Politică

articolul anterior articolul urmator

S-a prins PSD că lucrează pentru un nou mandat al lui Iohannis?

95
24 Jan 2017 19:17:12
Ion M. Ionita
Preşedintele PSD are de rezolvat probleme complicate
Preşedintele PSD are de rezolvat probleme complicate

Preşedintele se afla în pierdere de viteză până când PSD, marele câştigător al alegerilor din 2016, a luat decizia de a interveni în domeniul graţierii şi al legislaţiei penale. Venirea lui Iohannis la şedinţa de guvern, ieşirea lui în stradă alături de protestatari şi anunţul prezidenţial privind declanşarea unui referendum pe tema luptei anticorupţie resetează scena politică.

Aflat în America, Liviu Dragnea a primit vestea proastă că preşedintele Iohannis a descins la Guvern şi a blocat promovarea ordonanţeor privind graţierea şi modificarea Codului Penal. De aici a pornit un şir de evenimente care îl pune pe liderul PSD în faţa unor mari probleme. Dintr-o dată, victoria din decembrie anul trecut nu mai pare atât de confortabilă.

În noua bătălie politică, nu PSD , ci Iohannis a preluat iniţiativa. Pare paradoxal, dar asta este realitatea. PSD a lovit primul cu ordonanţele, Iohannis a oprit acţiunea prin prezenţa la şedinţa de guvern, după care, profitând de buimăceala PSD, a declanşat propria ofensivă.

Deşi are controlul puterii, PSD este mai limitat în capacitatea de manevră decât preşedintele Iohannis.

Opţiunile lui Dragnea sunt puţine şi riscante.

Prima ar fi ca guvernul Grindeanu să adopte cât mai repede cele două ordonanţe. Din punct de vedere juridic, ţinta ar fi atinsă. Din punct de vedere politic, nemulţumirea segmentului de populaţie reprezentat de cei care au ieşit în stradă duminică va creşte şi mai mult.

În contextul campaniei electorale pentru referendum, tabăra prezidenţială se va întări în mod substanţial. Una dintre slăbiciunile lui Iohannis a fost lipsa unui partid puternic care să-l susţină. PNL nu mai are această capacitate în urma scorului obţinut la alegeri şi a situaţiei interne din partid, USR nu şi-a găsit rostul după intrarea în parlament.

Dar, prin referendum, Iohannis nu va mai avea nevoie de partid, se va adresa direct poporului, se va alia cu masele. Dacă câştigă referendumul la scor şi mai ales la un scor mai mare decât cele trei milioane de voturi ale PSD, preşedintele va răsturna legitimitatea victoriei social-democraţilor în alegeri. Înfrângerea PSD va genera o criză internă în partid. Cineva va trebui să dea socoteală, iar partidul ar putea intra într-un proces de competiţie internă şi tulburări. O perspectivă deloc favorabilă pentru alegerile prezidenţiale din 2019.

Dacă guvenul nu adoptă ordonanţele, la fel, situaţia se tensionează în partid. Vor apărea nemulţumiri mari legate de situaţia personală a multora din PSD, la nivel central şi local. Ar fi o înfrângere imposibil de digerat care va crea mari probleme interne.

Există şi varianta transformării ordonanţelor în proiecte de lege pentru a fi adoptate în parlament. Asta va lua timp. Preşedintele va returna legile, apoi va sesiza Curtea Constituţională. Va fi un parcurs de câteva luni şi s-ar putea ca legile, chiar adoptate în forma dorită de PSD, să intre în vigoare prea târziu.

Ar mai rămâne suspendarea preşedintelui. Liviu Dragnea ştie prea bine că asta l-ar transforma peste noapte pe Iohannis într-un erou popular care a fost dat jos din funcţie pentru că a cerut justiţie în România. Dacă face asta, PSD va asigura victoria lui Iohannis în referendumul de demitere şi îi va da o şansă mare pentru alegerile prezidenţiale din 2019.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

95 Comentarii

Nirolf
24.01.2017, 19:40:52

Nu stiu cat de corecta este fotografia de moment a situatiei politice ce rezulta din analiza dumnevoastra dar eu as fi fericit sa se adevereasca . Este halucinant ca guvernul unei tari sa ajunga sa fie jucaria unui infractor . Daca soarta ii va fi favorabila Supremul Dragnea poate sa ajunga un dictator mai feroce decat Ceausescu .

+19 (25 voturi)
Biky
24.01.2017, 20:16:32

@Nirolf, La nivel de partid Dragnea "dictează deja feroce" de ceva vreme,... ...guvern?hai sa fim seriosi, guvernul tot Dragnea "este",... ...parlament, senat, camera deputaților?,..."ațele" tot de acelasi Dragnea sunt "manevrate"! Nu va avea insa șansa sa ajungă "mai feroce decat Ceaușescu", nucile tari in aparență-s seci pe dinăuntru!...părerea mea.

+15 (15 voturi)
Romanul
24.01.2017, 20:25:32

Lipsește un element în articol . Așa cum s-a scris deja, ordonanțele își produc efectul și dacă există 1(un) minut. Daca nu de făceau presiuni din exterior, inclusiv din partea SUA prin ambasadorului sau, am fi vorbit acum la trecut de ordonanțe. Și asta nu că am avea prieteni, avem doar dușmani, dar alți au interese în România și nu vor să fie furați plus implicațiile economice ale unui stat condus de hoți autointitulatul oameni politici.Cand Președintele de va întoarce în țară dă-i urmăriți atent fata, cât și pe a lui Dragnea. Veți înțelege cine a câștigat și cine va pierde din aventura asta. Eu mizez pe Președinte!

+12 (16 voturi)
Dan Alexa
24.01.2017, 20:39:13

Analiza este corectă , din punctul meu de vedere.Totuşi,modificarea codului penal ar avea mult mai mulți beneficiari,din întreg spectrul politic.

+3 (5 voturi)
Constantin Pavelescu
24.01.2017, 20:10:02

Exact, punct ochit, punct lovit!. Defapt cred că ăsta-i unul dintre motivele mascaradei ăsteia montate acum de diversioniștii sistemului: Rebrenduirea Marelui Mut. Cu prestația lui mai mult decît lamentabilă de pînă acum, cu disparițiile lui îndelungate și cu cu gafele în serie comise atunci cînd i se mai întîmpla să apară public, șansele lui la viitoarele prezidențiale erau de zero barat. Cu greu și-ar mai putea găsi sistemul ticăloșit o altă paiață la fel de docilă, de șantajabilă și de controlabilă ca și cea pe care și-a instalat-o în fotoliul de la Cotroceni după cealaltă mascaradă, aia din noiembrie 2914, căreia i-au zis „alegeri prezidențiale”. Decît să se pună sistemul pe căutat o altă paiață, nu mai bine o resuscitează pe asta pe care deja o are la-ndemînă? Așa că, dintr-odată, dinspre toate unghiurile sistemului ticăloșit vedem ridicîndu-i-se paiaței mingi la fileu, vedem pornindu-se o adevărată ofensivă de PR menită în a-l transforma pe Johannis în ceea ce nu este, în ceea ce n-a fost vreodată și-n ceea ce nici nu va fi vreodată: Un oponent al sistemului borfășesc. Așa că dintr-odată, prin eforturile profesioniștilor manipulării gloatelor, domnul „banale motive administrative” s-a văzut cocoțat pe calul alb și rebrenduit în „băiatul bun”, mare luptător neînfricat împotriva „băieților răi”, împotriva ălora care luptă să schilodească legi și să-și scoată fîrtații de prin pușcării. Adică dintr-odată, Marele mut s-a trezit din somnu-i cel de moarte cu care ne obișnuise și a devenit numai bun de a-și merita și cel de-al doilea mandat. Cine-i fraier, n-are decît s-o creadă. Repet pentru a suta oară: Tot ce vine mediatic dinspre politic nu-i decît diversiune, manipulare, circ și disimulare. În realitate nimic nu este ceea ce pare a fi. Totul este regizat profesionist pentru ca mințile gloatelor să fie teleportate într-o realitate paralelă în care totul este opusul a ceea ce pare a fi. De aceea, oricui încearcă să înțeleagă ce se petrece, îi recomand să interpreteze fix pe dos orice gest, act, imagine, cuvînt, etc, venit dinspre politic. Cine ia de bun ceea ce i se spune și i se arată, în mod inevitabil va sfîrși prin a se lăsa tras pe sfoară.

-13 (35 voturi)

Vezi toate comentariile (95)

Modifică Setările