S-a prins PSD că lucrează pentru un nou mandat al lui Iohannis?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele se afla în pierdere de viteză până când PSD, marele câştigător al alegerilor din 2016, a luat decizia de a interveni în domeniul graţierii şi al legislaţiei penale. Venirea lui Iohannis la şedinţa de guvern, ieşirea lui în stradă alături de protestatari şi anunţul prezidenţial privind declanşarea unui referendum pe tema luptei anticorupţie resetează scena politică.

Aflat în America, Liviu Dragnea a primit vestea proastă că preşedintele Iohannis a descins la Guvern şi a blocat promovarea ordonanţeor privind graţierea şi modificarea Codului Penal. De aici a pornit un şir de evenimente care îl pune pe liderul PSD în faţa unor mari probleme. Dintr-o dată, victoria din decembrie anul trecut nu mai pare atât de confortabilă.

În noua bătălie politică, nu PSD , ci Iohannis a preluat iniţiativa. Pare paradoxal, dar asta este realitatea. PSD a lovit primul cu ordonanţele, Iohannis a oprit acţiunea prin prezenţa la şedinţa de guvern, după care, profitând de buimăceala PSD, a declanşat propria ofensivă.

Deşi are controlul puterii, PSD este mai limitat în capacitatea de manevră decât preşedintele Iohannis.

Opţiunile lui Dragnea sunt puţine şi riscante.

Prima ar fi ca guvernul Grindeanu să adopte cât mai repede cele două ordonanţe. Din punct de vedere juridic, ţinta ar fi atinsă. Din punct de vedere politic, nemulţumirea segmentului de populaţie reprezentat de cei care au ieşit în stradă duminică va creşte şi mai mult.

În contextul campaniei electorale pentru referendum, tabăra prezidenţială se va întări în mod substanţial. Una dintre slăbiciunile lui Iohannis a fost lipsa unui partid puternic care să-l susţină. PNL nu mai are această capacitate în urma scorului obţinut la alegeri şi a situaţiei interne din partid, USR nu şi-a găsit rostul după intrarea în parlament.

Dar, prin referendum, Iohannis nu va mai avea nevoie de partid, se va adresa direct poporului, se va alia cu masele. Dacă câştigă referendumul la scor şi mai ales la un scor mai mare decât cele trei milioane de voturi ale PSD, preşedintele va răsturna legitimitatea victoriei social-democraţilor în alegeri. Înfrângerea PSD va genera o criză internă în partid. Cineva va trebui să dea socoteală, iar partidul ar putea intra într-un proces de competiţie internă şi tulburări. O perspectivă deloc favorabilă pentru alegerile prezidenţiale din 2019.

Dacă guvenul nu adoptă ordonanţele, la fel, situaţia se tensionează în partid. Vor apărea nemulţumiri mari legate de situaţia personală a multora din PSD, la nivel central şi local. Ar fi o înfrângere imposibil de digerat care va crea mari probleme interne.

Există şi varianta transformării ordonanţelor în proiecte de lege pentru a fi adoptate în parlament. Asta va lua timp. Preşedintele va returna legile, apoi va sesiza Curtea Constituţională. Va fi un parcurs de câteva luni şi s-ar putea ca legile, chiar adoptate în forma dorită de PSD, să intre în vigoare prea târziu.

Ar mai rămâne suspendarea preşedintelui. Liviu Dragnea ştie prea bine că asta l-ar transforma peste noapte pe Iohannis într-un erou popular care a fost dat jos din funcţie pentru că a cerut justiţie în România. Dacă face asta, PSD va asigura victoria lui Iohannis în referendumul de demitere şi îi va da o şansă mare pentru alegerile prezidenţiale din 2019.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite