Politică

articolul anterior articolul urmator

S-a întors roata: PSD a ajuns la mâna Opoziţiei în Cameră

6
6 Sep 2019 06:17:06
Autor: Radu Eremia
FOTO Inquam Photos George Călin
FOTO Inquam Photos George Călin

Problemele PSD nu se termină odată cu pierderea majorităţii în plenul Camerei Deputaţilor. Social-democraţii au rămas fără două locuri şi în conducerea forului, adică Biroul Permanent, ceea ce înseamnă că nu vor mai putea să impună după bunul plac agenda politică, iar proiectele lor ar putea fi blocate.

Sesiunea din toamnă a venit cu pierderi semnificative pentru PSD. Prin dezertările din partid şi ruperea coaliţiei cu ALDE, social-democraţii se văd aproape izolaţi la nivelul Biroului Permanent, acolo unde vor avea doar cinci membri din 13. Aşadar, pentru a putea să impună pe ordinea de zi proiectele de lege pe care le vor şi pentru alte decizii, PSD va trebui să negocieze pentru votul a cel puţin alţi doi membri. În prezent, pe lângă cei 5 cinci social-democraţi, în conceducerea Camerei mai sunt trei liberali, un membru ALDE, un membru USR, un membru UDMR şi un reprezentant al minorităţilor. Aşadar, va trebui să atragă cel puţin alte două forţe politice.
 
În urmă cu doar câteva luni, când Liviu Dragnea era în libertate şi conducea partidul, PSD avea singur majoritatea la Cameră, din moment ce-şi pusese şapte oameni în poziţii de conducere. Mai mult, alături de ei era şi un reprezentant al ALDE, iar de cele mai multe ori erau susţinuţi şi de deputatul minorităţilor. Însă dezertările care au dus la slăbirea partidului au dus şi la pierderea puterii în Camera Deputaţilor, lucru vizibil şi prin faptul că în prezent PSD are nevoie de aproximativ 30 de aleşi pentru a-şi asigura majoritate în for.

Importanţa Camerei Deputaţilor

Printre categoriile de legi care sunt dezbătute şi votate în Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. sunt iniţiative care ţin de legislaţia penală, organizarea şi funcţionarea autorităţilor judecătoreşti, a unor instituţii de control, cum e Curtea de Conturi, acte normative din domeniul administraţiei, precum şi schimbările la nivel de legislaţie electorală. Aşadar, în cazul în care Opoziţia va forţa proiectul privind alegerea primarilor în două tururi, acesta ar putea fi pus pe agenda plenului Camerei Deputaţilor, din moment ce Biroul Permanent nu mai e controlat de PSD, iar în plen există premisele formării unei alte majorităţi de conjunctură. Însă pe acest subiect apare şi o problemă, pentru că UDMR se alătură PSD când vine vorba de modul de alegere a primarilor. 
 

Pe de altă parte, PSD vede cum se întoarce roata în ceea ce priveşte raportul politic şi faptul că va trebui să cedeze la cererile Opoziţiei. Când social-democraţii controlau lejer Parlamentul, mâna lor de fier a putut fi observată când în septembrie 2017 au încercat să numească tot ei în funcţii pe aleşii Opoziţiei pe care îi agreau sau în februarie 2019, când la Senat nu au acceptat niciun ales al PNL sau USR într-o funcţie de conducere la nivelul comisiilor, deşi aceştia aveau dreptul.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Tăunu
6.09.2019, 09:23:07

Cu majoritate, opoziţia se va ruga de veorica să rămână. În caz contrar îşi vor scurta mandatul cu un an, au plătit pentru patru şi vor beneficia numai trei, başca, vor râmâne şi fără pensii speciale, în caz de alegeri anticipate !

+1 (3 voturi)
ladiana stan
6.09.2019, 09:37:36

PNL nu a confirmat niciodată ca este bun administrator al țării. De aceea să ne spună cu ce persoane va administra putere a.

-1 (3 voturi)
Andreit1
6.09.2019, 10:48:35

Nici PSD nu a confirmat niciodata ca este bun administrator. Stie doar sa faca campanie politica, nu administrare. Toate guvernele psd, dar mai ales ultimele 3 au facut prin guvernare o campanie politica nesustenabila. Din punctul asta de vedere, cred ca putem dormi linistiti, ca oricine va veni dupa veorica, nu poate fi mai prost

+4 (6 voturi)
cocor
6.09.2019, 11:00:32

Niciodata sa nu zici niciodata....

cocor
6.09.2019, 10:59:22

Politica romaneasca de dupa ''89 a fost una de cumetrie...indifferent cine s-a aflat la putere ... este foarte adevarat , in ultimii ani PSD a atins apogeul . Ceea ce consider eu strigator la cer este faptul ca UDMR ( un singur reprezentant in comisie) inca poate face legea in Romania . UDMR s-a aflat la putere tot timpul si asta datorita liderilor politici care nu de putine ori au acceptat compromisuri foarte paguboase pentru a multumi aceasta grupare antiromaneasca . Singura solutie pentru a scapa de acest UDMR este iesirea masiva la vot...fapt demonstrate de curand la alegerile pentru PE . O participare la vot de peste 60% va trimite in istorie pe Kelemen si gasca lui

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările