Politică

articolul anterior articolul urmator

Să nu uitaţi ce aţi promis, domnule Iohannis (II)

6
21 Dec 2014 13:38:02
Graţian Mihăilescu
Klaus Iohannis in dialog cu bloggerii Adevarul.ro
Klaus Iohannis in dialog cu bloggerii Adevarul.ro

Azi, pe 21 decembrie, Klaus Iohannis este investit ca Preşedinte al României. Acest text este a doua parte a unui articol mai amplu despre două dintre promisiunile făcute de Klaus Iohannis în campania electorală.

Sunt promisiunile pe care le-a făcut aici la adevarul.ro, atunci când am avut şansa de a-i adresa două întrebări din postura de blogger adevarul.ro. Au fost două întrebări legate de subiectele şi domeniile cu care îmi bat eu capul în ultimii 7 ani: regionalizare/descentralizare şi lobby de ţară la Bruxelles. 

Klaus Iohannis despre descentralizare/regionalizare si lobbyul de tara la Bruxelles from Gratian Mihailescu on Vimeo.

În prima parte a articolului am vorbit despre democratizarea sistemului politic si despre nevoia de transparenţă şi competenţă în rândul clasei politice şi a administraţiei locale. Am scris despre una din promisiunile viitorului Preşedinte şi anume despre reforma şi modernizarea administraţiei prin regionalizare/descentralizare. În acest articol voi vorbi despre a doua promisiune, nevoia unei bune imagini de ţară la Bruxelles, nevoia unui lobby puternic a actorilor români în capitala Europei.

Promisiunea 2. Imagine mai bună a României la Bruxelles : un lobby de ţară la Bruxelles

 

Klaus Iohannis: România nu a avut un proiect post-aderare, după 2007. Nu am avut lobby, nu am avut un plan, nu avem o abordare integrată neştiind să folosim fondurile europene în mod eficient. Aceste lucruri se pot schimba destul de repede în cazul în care Guvernul colaborează eficient cu Preşedintele.

Am spus în articolul trecut că există o strânsă corelare, conectivitate şi sinergie între cele două care implică mai multe domenii: reforma din administraţia publică la nivel local, regional şi naţional care ar aduce o administraţie mai performantă, competitivă şi transparentă. O reformă administrativă şi o administraţie mai competentă aduc implicit o imagine mai bună la Bruxelles. În programul prezidenţial al domnului Iohannis apar la pagina 25 şi 26 destule detalii despre România şi UE, din care eu le voi puncta pe cele mai importante:

1. crearea, la Bruxelles, a unui ofiţer de legătură din partea fiecărei Autorităţi de Management, aflat   în relaţionare permanentă cu omologii de la Comisia Europeană

2.  accederea la spaţiul Schengen

3. asumarea unei date clare pentru adoptarea monedei euro agreată de toate partidele şi BNR,

4. diminuarea decalajului de dezvoltare între România şi primele 6 state europene,

5. definirea şi implementarea unor proiecte concrete, în cadrul Strategiei Dunării 9

6.. realizarea unei Platforme Naţionale Comune de maximizare a absorbţiei fondurilor europene precum şi o restructurare a sistemului de gestionare a fondurilor europene

Capitolul afacerilor europene a fost punctat bine în programul prezidenţial al d-lui Iohannis, iar în răspunsul pe care mi l-a oferit susţine nevoia unei abordări integrate. În ultimul raport Europuls, sunt unele recomandări pentru această abordare integrată, focusate pe reprezentarea actorilor români instituţionali şi privaţi de la Bruxelles şi pe nevoia lor de coordonare în privinţa poziţiilor de ţară cu Parlamentul României şi europarlamentarii români şi îmbunătăţirea comunicării către publicul larg a rezultatelor negocierilor la nivelul UE

De altfel la puţin timp de la lansarea raportului Europuls, la Bruxelles, în cadrul Parlamentului European a avut loc evenimentulCare este influenţa românească în Bruxelles-ul european?” unde au participat mai mulţi experţi europeni din diferite domenii.

Ancorarea ţărilor europene la structura comunitară necesită o pleiadă de specialişti, fie plasaţi la Bruxelles sau activi in capitale. Construcţia europeană are o dimensiune instituţională covârşitoare. Experţii susţin că există un lobby corporatist foarte pronunţat la Bruxelles, un lobby al ONG-istilor, dar cel mai puternic lobby este cel al ţărilor. De aceea 2015 este momentul potrivit pentru a identifica temele româneşti pentru a le promova în cadrul Preşedinţiei UE din 2019.

România are nevoie să fie vizibilă acolo, are nevoie de parteneriate şi proiecte comune cu ţări mai dezvoltate de la care poate învăţa. România are nevoie de birouri de reprezentare acolo, fie că vorbim de  administraţie, de privat, de firme de consultanţă sau de birouri care reprezintă diverse asociaţii şi organizaţii. În 2012 făceam o pledoarie pentru lobby regional la nivel european şi explicam de ce trebuie să avem birouri care să reprezinte administraţia sau regiunile de dezvoltare, la Bruxelles. Era vorba despre acea abordare integrată în care lobbyul se intersectează cu fondurile europene şi cu oportunităţile oferite direct de la Bruxelles. E nevoie de un mix între afaceri europene-publice, project management şi comunicare pentru a integra cu succes România în UE şi pentru a maximiza şi eficentiza fondurile comunitare. E nevoie de astfel de experţi şi trebuie ca ei să contribuie la imaginea de ţară de la Bruxelles. De aceea consider că e nevoie de o strategie sau un proiect prin care România să îşi consolideze poziţia acolo, dar şi în ţară.

E nevoie de o Românie mai conectată şi mai influentă european. E nevoie de „perfect timing” cu procesul legislativ european şi e nevoie de informaţie. E nevoie ca mesajul european să devină mai frecvent pe agenda publică din România tocmai pentru a conştientiza importanţa politicilor europene. Aţi promis această europenizare şi apropiere de Europa şi sper să o realizaţi Herr Iohannis, sper să vă ţineţi de promisiune; enttäuschen Sie uns nicht, adică, nu ne dezamăgiţi!

Prima parte a articolului o găsiţi aici.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Constantin Pavelescu
21.12.2014, 14:32:29

De promis a promis multe Johannis, dar deja toţi politicienii români şi-au dat seama că nu doare gura de la aruncatul cu promisiuni. Nu vreau să spun că Johannis a promis tot ce a promis rîzîndu-şi în barbă de fraierii care-l cred. Poate că şi are de gînd să se ţină de promisiuni, măcar în parte. Poate. Problema e alta: La un momentdat a apărut ştirea că şefu al staffului prezidenţial urmează să fie numit Dan Mihalache. Oricine-i studiază CV-ul acestui individ poate să constate fără mare efort că este vorba despre unul dintre cele mai toxice personaje din cloaca politică dîmboviţeană. Se află în plutonul fruntaş din topul celor mai înverşunaţi duşmani ai justiţiei şi ai statului de drept şi un duşman declarat al parteneriatului României cu SUA. Asta ca să nu mai enumerăm şi problemele de incompatibilitate şi zic unii că şi penale pe care le are... Evident, ştirea acestei posibile numiri a provocat deîndată un val de proteste exact printre rîndurile celor care l-au susţinut pe Johannis împotriva lui Ponta. A ieşit şi Johannis cu un discurs îngălat şi neconvingător, că să mai vedem, să mă mai gîndesc, nimic nu-i bătut în cuie, etc... Iar azi, la ceremonia de la Cotroceni, în flancul stîng al staffului noului preşedinte, rînjind cu gura pînă la urechi l-am văzut ghici pe cine... Aţi ghicit, pe Dan Mihalache himself! Nu ştiu ce are de gînd Johannis să facă în continuare. Nu ştiu dacă într-adevăr are de gînd să-şi ţină promisiunile pe care le-a făcut. Nu ştiu cît de puternice sînt legăturile dintre el şi mafia care l-a sprijinit în campania electorală şi nu ştiu care este gradul de dependenţă pe care Johannis îl are faţă de ea. Nu ştiu dacă şi cu ce-l au la mînă pe Johannis pentru a-l face să joace după cum i se cîntă de la partid. Acum nu ştiu, dar în curînd vom afla cu toţii. Ceea ce ştiu însă cu siguranţă, este că prezenţa începînd de azi a lui Dan Mihalache la Cotroceni este un scuipat pe care Johanni l-a tras în obrazul celor care l-au votat. Nu pentru a-l vedea înconjurîndu-se cu indivizi de teapa lui Mihalache l-au votat oamenii pe Johannis.

+2 (2 voturi)
Constantin Pavelescu
21.12.2014, 15:01:50

Completare: Chiar acum am dat o căutare şi iaca ce-am găsit: "30nov 2014 - Iohannis, mesaj FERM: Dan Mihalache NU va fi pe lista de consilieri." Atunci ce căuta acolo Dan Mihalache? Johannis a scris pe blogul lui: Mulțumesc Revistei 22 pentru scrisoarea deschisă pe care mi-a adresat-o în numele unui grup de intelectuali. Îi asigur pe semnatarii ei că rămîn credincios promisiunilor și angajamentelor pe care mi le-am luat față de românii din țară și din străinătate. Acest lucru se va reflecta în toate deciziile mele, inclusiv în privința echipei de consilieri. Scrisoarea aceea a fost o consecinţă directă a difuzării ştirii că Mihalache va deveni prim-sfetnicul lui Johannis. Aşadar din ea reiese limpede că Dan Mihalache, avîndu-se în vedere CV-ul lui, reprezintă o persona non-grata pentru semnatarii scrisorii. Iar aceşti semnatari nu sînt fitecine, ci voci ale societăţii civile, voci care au în spatele lor milioane de alte voci neauzite, vocile celor care mai şi gîndesc în ţara asta. Johannis nu avea cum să ignore asta, aşa că repet întrebarea: Ce căuta fostul pesedist Dan Mihalache astăzi la Cotroceni? Poate că n-a fost numit consilier, poate că era şi el pe acolo prinzînd muşte, dar chiar dacă admitem că n-a fost numit consilier, este oare greşit dacă spun că gestul lui Johannis de a-l selecta în grupul celor care l-au însoţit la ceremonia de învestitură reprezintă o sfidare aruncată atît semnatarilor scrisorii cît şi ai celor pe care ei îi reprezintă, adică tocmai cei care l-au votat pentru a nu ajunge Ponta preşedinte?

+2 (2 voturi)
Mel
21.12.2014, 15:21:38

" Poate că Iohannis are de gînd să se ţină de promisiuni..." - nu contează intenţiile unui om, fie dânsul şi preşedinte da stat, contează mediul, adică pe româneşte...cloaca în care o intrat şi care ca atare o transformat pe toţi preşedinţii de până acum, din cei mai înverşunaţi justiţiari, în cei mai mari...porci. Vezi legenda antică a zeiţei Circe, cu al ei palat strălucitor din insula Aeaea...

+1 (1 vot)
Mel
21.12.2014, 15:24:52

Domnule Graţian, se ştie că promisiunile astea fac parte din tradiţie. Başca articolele în genul celui scris de domnia voastră. Noi însă, ca nişte pârliţi care ne'am fript de fiştecare dată - ba cu cei 15 mii de specialişti, ba cu ţepele din Piaţa Victoriei, nu prea mai punem botul la niciun cântec dintrăsta. Orişicât de frumos ar suna.

-1 (1 vot)
Kiraly Attila
26.12.2014, 15:41:59

Johannis este un roman adevarat, get-beget...a promis marea cu sarea, tot ce se putea promite...se poate promite orice, nu costa, nu-l doare gura...un alt demagog...

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările