Politică

articolul anterior articolul urmator

Să şi lăudăm guvernul Orban, atunci când merită

34
6 Apr 2020 11:00:17
Ştefan Vlaston

Am criticat de multe ori guvernul Orban, când am considerat că trebuie criticat. Azi despre meritele guvernului Orban, care nu sunt puţine şi, în general, ignorate de comentatori şi analişti. România stă mai bine în criza generată de pandemie, comparativ cu alte ţări. În ciuda faptului că nu avea niciun fel de rezerve şi stocuri în lupta cu un virus cumplit şi pervers.

Şi în ciuda managerilor de la multe instituţii puşi pe criterii politice, politruci şi habarnişti.

Statul român a luat măsuri dure la momentul potrivit

În cazurile Italiei, Spaniei, Franţei, criticile s-au îndreptat spre faptul că au aplicat prea târziu măsuri dure de carantină şi izolare, şi nu le-au impus cu mai multă fermitate. Aşa se explică amploarea explozivă a infectărilor, a numărului de morţi, a depăşirii clare a sistemului medical care nu putea face faţă unei avalanşe de internări de bolnavi în stare gravă sau foarte gravă.

La noi, intervenţia statului, inclusiv prin aducerea armatei în prima linie a frontului, s-a dovedit a fi eficace. Amenzile numeroase, în valoare de zeci de milioane, contribuie si ele la impunerea cu forţa a dispoziţiilor din Ordonanţele Militare.

Cazul Suceava. S-au aflat imediat prostiile managerului de la Spitalul Judeţean Suceava, care a trecut în inactivitate spitalul, acum când e mai mare nevoie de el. Manager propus politic de către conducerea politică a judeţului. De aici cel mai mare număr de infectări cu coronavirusul din ţară în judeţul Suceava. Guvernul a luat decizia corectă. A trecut în carantină oraşul Suceava şi alte localităţi din jur, carantina asigurată militar de către jandarmi, poliţişti, şi militari. Iar conducerea Spitalului Judeţean a fost preluată de medici militari. Care au şi constatat că personalul medical este total nepregătit şi răsfăţat. Aici a dus activitatea managerială politizată.

Oraşul Ţăndărei. Cu mulţi cetăţeni reveniţi din ţări ale UE, locuitorii oraşului nu dădeau semne că sunt dispuşi să respecte condiţiile dictate de starea de urgenţă. A intrat în carantină. Poliţia, jandarmeria, armata au preluat controlul oraşului, impunând prevederile Ordonanţelor Militare cu forţa, atunci când a fost cazul. Pentru cei care văd aici o nerespectare a drepturilor omului, le răspund că nu există dreptul de a infecta alte persoane sănătoase, doar pentru că unii cetăţeni nu înţeleg gravitatea situaţiei. DSP Bucureşti a fost preluat şi ea de cadre militare, ofiţeri care ştiu să acţioneze cu precizie şi după norme precise. Armata şi poliţia s-a alăturat şi gărzilor forestiere pentru a stopa furturile din pădurile României.

Înlocuirea ministrului Costache. O măsură foarte bună, luată rapid, fără multe sclifoseli. Era vorba de calităţile manageriale ale ministrului, iar dl Nelu Tătaru se dovedeşte mult mai eficient şi mai adaptat situaţiei speciale în care se află sistemul medical. Ministrul Nelu Tătaru bate ţara în lung şi lat, acolo unde există focare de infecţie şi situaţii de criză majore, care necesită intervenţia ministrului.

Ministrul Marcel Vela. Se achită prompt de sarcinile excepţionale ce-i revin în condiţiile Situaţiei de Urgenţă. Emite Ordonanţele Militare în timp extrem de scurt şi le explică pe larg în spaţiul public. Înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, a Grupului de Comunicare Strategică s-au produs foarte repede, se lucrează foarte bine, inclusiv în domeniul comunicării, în ciuda denumirilor pompoase pe care şi le-au luat. Marcel Vela a şi avertizat clar şi precis posibilii infractori: „E stare de urgenţă, ajungeţi imediat la puşcărie”. Activitatea miniştrilor şi a premierului se vede pe feţele lor, clar marcate de o activitate de 12-16 ore pe zi.

Premierul Ludovic Orban. Personajul decisiv în conducerea guvernului. Nu şi-a pierdut cumpătul, evaluează cu propria înţelegere măsurile ce au fost luate. L-a eliberat din funcţie pe ministrul Costache, a dezavuat acţiunea Gabrielei Firea de a testa bucureştenii, fapt ce a avut efect. Orban comunică zilnic, corect şi fără exagerări. N-a dat un răspuns clar la întrebarea de ce bugetarii au alt regim în raport cu „privaţii”, în privinţa cheltuirii resurselor statului.

Comunicarea. Este foarte bună. Miniştrii răspund solicitărilor posturilor de tv şi radio, sunt în permanenţă în dialog cu redactorii şi răspund întrebărilor lor. A fost emis un chestionar de întebări şi răspunsuri, foarte exact şi precis, care lămureşte ce nu s-a înţeles din Ordonanţele Militare. Miniştrii nu bat câmpii, nu se autoevaluează, răspund scurt şi la obiect, ştiind că nu e timp să facă filosofie sau politică electorală în astfel de situaţii.

Organizarea carantinelor. În România se află în carantină instituţionalizată 15.407 de persoane. Tot atâtea spaţii de cazare, găsite în 2-3 săptămâni, inclusiv cu sprijin privat. Este vorba de paza acestor stabilimente, de asigurarea hranei şi a unor minime condiţii de igienă. În general acţiunea de carantinare se desfăşoară în bune condiţii, deşi sunt şi reclamaţii.

Organizarea activităţilor din vamă. Există o aglomerare a vămilor din România, şi din cauza românilor care revin în ţară pentru că şi-au pierdut locurile de muncă. Corectă decizia statului de a permite reîntoarcerea în ţară a românilor din străinătate, este un drept ce nu poate fi anulat. Chiar au fost organizate curse charter de avioane, pentru recuperarea acelor români aflaţi în dificultate maximă în statele UE în care munceau. Şi în vămi au fost luate măsuri de separare a fluxurilor de autoturisme de maşinile cu caracter comercial, inclusiv în unităţi de vamă diferite (Nădlac I şi Nădlac II).

Procurarea materialelor necesare pentru protecţia salariaţilor din spitale. În ciuda cererii formidabile din piaţa mondială, România a reuşit să găsească materialele necesare, în diferite ţări mai apropiate sau mai depărtate. Şi producţia internă a fost stimulată să producă astfel de materiale şi aparatură. Primele serii importante a producţiei interne se aşteaptă pe 15 aprilie.

Solidaritatea internă. Până în prezent este bună. Oameni şi companii au înţeles importanţa solidarităţii în aceste momente dificile. Poate şi această solidaritate, şi disciplina acceptată de majoritatea cetăţenilor, iar dacă nu, impusă de către forţele de ordine şi armată, contribuie la situaţia generală mai bună de la noi din ţară.

Se pot spune multe alte lucruri bune despre prestaţia guvernului Orban în actuala situaţie generată de pandemia COVID-19. Prin comparaţie, un guvern PSD condus de Viorica Dăncilă sperie gândul. Să sperăm că în continuare statul român va ţine în frâu pandemia ce ne-a lovit, şi că vom reuşi să trecem de ea cu pierderi minime, mai mici comparativ cu alte ţări.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

Gadea Constantin
6.04.2020, 11:26:41

Ieri, i-am dat nota 7,acuma insa, dupa citirea articolului foarte bun, il apreciez de 8 pe merit.

-1 (7 voturi)
Gadea Constantin
6.04.2020, 11:27:18

DERBEDEII. Ponta, Tariceanu si Melescanu, care sunt jefuitori nerusinati si tradatori de tara, nu au cum sa scape de raspundere penala, pentru prejudiciile aduse tarii si pentru modul cum au sprijinit partidul bolsevicului Ion Iliescu sa ne calareasca dupa 1989. Ce cred acesti derbedei politici: PONTA, TARICEANU si MELESCANU, ca ne dau gata cu gastile lor Pro Romania, ALDE si Forta Basinoasa, cre(a)t(in)e ca rezerve ale cotropitorului de tara PSD ? De data asta va scoatem din istorie !

+1 (7 voturi)
Gadea Constantin
6.04.2020, 11:28:16

AVOCATUL PONTA E URMARIT PENAL IN CAZUL TURCENI-ROVINARI. Toata tara stie ca Ponta este un escroc ordinar, care trebuie sa raspunda penal, in fata judecatorilor: 1) Pentru jocul facut cu presedintele Kazahstanului, incat firma KazMunayGas sa amane platirea rafinariei Petromidia si 2) Pentru actul de coruptie savarsit impreuna cu Sova in dosarul cu rafinariile Turceni si Rovinari, in care cei doi sunt deja trimisi in judecata de catre DNA. Adaug doar amanuntul ca datorita aranjamentului tradator din Kazahstan, firma KazMunayGas nu a platit nici pana in prezent,statului roman, datoria care este de peste 500 de milioane de dolari. Pai, acest mascarici si cu Tariceanu, tocmai de acesti aventurieri jefuitori si tradatori de tara, sa ne impidicam acum, pentru a nu reusi sa smulgem Romania din ghearele complotistilor lui Dragnea, din ghearele PSD-ului prorus si antioccidental ? SRI-ul nu trebuie sa hotarasca el cine sa fie trimis in judecata, dar are obligatia cred sa informeze pe seful statului cu orice ar putea reprezenta un posibil pericol,de coruptie, de jefuire sau de spionaj,pentru tara.

+2 (6 voturi)
Vanatorul/d.c.
6.04.2020, 11:38:03

Propaganda de doi bani..!:)) Referitor cum sta treaba cu adevarat in Romania regimului Iohannis-Orban-Noua Securitate, trebuie spus escrocul imobiliar cu 17 dosare penale, restul gastii de derbedei politici care-si spun ”liberali” precum si propagandistiii lor maoisto-securistoizi, chiar daca isi prostesc si confuzioneaza cu usurință babuimea si iobagimea electorala, n-au insa niciun succes ”afara”. Diasporenii romani si cetatenii lumii libere si civilizate stiu exact ce se intampla in Romania si din cauza cui..! Iata de exemplu ce scrie in https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-31/romanian-virus-death-toll-rises-to-worst-in-eu-s-eastern-wing.(O fi Bloomberg pesedist, d-le Vlaston..?:)) Intr-o traducere libera si scurta a ideilor principale se spune clar ca sistemul naţional de sănătate a fost cel mai putin puţin pregătit din Uniunea Europeană, iar România a înregistrat cea mai mare creştere a numărului deceselor între ţările est-europene...!! Numai in judeţul Suceava au fost înregistrate mai multe decese decât în Polonia, Ungaria şi Cehia la un loc. Se aminteste ca mulţi medici au demisionat de la izbucnirea epidemiei în ţară, si ca „România cheltuieşte mai puţin pentru sănătate decât oricare alt stat membru UE, are cea mai mare rată a mortalităţii din cauza bolilor tratabile şi una dintre cele mai scăzute speranţe de viaţă din UE. Se mai adauga ca mii de medici şi asistenţi medicali au părăsit ţara în ultimele decenii pentru a munci în Italia, Franţa sau Spania, „sistemul sanitar ucide pacienţi în cea mai coruptă regiune europeană”. Il citeaza si pe un medic, Mircea Dinu Bordiniuc, care lucrează la spitalul din Suceava şi care are o formă uşoara de Covid-19 : ”Ne-a fost dată câte o mască pe zi, iar unii dintre colegi nici măcare asta nu au primit. Unii dintre pacienţi au fost externaţi fără a fi testaţi. A fost descoperit, după decese, că unii erau infectaţi. A fost un lanţ de decizii proaste”. Deci fratilor, indiferent de cat ii vor mai prosti si confuziona pe proprii babuini si iobagii electorali propagandistii mafiei liberal-iohannist securistica, asta-i adevarata imagine a Romania regimului Iohannis-Orban-Noua Securitate, regim a carui impostură, calcule politicianiste mizerabile, habarnism si nepăsare isi alunga sau omora proprii medici si proprii cetatenii.

0 (14 voturi)
Vanatorul/d.c.
6.04.2020, 11:50:39

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (34)