Politică

articolul anterior articolul urmator

S-a lepădat preşedintele Iohannis de „guvernul meu”?

24
5 Apr 2021 09:36:50
Ştefan Vlaston

Sunt aproape trei săptămâni de când preşedintele Iohannis nu s-a mai întâlnit cu premierul şi miniştrii din „guvernul meu”. Ne obişnuisem ca săptămânal, sau mai des, să vedem întâlniri în care preşedintele Iohannis colabora, coordona, activitatea guvernului. Pentru că oricum, conform Constituţiei, este parte a puterii executive. Întâlnirile erau urmate de conferinţe de presă, în care preşedintele explica ce a discutat cu miniştrii.

Şi deodată, tăcere. Şi nici întâlniri n-au mai avut loc. Ultima întâlnire a fost organizată pe tema PNRR

Care să fie explicaţia?

O posibilă explicaţie este că premierul, şefii partidelor, miniştrii guvernului nu ţin cont de ce zice preşedintele. Fac doar ce vor şi le dictează interesele de partid.

După trei luni de guvernare se vede că premierul Cîţu este depăşit de sarcina pe care şi-a asumat-o. Conducerea guvernului se dovedeşte a fi o pălărie prea mare pentru el. Din tot ce a anunţat la începutul mandatului că va face, nu a făcut mai nimic. Restructurări bugetare, eliminarea risipei, a sporurilor, pensiilor şi salariilor nesimţite, a cumulului pensiilor cu salariile, de toate s-a ales praful. Că n-a avut sprijin politic. Dar nici n-a bătut cu pumnul în masă şi să ameninţe cu demisia. Şi chiar să demisioneze. S-a complăcut să „înghită” scandaluri precum cel de la Apele Române, numiri în funcţie la instituţiile statului a unor politruci şi habarnişti, provenind din clientelele partidelor.

Situaţia bugetară s-a deteriorat grav. După două luni avem un deficit bugetar de 12 miliarde de lei, 1,14% din PIB, iar cheltuielile statului au crescut de la 58 la 64 miliarde de lei, comparativ cu anul trecut în aceeaşi perioadă.

Există riscul că agenţiile de rating să coboare în aprilie calificativul acordat României la „junk”, caz în care costurile împrumuturilor ţării noastre ar urca la cer.

Miniştrii se ceartă între ei

Sunt de notorietate certurile dintre miniştrii Educaţiei şi cel al Sănătăţii. Iar premierul Cîţu nu are nimic de zis, pentru că sunt certuri „politice”. E depăşit de problemă. Ministrul Justiţiei este apostrofat de Orban după ce a trimis la CSM pachetul de legi pe Justiţie, fără consultare prealabilă cu partenerii de coaliţie. La Ministerul Sănătăţii sunt clar probleme de management, mai ales legat de gestiunea pandemiei. Premierul nu zice nimic. Nu se bagă în „politică”.

De fapt premierul Cîţu nu este premier. Aşteaptă să ia lumină de fiecare dată de la liderii partidelor de coaliţie, şi nu le iese din cuvânt. Ca să rămână pe post.

Şi PNRR pate pasul pe loc, deşi Iohannis s-a lăudat tot timpul de câţi bani a adus el de la UE. O primă variantă a PNRR a fost respinsă de CE, acum se lucrează la altă variantă, să vedem cu ce succes. Oricum, aprobarea banilor bate pasul pe loc în cadrul UE, şi va trece încă timp până să ajungă la noi primele tranşe de bani. Şi pe proiecte, nu pentru pensii şi salarii.

Premierul Cîţu visează cai verzi pe pereţi în legătură cu viitorul economiei noastre în context european. Nu mai evoluează în „V” dar, oricum, va fi printre cele mai puternice economii europene, sub înţeleapta sa conducere. Uită că s-ar putea că agenţiile de rating să dea României cartonaşul roşu. Să vedem atunci de unde scoate bani de salarii şi pensii.

Se aude că preşedintele Iohannis ar vrea să-l schimbe pe Cîţu din funcţia de premier, dar nu are înlocuitor. Orban nu vrea, şi nici liderii coaliţiei. Cîţu le este foarte convenabil, ascultă cu sfinţenie de ce spun ei, le numeşte favoriţii în funcţii de conducere, şi scoate castanele din foc în locul lor. Ce poate fi mai convenabil în lumea politică de la noi?

Relaţia dintre Iohannis şi PNL

Preşedintele Iohannis a avut probleme cu traseismul de la alte partide către PNL. A pus piciorul în prag, dar n-a prea fost ascultat.

Mai grav, a cerut PNL să-i izoleze pe şefii PNL cu probleme penale, şi nici de data asta n-a fost ascultat.

 Întrebat la o conferinţă de presă dacă PNL ar trebui să-i retragă sprijinul politic lui Alexe, preşedintele a răspuns:

"Sincer, eu cred că această discuţie trebuia să aibă loc de mult şi să fie mai scurtă, am mai spus că persoanele urmărite penal sau penalii, aşa cum i-am numit, n-au ce căuta în funcţii publice. Nu ştiu dacă PNL trebuia să discute, dar dacă Alexe va fi cercetat penal, m-aş aştepta să se autosuspende din funcţii până când se clarifică aceste aspecte".

Ei bine, discuţia n-a avut loc, nici scurtă nici lungă. Costel Alexe, primarul Chirica, trimis in judecată de DNA pentru coruptie, şefii de la Apele Române care au promovat habarnişti în posturi importante, sunt, bine mersi, pe aceleaşi funcţii în continuare. Iar preşedintele Iohannis a înghiţit găluşca.

Preşedintele Iohannis s-a mai întâlnit cu Orban o singură dată de la preluarea guvernării. Se pare că relaţiile dintre eu s-au răcit considerabil, în ciuda declaraţiilor de armonie şi iubire. Desigur, nimeni nu este nebun să dea foc guvernării cu declaraţii belicoase.

Şefii de la TVR, Radio, Avocatul Poporului rămân pe loc pentru ca liderii coaliţiei nu se înţeleg cu cine să-i schimbe.

Niciodată guvernele de coaliţie nu au avut cine ştie ce succes. Partenerii îşi dau la gioale, să câştige electoral, să demonstreze alegătorilor ce „tari” sunt ei în comparaţie cu ceilalţi. Nici actuala coaliţie nu face excepţie de la această regulă.

Concluzie

Preşedintele Iohannis se vede pus în situaţia de a lua distanţă faţă de actuala guvernare, pentru a nu-i fi părtaş la eventuale viitoare eşecuri. A încercat să influenţeze guvernarea, dar Orban, premierul şi miniştrii nu mai dau doi bani pe spusele preşedintelui. Sigur, nu afişează această poziţie pe faţă, dar cine le urmăreşte activitatea îşi dă seama că aşa fac.

Şi totuşi, preşedintele are arme constituţionale prin care poate declara război guvernului şi coaliţiei. Am văzut în perioada guvernelor puse de Dragnea. Ce va face de data aceasta?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Cornel Cazacu
5.04.2021, 10:01:02

Nu-l deranjați, președintele e la schi. Când se întoarce, le arată lor...

-3 (13 voturi)
Vanatorul/d.c.
5.04.2021, 11:46:31

”Întrebat la o conferinţă de presă dacă PNL ar trebui să-i retragă sprijinul politic lui Alexe, preşedintele Iohannis a răspuns: "Sincer, eu cred că această discuţie trebuia să aibă loc de mult şi să fie mai scurtă, am mai spus că persoanele urmărite penal sau penalii, aşa cum i-am numit, n-au ce căuta în funcţii publice.” Pamflet Anul 2024, Asociatia veteranilor ”Noi, Covidul si Partidul” Petitie ”Fara demnitari si functionari de etnie romana in functii publice” Pentru a evita riscul infiorator ca mandra noastra idiocratie mitoman-cleptocratic-neosecuristica (care-i România actualului regim) sa devina in acest mileniu o rusinoasa democratie civilizata si prospera, si avand in vedere si luând in consideratie ca numai datorita unor cetateni români de etnii conlocuitoare, adevarate genii de neinlocuit, patrunse pana in ultima secventa de ADN de cel mai ferbinte patriotism, ”faruri luminoase” ale poporului nostru precum providentialii Klaus Iohannis, Ludovic Orban, Raed Arafat , Eduard Hellvig etc, tara noastra a reusit extraordinara performanta de a ocupa insistent primul loc in toate topurile UE referitoare la saracie, analfabetism functional, mortalitate infantila, infastructura transport, poluare, coruptie in toate domeniile (Educatie, Cultura, Sanatate, Politica, Politie, Justitie, etc), lichelism politic, jigodism politicianist, etc., deci avand in veere toate acestea propun ca incepand de acum, si pururea si-n vecii vecilor, in absolut toate demnitatile si functiile publice decizionale sa fie plantati numai cetateni români din etniile conlocuitoare, asta intru propasirea mandrei noastre patrii spre cele mai inalte culmi ale unui dezastru national atotcuprinzator si ale unei disperări generale eterne..! In caz ca genialii cetatenii români din etnii conlocuitoare nu vor ajunge pentru toate demnitatile si functiile publice, propun aducerea pe spezele contribuabililor 100% români din sectorul privat al impetuoasei noastre economii falimentare (a li se verifica arborele lor genealogic pana la Adam si Eva) , precum si instalarea de 5 stele gratuita plus naturalizarea in maxim doua de ore a unor cetateni straini adusi din statele in care IQ-ul mediu al populatiei si calitatea vietii vor fi cu siguranta mai mari ca in Romania, state precum Afganistan, Bangladeh, Burundi, etc. Asa sa ne ajute Dumnezeii din staff-ul de la Bruxelles, sfintii din sinodul globalismului neomarxist-progresist si ingerii ocrotitori ai multinationalelor..! Aleluia, Au revoir si Auf Wiedersehen!

-5 (13 voturi)
West
5.04.2021, 10:53:43

Premierul Catzu este cel mai 'socialist' premier pe care l-a avut romania! sa indatorezi 3 generatii de romani, sa bati toate recordurile la datorii si sa platesti in continuare in "cea mai mare criza economica din ultima suta de ani" sa platesti incontinuare pensii speciale obscene de la 45 de ani si salarii la bugetari cu 70% mai mari decat in in privat(record in europa) sa nu faci nici-o reforma asta inseamna sa fi socialist-mafiot!

-3 (9 voturi)
Mos Tagarta
5.04.2021, 11:24:34

Cum adica ce face presedintele, domnule Vlaston??? "Urmareste cu atentie si ingrijorare". Un papagal ca si Constantinescu. Numai ca pe asta l-am ales de doua ori. Cel mai bun presedinte pentru Romania ramanea Kovesi. Nu a fost sa fie. Poate data viitoare.

-3 (9 voturi)
Lucifer
5.04.2021, 13:23:21

Dl Vlaston ouă ca găina, în fiecare zi câte un articol. Acum a ouat un ou vopsit în cacao, cum că KWI şi PNL sunt la cuţite, că alianţa de guvernare stă să se prăbuşească şi că bineînţeles este cineva de vină, dar nu TFL-iştii USRPLUS-işti... Probabil dl Vlaston suferă de Postul prelungit al Paştelui care împreună cu recluziunea pandemică îi provoacă angoase monstruoase....

-5 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările