Politică

articolul anterior articolul urmator

Să nu ne descurajăm! Putem face România bine!

8
20 Aug 2020 17:19:22
Gheorghe Falcă
Ghoerghe Falcă, europarlamentar PNL. FOTO Sever Gheorghe
Ghoerghe Falcă, europarlamentar PNL. FOTO Sever Gheorghe

Au românii o replică amară, pe care o folosesc ori de câte ori constată că unii politicieni sau concetăţeni nu se ridică la exigenţele minime ale comunităţii: „Nu ne mai facem bine!”. Deşi le dau de mai multe ori dreptate celor care rostesc această replică, nu-mi place deloc s-o aud. Mi se pare pur şi simplu descurajantă, cumva în logica mioritică a acceptării răului ca ceva ce nu poate fi înfruntat.

Ba, uneori, replica vine în ciuda tuturor evidenţelor, parcă împotriva altor români care chiar se luptă să facă ţara bine. Iar acum chiar trăim o perioadă în care foarte mulţi români, guvernanţi sau simpli cetăţeni, sunt soldaţi pe un dublu front: criza sanitară şi criza economică. O perioadă în care nu avem voie să ne descurajăm (unii pe alţii), ci să sprijinim fiecare faptă care ne duce în direcţia bună. Şi e foarte important, pentru moralul nostru ca popor, să constatăm că aceste fapte există.

Iată câteva dintre ele. România, la fel ca majoritatea statelor din UE, a intrat într-o cursă contracronometru pentru acces la vaccinurile împotriva Covid-19. În acelaşi timp, autorităţile au început „tratamentul” pentru asigurarea sănătăţii economice a românilor, prin adoptarea unor măsuri eficiente şi cu impact mare. 

Guvernul s-a mişcat foarte repede şi a adoptat ordonanţa de urgenţă privind crearea cadrului necesar pentru accesarea granturilor de un miliard de euro din fonduri europene, aferente programului Operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID. Fondurile se duc spre microîntreprinderi fără salariaţi şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Sunt bani pentru capitalul de lucru, dar şi care pot fi folosiţi ca investiţii. Era importantă o asemenea măsură, iar Guvernul a făcut bine că a recurs la folosirea instrumentului ordonanţei de urgenţă. Nu mai e timp de aşteptat. Cifrele seci arată că numărul contractelor individuale încheiate de IMM-uri se ridică la peste 2,5 milioane. Practic, e vorba de aproape jumătate din populaţia activă. 

În acelaşi timp sunt pregătite programe care au în vedere ajutarea românilor din diaspora şi a studenţilor care vor să-şi deschidă afaceri, nu să aştepte slujbe bine plătite de la stat. Guvernul încurajează antreprenorii şi pe cei care pot tura mai mult un motor economic afectat de pandemie. Nu sunt uitaţi nici actorii din societatea civilă. Vineri seară, Cabinetul Orban a prelungit termenul de depunere al declaraţiei privind beneficiarul real pentru cei din asociaţii şi fundaţii, o măsură reparatorie pentru actori sociali care s-au mobilizat exemplar mai ales în perioada stării de urgenţă. 

Pe de altă parte, situaţia se înrăutăţeşte pe zi ce trece în ceea ce priveşte numărul de cazuri. Vedem tot mai multe persoane în stare gravă, care au nevoie de medicamente. Comisia a alocat României 25.000 de flacoane de Veklury (Remdesivir). Acestea vor ajunge în trei tranşe. Prima tranşă, de 6.026, a ajuns pe 7 august. Următoarele sunt în septembrie şi octombrie. Să sperăm că vor ajunge fără niciun impediment.

Autorităţile ar trebui să încerce să se mişte mai repede, pentru că situaţia evoluează într-un sens nedorit de la zi la zi, în condiţiile în care răspândirea e comunitară. Am ajuns în situaţia în care fiecare dintre noi să aibă o persoană cunoscută care a fost afectată de acest virus nenorocit. S-a dus perioada în care doar ne uitam la televizor la raportări şi părea că virusul e departe de noi. Acum, mai ales prin testările făcute şi la cerere, în cazul celor care au vrut să plece în concedii, observăm că răspândirea e şi mai mare, iar inamicul e cu adevărat invizibil când atacă.

Trebuie luate decizii rapide şi autorităţile europene să caute să facă rost de vaccinuri de la producătorii autorizaţi. Recent Comisia Europeană a semnat un contract cu Sanofi-GSK, prin care la statele membre ar putea ajunge până la 300 de milioane de doze. „Un vaccin eficient şi sigur împotriva COVID-19 reprezintă strategia cea mai sigură de ieşire din criză. Din acest motiv, am negociat o abordare unitară la nivelul UE în ceea ce priveşte dozele de vaccinuri promiţătoare disponibile în ultimele săptămâni”, declara Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

De altfel, ministrul Nelu Tătaru a anunţat că a făcut deja o precomandă de 10 milioane de vaccinuri, care ar urma să fie distribuite în momentul în care vaccinul intră pe piaţă. Aşadar, autorităţile române s-au mişcat la nivel instituţional.

În acelaşi timp, România trebuie să aibă grijă şi să nu facă rabat de la principiile sale, încercând să obţină variante de vaccin neomologate, în contextul în care vedem o propagandă tot mai intensă privind vaccinul Sputnik V. Poziţia statului nostru a fost bine exprimată de preşedintele ţării: „România este parte din Uniunea Europeană şi încheie precontracte cu entităţi din Uniunea Europeană. Nu există nicio validare externă pentru acel vaccin pe care l-aţi menţionat”, ne-a informat preşedintele Iohannis. 

 E important să fim cu capul pe umeri şi cu ochii în patru în ceea ce priveşte chestiunea vaccinurilor. Am încredere că specialiştii din Ministerul Afacerilor Externe şi cei din Ministerul Sănătăţii vor negocia eficient pentru ţara noastră şi vom avea acces rapid la cele mai bune tratamente. Viaţa semenilor noştri e acum cel mai de preţ lucru. Noi, parlamentari, eurodeputaţi şi guvernanţi, încercăm să luăm cele mai bune decizii, în timp ce aşteptarea e mare şi de la voi, semeni care pot contribui la menţinerea în siguranţă a celorlalţi, prin respectarea tuturor normelor de siguranţă sanitară. Nu putem reuşi decât împreună!

Împreună suntem acum în stare de alertă. Îmi este clar că românii îşi doresc să iasă cât mai curând din această situaţie care impune restricţii. După cum, la fel de limpede îmi este şi faptul că, odată ieşiţi cetăţenii din starea de alertă, noi, oamenii politici serioşi, va trebui s-o menţinem pentru noi înşine. Pentru că e nevoie să rămânem la fel de alerţi, să păstrăm acelaşi nivel de resposabilitate, de discernământ şi de compasiune în actul guvernării. E o lecţie a acestei crize. O învăţătură cu care putem face România bine.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Vanatorul/d.c.
20.08.2020, 21:59:48

”Să nu ne descurajăm! Putem face România bine!” Tocmai ati demonstrat ca nici nu puteti..! Si nici nu stiti sa faceti ceva ..de bine, pentru alrcineva decat..partidul si clientela lui politica..! O spune insusi raportul Curtii de Conturi a Romaniei.. -Prejudiciu de aproape 700 de milioane lei -825 de cazuri de abateri, nereguli, erori și ilegalități -Achiziția măștilor de protecție la prețuri de 100 de ori mai mari -Achiziții de combinezoane și alte materiale sanitare la prețuri de până la 10 ori mai mari – Subfinanțarea testării – doar 8 aparate PCR achiziționate din cele 32 pentru care au fost alocați banii în bugetul aferent perioadei 01.01. – 15.05.2020 – Punerea în pericol a vieții cetățenilor prin subfinanțarea secțiilor ATI – Expunerea iresponsabilă a personalului medical din prima linie la îmbolnăviri, prin achiziții repetate de echipamente de protecție neconforme – Alocarea cu întârziere și în mod deficitar a fondurilor pentru sprijinirea populației – Plăți în avans de milioane de euro pentru ventilatoare care nu au fost livrate nici până în acest moment -Plăți ilegale a costurilor de transport, livrare și manipulare a produselor contractate, deși acestea erau în sarcina furnizorului – Achiziţii făcute prin contracte atribuite netransparent – Salarii babane și sporuri acordate prin încălcarea legii Mai mult, in verificările Curții de Conturi rezulta ca, până la 30 iunie 2020, guvernul celor care-si spun ”liberali” a cheltuit pentru combaterea pandemiei 5 miliarde de lei! Atentie insa..! Doar 5% din acești bani au fost cheltuiti pentru urgențe medicale. Restul a fost sifonat catre firmele partidului si clientela politica (mai ales, corporații și multinaționale) Pe intelesul tuturor si in baza documentelor OFICIALE analizate, Curtea de Conturi a Romaniei a demonstrat ca guvernarea liberal-iohannist-neosecuristica condusa de penalii Iohannis (17 dosare) si Orban (1 dosar), in doar catva luni cat a guvernat, i-a jefuit pe romani nu a facut-o nimeni in toata perioada postdecembrista. Cu alte cuvinte, in timp ce sub pretextul ca ”luptă cu pandemia” si cu ”ciuma rosie”, ii pazeau pe romani cu armata sa nu iasa din casa si strigau ”Hoțul...!” exact ca hotii, guvernantii limberlo-iohannisto-neosecuritici sifonau miliarde din bugetul statului pentru plata de măști ”paralele” cu standardele medicale, achizitionate la suprapreț pe comisioane grele, faceau plati ILEGALE pentru produse, aparatura şi servicii niciodata livrate, sifonau miliardele imprumutate in numele vostru din banci pe achiziţii frauduloase prin care banul public s-a ”evaporat”către firmele de partid, catre cele ale clientelei politice si catre sediile de campanie ale PNL, plus multe alte mânarii si escrocherii semnalate si de presa..!

-2 (6 voturi)
Alexa Alexandru
21.08.2020, 12:06:23

A sosit vremea ca sa se faca curatenie si grupul de “ manelisti “ sa dispara. Adevarul se afunda in obscurantism, mocirla, incultura,..cu aceste specimene (Ce ar spune Isus, Ncita Co, aglaia văsîi, mocanu gheorghe si altii ). Sunt pe aici doar sa faca mistouri, sa batjocoreasca lumea. E un fel de clan tiganesc care vrea sa distruga bunul simt, civilizatia. Vor sa ne faca sa credem ca suntem de teapa lor. Pe multe forumuri acesti provocatori de incultura sunt blocati. Dar nu blocate adresele de email. Pot sa isi creeze zeci de alte adrese de email si sa relogheze. Blocate adresele IP pe care le furnizeaza provider-ul lor. Cine subscrie la cererea mea, rog sa completeze cu comentarii.

-2 (6 voturi)
Vasile Marcus
21.08.2020, 12:57:09

Romania a fost si este facuta bine de multi ani...si pe romani tot bine ii faceti. Din toate pozitiile, toate buzunarele.

-2 (4 voturi)
Basarab Peruca cel Groaznic
21.08.2020, 13:07:46

Domnul Gheorghe Falca poate reuseste pe unii sa ii pacaleasca. Eu il stiu de cand era primarul Aradului, timp in care activa in cadrul PDL. Mai mult nu mai spun.

-1 (3 voturi)
Vasile Marcus
21.08.2020, 22:37:48

Lui Falca nu-i poti spune domn. Stiu si eu la ce te referi.

-3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările