Politică

articolul anterior articolul urmator

S-ar putea ca un guvern Cioloş să fie o soluţie convenabilă pentru PSD şi AUR, în următoarele şase luni

19
16 Oct 2021 09:08:11
Ştefan Vlaston

Vorbim despre urgenţa unui guvern valid, despre crizele multiple care afectează profund România, despre sentimentul de neîncredere totală al populaţiei faţă de instituţiile statului. În plus, Forin Cîţu este pur şi simplu detestat de majoritatea cetăţenilor, de presă, de politicieni. Sub presiunea crizelor, fără un reset al guvernării, o supapă pentru calmarea spiritelor, nu se ştie până unde se va întinde revolta populară în iarna care vine.


Comparaţie între Cioloş şi Cîţu

Toată lumea ştie trecutul şi experienţa politică a dlui Cioloş. A fost ministru al Agriculturii, premier, cu o carieră de excepţie la Bruxelles. Cunoaşte culoarele puterii de la noi şi de la CE. Aprecierea de care s-a bucurat la Bruxelles, până la a fi ales şeful grupului Renew Europe din parlamentul european, atârnă greu în relaţiile României cu UE, în banii care ne vor veni prin programele UE. Din tot ce a declarat zilele acestea se vede spiritul ardelenesc, aşezat, cântărind totul înainte de a spune lucruri importante. Dacian Cioloş a vorbit în aceste zile de responsabilitatea faţă de poporul român, în mare suferinţă acum, şi despre onorarea până la capăt a mandatului conferit de preşedinte. Erodarea politică sau riscurile aduse de funcţia de şef de guvern într-o perioadă aşa de grea, nu-l impresionează. Vrea să-şi ducă până la capăt datoria pe care o are faţă de poporul său.

Dacian Cioloş a şi anunţat că are în obiectiv doar cele mari trei crize: pandemia, explozia preturilor la energie, implementarea PNRR. Restul problemelor legate de justiţie, de  SIIJ, de funcţionarea mai eficientă a statului sunt amânate pentru o guvernare mai stabilă, nu una apăsată  de crize multiple.

Despre Florin Cîţu s-a scris şi vorbit multe în ultimul timp. A ajuns să fie detestat de mai toată lumea, cu excepţia „echipei câştigătoare”.

Mişu Negriţoiu, fostul şef al lui Florin Cîţu, explică de ce l-a concediat din ING: ”Un mic satrap, foarte învechit, nu ştie să lucreze în echipă”.

Un coleg de facebook îi face următoarea caracterizare lui Florin Cîţu:

„Cîţu e atât de slab ca om politic, a demonstrat atâta laşitate, narcisism şi autoritarism găunos, încât mi se pare din start că dacă câştigă va fi doar o marionetă, din cel mai prost soi, adică din cei care sunt păpuşi fără ştiinţa lor”.

Ce vor PSD şi AUR

Vor alegeri anticipate, dar realizează că nu pot fi organizate înainte de şase luni, şi oricum nu în situaţia dramatică în care se află România.  PSD voia un guvern de tehnocraţi, dar greu de organizat,  şi fără experienţă politică consistentă nu ar face faţă crizelor în care a plonjat România. Guvernul Cioloş ar putea fi un substitut pentru un guvern de tehnocraţi, miniştrii săi nu au vechime în politica românească, nu sunt învechiţi în rele. Un guvern pentru şase luni, până trecem de vârful crizelor care ne afectează. Apoi vedem şi analizăm prestaţia guvernului Cioloş.

Faţă de nevoia urgentă de guvern valid, cu sute de morţi pe zi şi cu problema exploziei preţurilor la energie, votul pentru guvernul Cioloş mi se pare un act raţional de politician care înţelege nevoile urgente ale ţării. Şi în martie 2020 guvernul Orban a fost reinstalat cu voturile PSD, care a înţeles atunci nevoia de  a avea un guvern valid în plină criză sanitară. Şi nu aveam 300 de morţi pe zi, în fruntea unui clasament mondial al morţilor, la milionul de locuitori, aduşi de COVID-19.

După şase luni, guvernul Cioloş ar putea fi dat jos prin moţiune de cenzură, dacă nu a dat dovadă de capacitatea de a gestiona ţară.

Ce se va întâmpla dacă guvernul Cioloş pică în parlament

În mod aproape sigur preşedintele Iohannis îl va desemna pe Florin Cîţu să formeze un nou guvern, bazându-se pe faptul că îi este slugă credincioasă. Dacă noul guvern Cîţu nu trece de votul parlamentului, preşedintele ar putea declanşa alegeri anticipate, dar n-o poate face acum, în plină criză sanitară şi economică. Aşa că vom sta mult şi bine cu un guvern Cîţu interimar, fără să fie în stare să gestioneze situaţiile dificile cu OUG-uri. De exemplu, ajutoare şi sprijin pentru consumatorii vulnerabili. Am avea o situaţie imposibilă.

Dacă guvernul Cîţu va trece de parlament, exact din motivele expuse, va guverna cu zero sprijin parlamentar, pentru că nici măcar toţi parlamentarii PNL nu îl vor susţine. Să se bazeze pe sprijinul parlamentar al PSD, după ce a demonizat ani în şir acest partid, este puţin probabil. Şi spectrul USL îi va marca toate acţiunile politice. Între Cioloş şi Cîţu, pentru PSD este mai acceptabil Cioloş, care ştie politică şi cum să se comporte cu partidele parlamentare.

În concluzie

Criza politică poate lua sfârşit în 3-4 zile, dacă PSD şi AUR votează guvernul Cioloş, oricum mai calificat să gestioneze crizele în care ne zbatem, comparativ cu Florin Cîţu. S-ar  produce un reset al guvernării, pentru că populaţia nu mai are încredere în guvernanţi, după modul total neprofesionist în care au tratat pandemia. Am ajuns să cerem ajutor de la alte state, pentru că nu mai facem faţă avalanşei de infectaţi cu virusul  ce provoacă COVID-19, şi cu sute  de morţi pe zi. Asta vară, conform declaraţiilor preşedintelui şi premierului, învinsesem pandemia, şi nu ne-am mai pregătit pentru valul patru.

Votul de la instalarea guvernului Cioloş ne va arăta cât de responsabili sunt politicienii noştri, cât le pasă de soarta populaţiei ameninţată de crize, şi care îşi numără morţii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Stefan din Nord
16.10.2021, 09:47:38

Da ,da ,singura solutie Guru Ciolos premier

+4 (22 voturi)
Sorin Ionascu
16.10.2021, 10:25:16

Logica articoului se bazeaza pe "votul pentru guvernul Cioloş mi se pare un act raţional de politician care înţelege nevoile urgente ale ţării". De fapt, cam "wishful thinking", pentru ca pana acum politicienii romani nu prea au dat dovada ca i-ar interesa in mod real "nevoile urgente ale tarii". Indiferent cat de imputzita e situatia, ei au o atitudine de copil razgaiat, caruia i s-au luat jucariile sau care e in pericol sa le piarda. Desi nu stie ce sa faca cu ele atunci cand le are. Sunt cam toti definiti de un ego salbatic si exacerbat, care nu tine cont de nimic altceva si sunt mai preocupati sa le "plateasca" "dujmanilor" diverse facute si nefacute, aruncandu-le in cap toate laturile derivate, de cele mai multe ori, din propriul comportament. Pesedeii si h-auristii spera in alegeri anticipate, vazandu-se in crestere, dar nu arata niciun fel de responsabilitate politica, iar ultimii nu au avut si nu au niciun fel de initiativa constructiva. Liberalii, macinati de lupte interne, traiesc intr-o bula, in care inca isi imagineaza ca au puterea, cand ei nu mai au, de fapt, mai nimic, iar cota lor de incredere se indreapta vertiginos spre Groapa Marianelor. Iar cei doi oponenti in lupta pentru conducere au ajuns sa traiasca in orizonturi complet desprinse de realitate - cate ceva din atitudinea lor imi aminteste de ultima perioada a lui Ceausescu. Sa se ajunga la aceleasi consecinte? 21 decembrie nu e foarte departe.

-6 (18 voturi)
robert trevor
16.10.2021, 09:56:50

daca johannis il numeste iar pe catzu, psd si usr il vor suspenda. daca nu o fac pierd

-10 (16 voturi)
Stanila Ion
16.10.2021, 12:07:38

Tovarasul inspector, ca profesor a fost,mai putin, ne lasa sa intelegem ca, pana la urma, iubitii sai PSD-isti vor hotari... Stie ca fara votul acestora nu va putea fi numit alt premier....In rest gargara cu apa de ploaie...

-6 (12 voturi)
Dobrican Felician
16.10.2021, 12:33:39

Exact asta scriam si eu ieri.Pentru PSD cel mai bine ar fi sa voteze guvernul USR.S-ar putea scoate in fata propriilor alegatori jucind cartea responsabilitatii,fiindca avem nevoie de guvern cu depline puteri pentru trecerea iernii,iar in primavara,daca nu se inteleg partidele din Coalitia Loserilor,se poate marsa spre anticipate.Dar PSD ar trebui sa vina cu o singura cerere,toti politrucii instalati de PNL prin deconcentrate si prin alte institutii ale statului sa fie zburati in 10 zile. Prin votarea guvernului Ciolos,PSD ar da un sah atit PNL cit si Presedintelui Iohannis. Ar fi o dulce razbunare dupa cit i-a demonizat Presedintele.

-8 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările