S-a întors roata: Guvernul dă bani pentru investiţii doar pentru propriii aleşi locali. Cine sunt principalii beneficiari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD a vrut să-l convingă pe Florin Cîţu să dubleze şi alocaţiile copiilor, nu doar să dea bani pentru investiţiile din teritoriu. FOTO Inquam Photos / George Călin
PSD a vrut să-l convingă pe Florin Cîţu să dubleze şi alocaţiile copiilor, nu doar să dea bani pentru investiţiile din teritoriu. FOTO Inquam Photos / George Călin

Legea bugetului pe 2021 a arătat că Guvernul Cîţu nu i-a uitat pe aleşii PNL, USR-PLUS şi UDMR, către care direcţionează fonduri pentru investiţii, în timp ce PSD a fost tăiat de la robinetul cu bani.

Dincolo de atacurile politice, liderii coaliţiei de guvernare şi cei ai PSD s-au certat public după ce în forma bugetului dezbătut în Parlament a apărut o anexă la proiectul de buget care prevede alocarea discreţionară a unor fonduri către autorităţile locale. Concret, o anexă din legea bugetului prevede alocarea a 380 de milioane de lei, reprezentând bani pentru diferite investiţii ale autorităţilor locale, unde din 62 de unităţi administrative care primesc fonduri, doar două sunt cu conducere social-democrată, în rest fiind şefi de Consilii Judeţene sau primari din PNL, USR-PLUS sau UDMR.

Potrivit anexei de la legea bugetului referitoare la sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2021, sunt finanţate investiţii locale precum: săli de sport, instalaţii de tratare apă uzată, spitale, pasaje, restaurări, anvelopare blocuri, platforme ecologice, achiziţionare utilaje pentru auto-gospodărire, iluminat public stradal, reabilitare, asfaltare şi extindere drumuri, poduri, construire trotuare şi piste ciclabile, parcuri industriale sau finanţarea unor studii de fezabilitate.

Cea mai mare sumă urmează să meargă către judeţul Braşov, acolo unde Consiliul Judeţean condus de liberalul Adrian Veştea are alocat 30 de milioane de lei pentru finanţarea aeroportului, în timp ce Primăria Braşovului, condusă de USR-istul Allen Coliban, va primi 29 de milioane de lei, pentru amenajarea unui parc industrial şi reabilitarea faţadelor unor imobile. O sumă apropiată de acestea, adică 28 de milioane de lei, ar urma să fie dată Timişoarei, unde noul primar e Dominic Fritz, ales pe listele USR-PLUS. Banii pentru Fritz sunt destinaţi lărgirii unor străzi pentru modernizarea unui parc. 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că va face plângeri penale tuturor persoanelor din Guvern care au semnat anexa prin care sunt alocate fonduri. „Nu mă aşteptam să veniţi cu un buget care să încalce legea. Faptul că Guvernul continuă să împartă bani discreţionar e o infracţiune. E o premieră absolută anexa bugetară 7.03. Nimeni în 30 de ani nu şi-a permis să vină cu o anexă direcţionată doar pentru anumite partide politice. Aceste lucruri s-au dezbătut în Parlament. Vrem să ştim criteriile folosite şi cine a justificat alocările. Nu aţi avut bani de pensii, alocaţii, pentru profesori, dar aţi avut 380 de milioane să daţi la PNL, USR, UDMR”, a declarat Marcel Ciolacu, care a anunţat că aleşii locali ai PSD vor ieşi în stradă să protesteze.

Singurele excepţii din PSD

Singurele unităţi administrative conduse de oameni ai PSD care vor primi bani sunt Consiliul Judeţean Teleorman, unde preşedinte e Adrian Gâdea, şi Consiliul Judeţean Dolj, instituţie condusă de Dorin Vasile. CJ Teleorman va primi patru milioane pentru reabilitarea Policlinicii din Alexandria, în timp ce CJ Dolj va primi finanţare de 4,5 milioane lei pentru întreţinerea unui drum judeţean.

Replica preşedintelui PNL, Ludovic Orban, pentru Marcel Ciolacu, a fost una surprinzătoare, în sensul că liberalul nu a negat faptul că majoritatea banilor din capitolul bugetar menţionat merg către cei din coaliţia de guvernare, ci i-a transmis sugerat că acum s-a întors roata. „PSD ar trebui să tacă pe subiectul ăsta pentru că PSD a alocat banii după culoarea politică a primarilor şi a discriminat cetăţenii românii, împărţindu-i în două categorii, de cetăţeni români din localităţile cu primari PSD şi cetăţeni români din localităţile cu primari de alte culori politice. Eu m-aş abţine în locul lor la declaraţii politice pe acest subiect, pentru că altfel voi fi nevoit să readuc aminte toate alocările care au fost făcute pe PNDL 1, pe CNI, pe PNDL 2, din Fondul de Rezervă al Guvernului şi ponderea alocărilor care au fost predominant către primarii PSD”, a punctat Orban.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite