Politică

articolul anterior articolul urmator

Să găsim şi soluţii, nu doar vinovaţi

11
11 Oct 2017 03:54:14
Mihnea Dumitru

Dacă aşteptăm să schimbăm povestea politică doar o dată la 4 ani, nu vom mai avea nimic în curând. Nu mai putem continua aşa, pentru că societatea este atomizată şi aproape nimic nu o mai aduce înapoi pe un făgaş de demnitate sau democraţie.

Am fost consilier si consultant politic. De prin 2009 şi până astăzi, am colaborat cu politicieni din PDL, PSD, PNL şi am aruncat idei către USR. Politica românească este o mizerie, poate e şi motivul pentru care acum doar mă joc cu analize şi rar (spre deloc) mă mai arunc după contracte. Nu sunt cine ştie ce minte luminată, să ne înţelegem, am făcut la gafe şi greşeli doldora. Dar am ţinut tot timpul la demnitatea funcţiei şi am echivalat-o întotdeauna cu datoria publică a omului faţă de votanţi. 
 
Nu am fost, deci, un consultant prea bun, din punctul ăsta de vedere. Consultanţa înseamnă să cunoşti şi să iei în considerare tot sistemul politic aferent şi să comunici, de fapt, mai mult pentru ochii partidului, decât pentru votanţi. Votanţii sunt la urmă, iar arta adevărată în comunicare e să le uneşti pe toate (mesajele bune pentru partid şi pentru votanţi cu puterea funcţiei) în mesaje memorabile. 
 
Haideţi să vă spun, însă, câteva lucruri din experienţa mea, oricât doriţi să o credeţi ca fiind reală sau importantă, pentru că insist în continuare asupra ideii că orice părere aţi avea, indiferent cu cine aţi vota, nu greşiţi cu nimic şi că dreptul la liberă exprimare e mai important decât orice altceva. Aveţi tot dreptul să votaţi PSD, PNL, chiar şi UDMR. Aveţi inclusiv dreptul să nu mergeţi la vot, chiar să vă plângeţi apoi, individual, de rezultatul unui scrutin. Aveţi inclusiv dreptul să credeţi că vaccinurile cauzează autism sau să definiţi căsătoria între doi bărbaţi ca fiind nenaturală, deşi este perfect posibil să fiţi needucaţi. Dar aveţi şi acest drept.
 
Cu toţii suntem ceea ce am învăţat, prin educaţie sau viaţă. Elitismul unora mai educaţi nu-şi are locul în faţa altora mai simpli, cel puţin nu ca sursă de contrast. În loc să-i spui unui om needucat că e bou, îl poţi ajuta să nu mai fie, dar aici intervine individualismul nostru, românesc. Nu avem chestii d-astea, în afara relaţiilor de familie, uneori nici măcar acolo. Nu educăm, rar construim, iar în rest suntem emoţionali şi impulsivi. Asta-i naţia - sau cel puţin generaţiile actuale! 
 
Dar problema noastră principală, a românilor, este că nu avem în sânge protestul, în toate formele sale. Cine s-a gândit vreodată să-şi sune deputatul, pe vremea uninominalului, şi să se plângă de o situaţie, să scrie o scrisoare sau un email vreunei instituţii, să iasă în stradă, atunci când a simţit vreun drept confiscat? Mai nimeni. Şi treaba asta a dus la starea de fapt de astăzi, la protestele de stradă, în polarizare, ura şi nemulţumire diluată în subiecte.
Nu e nimic care să ne mai placă, am dat-o în extrema cealaltă. 
Politica, aşa cum este ea, e distantă vieţii noastre zilnice, iar aici nu mă refer doar la faptul că ei, politicienii, sunt în bună măsură o şleată de hoţi şi nenorociţi care ne curtează doar în timpul alegerilor. Sunt aşa pentru că-i lăsăm, pentru că suntem individualişti, înainte să fim comunitari. Şi pentru că ne trezim, în maturitate, fără o educaţie aferentă democraţiei sau normelor de bază ale acesteia. Păi dacă un copil de 18 ani nu ştie ce e aia, ce standarde putem impune unui politician de 50 de ani? De unde ştie ăla să nu fure, dacă a) vede că toţi în jurul lui fură, b) îi este cerut să fure de colegi şi c) nu-i dă nimeni peste mână când o face?
 
Când au venit europenii peste noi, sperând să ne civilizeze, au bănuit că un efort naţional şi instituţional de luptă anticorupţie (cea mare, zgomotoasă, de milioane de euro) va fi şi un imbold pentru restul poporului să înveţe. Unui popor trecut prin comunism, impunerea unor idei de sus în jos nu era dificilă. Democraţia se aşază pe orice, este de fapt aşteptarea unei forme de guvernare a majorităţii. Nu spune nimeni că voinţa majorităţii trebuie să fie formată din doctori docenţi; poate fi şi din hoţi. 
 
Noi ne trezim la primul vot - statistic, abia pe la 40 - fără nicio idee despre ce ar trebui să se întâmple cu ţara asta. Şi atunci suntem, pe rând, prostiţi, furaţi şi umiliţi de nişte oameni care, la rândul lor habar n-au cu ce se mănâncă democraţia, dar în sărăcia de educaţie şi condiţii a naşterii lor, au văzut că se poate fura. Şi vor fura până nu vor mai putea, îşi vor trimite copiii la şcoli fandosite, apoi odraslele se vor întoarce şi vor fura şi ele, poate mai puţin sau mai profesionist şi tot aşa, până când se va ajunge ca în occident. Dar asta înseamnă câteva generaţii bune, or noi abia trecem într-a doua, după Revoluţie.
Se pogoară duhul sfânt peste un politician când se aşază într-o funcţie? 
De ce să faci consultanţă pentru asemenea oameni, deci? Înseamnă mai mult că pui titlul de deputat unui hoţ, când ştii că nici nepoţii lui nu vor fi mai educaţi, în privinţa unor standarde democratice? Şi în tot zgomotul aferent societăţii româneşti, cu atâtea provocări şi dubii, între imperii şi voinţe cât lumea, cât de mici sunt hoţii ăştia, în umbra Washingtonului sau a Moscovei? Sunt nişte ţărani parveniţi, nimic mai mult. 
 
Şi cine i-a votat? Noi, ca rău mai mic, din lipsa de idei şi chiar din dorinţa de mai bine. Asta spun, că dacă aşteptăm să schimbăm povestea doar o dată la 4 ani, nu vom mai avea nimic în curând. Nu mai putem continua aşa, pentru că societatea asta este atomizată şi aproape nimic nu o mai aduce înapoi pe un făgaş de demnitate sau democraţie. Să-i hărţuim, investigăm şi închidem, primesc! Dar să facem şi noi ceva, de partea muritorilor. Poate că ar merita! Nu zic mâine să nu-i mai dau şpagă frizerului, propun să încercăm, măcar, să ne cunoaştem semenii, concetăţenii. Să nu ne pese dacă au pielea de altă culoare, dacă se închină altui Bărbos sau dacă fac sex altfel decât noi ar fi deja ideal, dar asta chiar nu vom vedea prea curând. 
 
Măcar să ne cunoaştem vecinii. Să reparăm noi o groapă sau să facem un grup de Facebook al blocului. Ştiu că sună penibil. Dar trebuie să înţelegem că dacă nu ne unim cât de cât şi nu le cerem şi noi respect, atunci nu-l vom primi. Degeaba ne tânguim pe Facebook, degeaba îi înjurăm, nimic din toate astea nu reprezintă acţiune. Ba din contră, reprezintă, în extremis, colaboraţionism. Nu e destul. Trebuie încercate toate căile posibile de comunicare şi apoi trebuie să existe cultura protestului. Iar dacă suntem doi sau trei, cu aceeaşi problemă, cu atât mai bine. Internetul ăstă parcă ne tâmpeşte, în loc să ne adune, Facebook-ul dezbină în loc să ne identifice problemele comune. Unde dracului mai suntem, dacă nu întindem o mână altora ca noi? 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

trinatati
11.10.2017, 07:44:17

DUMITRU " Unde dracului mai suntem, dacă nu întindem o mână altora ca noi? " Tare spovedania asta . Da nu v-ati gandit niciodata sa pledati pentru organizarea unui grup care sa ii desfinteze pe proeuropeni pentru tot ce au facut si fac? De exemplu PSD sa se organizeze intr-un grup si sa desfinteze DNA care e politie politica proeuropeana. Apoi Coalitia pentru Familie sa se organizeze intr-un grup si sa alunge casatoriile homosexualilor. Apoi romanii sa se organizeze intr0-un grup si sa se puna in fata tankurilor NATO ce brazdeaza tara in lung si lat ca sa atraga razboaie internationale. Nu v-ati gandit sa le explicati politicienilor din toate partidele astea ? V-ati ocupat cu consultanta de spalare pe creier a romanilor cum ca sunt mai inferiori ca europenii, si trebuie exploatati de europa, iar acum va spovediti ca nu ati reusit sa-i schimbati pocnind din degete ! Ce va nemultumeste? Ca huliganii care au iesit in strada in decembrie acum s-au dat la fund? Pai de vina e Soros care nu le-a platit nimic. Cum sa vandalizeze pe burta goala ? Trebuia sa-i educati sa vandalizeze din oficiu. Aici va dau dreptate ca ati esuat. PS Vedeti ca ati esuat in educatie si la domnul Plesu, care nu mai e in focul actiunii, ceva l-a returnat.

0 (4 voturi)
trinatati
11.10.2017, 07:46:57

Poza aia e de la protestele huliganilor din decembrie? Acolo a fost apogeul proeuropenismului, apoi s-a ales praful. Doamna rozmarin cred ca a emigrat deja demult in tarile calde.

0 (4 voturi)
Exilatul Gica
11.10.2017, 14:41:16

Nea Mitica, de unde dracul ai aparut pe aici? Sa-ti spun eu, ca un exilat, ce se vede de la distanta de 24 000 Km, de Romania. Se vede ca suntem tari la proteste (mai ales daca sunt sustinute de ficusul-palton de la Cotroceni sau de hoardele finantate de Soros et comp, si suntem al dracului de indaratnici cand este vorba de munca, de asanarea societatii, de stoparea coruptiei (nu aia cu DNA, care este politie politica precum SS sau NKVD sau STASI sau....SRI. Bine zice trinatati. Un om lucid, si nu tarmbitas de jurnalist vandut. Asta e tara, in care oamenii, batraniisi copii mor de frig, de boli, de foame si de inima rea, in timp ce Paltonul-Ficus de la Cotroceni, se faleste cu miliardele cheltuite pe avioane de vanatoare, harburi americane sau se lauda in afara tarii ce darnic este el (hotul de case si de meditatii, el penalul si incompatibilul cu dosarele in stand-by) cu Nato, cu UE, cu americanii si canadienii, cu aurul tarii si padurile tarii. El, nenorocitul asta stie. Lemn si....salam de Sibiu. Mor copii fara vaccinuri, mor copii de foame, nu stiu ce e aceea o alvita, o gogoasa, o mancare buna sau apa potabila, sunt prin camine sau prin case cu cate 79 intr-o camaruta ca o cocina, murdari si fara carte, bolnavi si nemancati, iar "nenorocitul si nenorocitii votati se razboiesc intre ei pe putere. Aceasta este tara mea? Si neamul meu cel romanesc? Aici vreau eu (si noi) sa traiesc? - Tudor Gheorghe sau......Foaie verde si-o lalea/ Frumoasa esti tara mea. Doar tu si cu dragostea. Cin' ti-o rupe crengile/ scurtai-s-ar zilele/Cin' ti-o rupe vreun boboc/ sa n-aibe'n lume noroc/sa n-aibe loc in mormant/nici casa pe acest pamant ....Maria Lataretu. Am spus tot.

0 (4 voturi)
eu doar constat
11.10.2017, 17:55:53

Un consultant este un fel de consulier, dar cu vechime mai mica, adica cu experienta mai mica. El face parte din tagma celor pe care Petre Tutea ii considera "sfatuitori de prosti", asa cum declara chiar el ca a fost toata viata. Acest "prost" nu trebuie inteles ca persoana cu mintea dusa, ci o persoana ignoranta, nepregatita pentru functiile pe care politica i le-a rezervat, dar care trebuia sa faca fata cerintelor postului si, pentru aceasta a apelat la consilier sau consultant. Un om inteligent, nu neaparat si educat sau instruit, apeleaza la acesti consultanti/consilieri, dar politica romaneasca dovedeste ca majoritatea celor ajunsi in functii inalte cad in sindromul "Ceausescu", care ajunsese cel mai bun fiu al poporului roman si le stia pe toate, cand de fapt nu stia nici macar cum sa faca o pereche de pantofi-meseria sa adevarata. Basescu in ambele mandate a schimbat zeci de consilieri la Cotroceni, pentru ca avea nevoie numai de acele persoane care ii fundamentau cu argumente, sau doar "suspiciuni rezonabile" ideile. Daca venea unul cu un sfat contrar trebuia sa plece. Adrian Severin, cat a fost presedinte al AP OSCE, a avut o consiliera, care a fost si la Ion Ratiu cand era seful delegatiei romane la AP a Atlanticului de Nord, care si-a curatat locul in jurul sefului, tarnand pe oricine care ii periclita locul (Ion Ratiu a intentionat sa o dea afara, pentru ca era si betiva si intra in sedinte duhnind a votca - cica, votca nu miroase! Aiurea!). Deci sunt consilieri si consilieri, asa cum sant si consultabili si consultabili. Ideea de baza a autorului este insa, intoleranta din politica romaneasca, in situatia in care o astfel de atitudine este letala. Nu exista niciun partid care sa obtina majoritatea in parlament, asa ca fiecare trebuie sa aibe in vedere intrarea intr-o coalitie. Asta inseamna sa pastrezi o usa deschisa negocierilor si, fara indoiala compromisului, pentru ca fiecare partid daca iti da ceva iti cere ceva in schimb. Ei bine, intoleranta din PNL si USR nu le deschide perspective "luminoase". Pentru ca niciun partid oponent nu va dori o alianta cu ele si, atata timp cat nici nu prea au priza in electorat, nu vor fi in masura sa obtina majoritatea in parlament si deci acces la guvern. Poti sa ai idei si doctrina diferita, dar intr-o negociere, sau intr-o alianta trebuie sa faci abstractie de ceea ce te desparte si sa te bazezi pe ceea ce te-ar putea apropia. Toti isi dau cu caramida in piept ca vor binele tarii: ei bine, asta este principalul element de la cere ar trebui sa se porneasca. Daca ramanem inchistati in intoleranta si chiar ura nu vom realiza nimic.

Paun Al
11.10.2017, 19:35:01

Ne-ati insiruit ce drepturi avem ... Nu ne-ati spus ce responsabilitati si ce obligatii avem ca o societatea sa poata fi numita democratica ... Nu traim intr-o democratie , ci intr-un regim clientelar , in care grupurile de interese numite partide ,se mai schimba la putere . Sunt bune drepturile ...Dar ceva responsabilitati , obligatii ...nimic ? Democratie nu este nici in Occident ... Si acolo este de fapt plutocratie .

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (11)