o nună reputaţie şi care a crescut în notorietate în contextul pandemiei.  

Pe lângă problemele menţionate mai sus, Firea va pierde o susţinere consistentă şi în Sectorul 3, acolo unde Robert Negoiţă, fost apropiat al Primarului General, ca candida pe lista propriului partid, nou înfiinţat, iar la Capitală ar putea susţine candidatul Pro România. Tabloul complet al candidaturilor ar urma să fie definitivat în următoarele două săptămâni.

Consens în tabăra anti-Firea

În schimb, Nicuşor Dan pare să nu aibă emoţii că o să mai aibă un contracandidat pe acelaşi bazin electoral. PNL, Alianţa USR-PLUS şi PMP sunt decise să meargă pe varianta Nicuşor Dan, în ciuda faptului că negocierile în ceea ce priveşte candidaturile la nivel de sectoare stagnează, din moment ce niciuna dintre formaţiuni nu vrea să renunţe la candidaţii de la sectoarele 2 şi 5.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite