Să cutezăm să vorbim despre o crimă: afacerea „Baza Sportivă Cutezătorii”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Despre un om care se pregăteşte azi ca să comită o crimă şi aşteaptă 10 ani ca să o desăvârşească nu poţi gândi decât cu admiraţie. Chipul criminalului e încă difuz, dar dacă vrei să-i spui cumva, îi poţi spune Ecaterina Andronescu, dar îl poţi asocia şi cu cele două ecouri ale vocii sale, Mihnea Costoiu şi Remus Pricopie. Victima crimei este baza sportivă Cutezătorii.

Guvernul Ponta întregeşte cu succes lista de proverbe închinate spaimelor de tot felul. Pe lângă cifra 13, ziua de marţi, mâţe negre şi greci care fac daruri, avem de acum înainte a ne teme şi de hotărârile de guvern care se dau în preajma sărbătorilor.

În şedinţa de dinaintea Crăciunului, guvernul a aprobat o hotărâre prin care baza sportivă Cutezătorii trece de la Ministerul Educaţiei la Regia Protocolului de Stat (RAAPPS). Baza Cutezătorii înseamnă aproape şase hectare de teren situate pe malul Lacului Tei, în zona cea mai bine cotată a Sectorului 2 al Capitalei. De un deceniu, în baza unui contract de locaţiune, acolo îşi desfăşoară activităţi de fiţe şi cabarete fostul teniman Dinu Pescariu. Hotărârea de guvern dată de Crăciun este penultimul pas dintr-o crimă imobiliară care a început a fi comisă acum mai bine de 10 ani şi e compusă din mai mulţi paşi, unii înainte, alţii înapoi – c-aşa e-n tenis.

image

Pasul 1 – înainte. În 2003, baza sportivă Cutezătorii este trecută de la ministerul Educaţiei la RAAPPS. Ministru era Ecaterina Andronescu, secretar general era Mihnea Costoiu.

Pasul 2 – înainte. În 2004, RAAPPS încheie cu Fundaţia Dinu Pescariu un contract de locaţiune pe 10 ani, prin care Pescariu exploata baza Cutezătorii contra unei sume de 9.000 de euro pe lună. Pescariu începe să construiască acolo locante de lux şi baruri de fiţe. Încep negocieri pentru vânzarea bazei prin negociere directă.

Pasul 3 – înapoi. În 2005, se schimbă guvernarea şi negocierile pică. Noul ministru, Mircea Miclea, promovează o hotărâre de guvern prin care baza trece înapoi la Ministerul Educaţiei. În paralel, ministerul deschide proces de evacuare a Fundaţiei Dinu Pescariu din baza Cutezătorii, spre a o reda activităţilor sportive. Pescariu tergiversează procesul până în 2009 prin tertipuri procedurale, inclusiv printr-o sesizare a Curţii Constituţionale. În paralel, Pescariu pierde un proces prin care cerea instanţei să oblige guvernul la continuarea negocierilor angajate de fostul guvern.

Pasul 4 – înainte. În 2009, Ecaterina Andronescu revine în fruntea Ministerului Educaţiei, cu Mihnea Costoiu secretar de stat. În 23 iunie 2009, ministerul încheie un act adiţional cu Fundaţia Dinu Pescariu, prin care contractul de locaţiune se prelungeşte pe o perioadă de 25 de ani, adică până în 2034. Chiria rămâne tot 9.000 de euro, iar Dinu Pescariu primeşte în plus o serie de drepturi pe care nu le avea în contractul iniţial. Actul adiţional este depus la instanţă, cu scopul de a se stopa procesul de evacuare intentat de Mircea Miclea. Procesul încetează.

Pasul 5 – înainte. În 23 decembrie 2013, baza Cutezătorii se transferă din nou la RAAPPS, prin hotărâre de guvern. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, dispare strategic din peisaj, căci hotărârea de guvern este contrasemnată de un secretar de stat, Vasilica Ştefania Duminică.

Pasul 6 este previzibil şi merge tot către înainte: vânzarea bazei către Dinu Pescariu prin negociere directă, exact aşa cum prevedea planul întocmit în urmă cu zece ani. Să nu uităm că în aceste zile tocmai se derulează un ambiţios program al guvernului, prin care RAAPPS este silită să vândă cât mai mult din activele pe care le deţine. Afacerea „Baza Cutezătorii” s-ar putea înscrie de minune în acest program.

Unii ar putea spune că prost nu e cel care cere, ci cel care dă, iar Dinu Pescariu măcar a investit acolo. Să fim serioşi. Să faci pe şase hectare, la un preţ-mizilic, locante de fiţe şi cabareturi cu vedere la lac nu e cine ştie ce probă de geniu antreprenorial. E mai degrabă semn că statul prost investeşte în afacerea unui băiat deştept fără să mai ceară şi dividendele.

PS: Domnilor de la Guvern, vedeţi că baza Cutezătorii este în Sectorul 2 al Capitalei, nu în Sectorul 3, aşa cum scrie în hotărârea de guvern. Puţină geografie, vă rog! :-)

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite