Politică

articolul anterior articolul urmator

Să ne pregătim de epoca post-PSD

30
13 Aug 2018 15:36:32
Vasile Ernu

PSD va fi dat jos de păturile pentru care a făcut din punct de vedere economic cel mai mult în ultima perioadă: scutiri de taxe, impozite mici, taxe preferenţiale, privatizări cu dedicaţie, „investitori strategici“ etc. Ăsta e paradoxul.

Noile pături sociale urbane şi cele privilegiate nu mai acceptă sa fie conduse prin intermediari. Au învins şi vor victoria pînă la capăt. Şi vor decapita PSD. Aşa e în politică.

Bătălia e pentru monopol asupra resurselor şi nu are nimic cu lupta anticorupţie care e doar o bîtă politică.

Nucleul dur al votanţilor PSD, ruralul şi urbanul mic, paturile sociale perdante ale tranziţiei pentru care PSD nu a făcut mai nimic consistent şi pe care doar i a folosit cinic, a pierdut definitiv. Pe ei nimeni nu vrea să-i reprezinte iar pentru „victorioşi" ei sînt un balast istoric doar bun de ţinut şi folosit ca resursă sub forma „mîinii ieftine de muncă“. Acest „balast istoric“ este o resursă imensă pentru ţara noastră pe care o exploatează la greu toţi ca sursă de îmbogăţire. Ei sînt tăcuţi şi nimeni nu-i reprezintă, nu le reprezintă interesele.

PSD îşi merită soarta însă cine-i va reprezenta pe cei din urma? Cine le va reprezenta interesele? Aproape 50% ai acestei ţări? Şi cine-i va lua locul gol imens lăsat de un partid atît de mare şi de care erau legate multe speranţe a unor pături sociale imense abandonate. Vocile lor nu se aud. Interesele lor sînt străine de interesele celor din Piaţă.

Epoca postPSD se anunţă periculoasă. Populismul extrem bate la uşă. Mai ales cel economic şi social.

PSD nu are putere pentru reformare. Istoria ultimilor 10 ani ne arată că maşinăria de cadre funcţionează pe invers: de la eşalonul 1 la eşalonul 3/4. La capitolul resurse umane nici opoziţia nu este mai brează. PSD acum a pierdut şi legitimarea negocierilor. E în punctul de a pierde aproape tot.

Partide noi? USR e o mare dezamăgire de o incompetenţă politică care sperie uneori, populist şi redus la un program care reprezintă interesele unui grup restrîns. USR e exemplu de: aşa NU. PNL e un soi de roată de rezervă a PSD pentru alegători. Poate apărea un partid care să preia temele majore cu care se confruntă această ţară: sărăcie, inegalitate, sănătate publică, educaţie, acces la piaţa muncii, redistribuţie, problemele ruralului şi a urbanului mic etc teme total abandonate dar care macină ţara?

Iar PSD nu se predă uşor şi o să arunce în luptă forţe care vor distruge destul de mult instituţii ale statului care şi aşa sînt fragile şi se luptă între ele. Dar instituţiile statului nu ne mai interesează odată ce am căzut de acord că vrem stat minimal şi impozite zero. „Victorioşii“ vor apela la instituţii private, iar „pierdanţii“ vor rămîne pe cont propriu şi vor fi „resursă“ pentru „victorioşi“. România are toate şansele să devină un soi de „lumea a 3-a de UE“. Dacă nu a devenit deja.

PS. Culmea e că PSD a dat primul tonul noii epoci: politici neoliberale cum nici PNL şi USR nu au visat. PSD e deja în epoca PostPSD. ;) Dar nu ştim dacă moare sau se transformă...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

abgfm
13.08.2018, 16:10:46

Sincer nu stiu de ce dl. Ernu apuca sa scrie la Adevarul. Dl. Ernu a fost un bun vector de tip intelectual al PSD-ului, manjind cu vorbe de ocara in stanga si-n dreapta in social media celelalte optiuni politice, ne-manjind in aceeasi masura si PSD-ul, intr-o vreme (cea pre-alegere) cand o minte intelectuala de-a lui ar trebui sa transmita obiectivitate si impartialitate nu un subiectivism imatur. E la lectia de psihologie sociala/manipularea maselor o metoda clara documentata de manipulare in care dai in partile/partidele politice/optiunile pe care vrei sa le afectezi & nu dai si-n a 3a, in mintea consumatorului a 3a devenind singura optiune pentru cititorii dumnealui. Si asta e manipulare grosiera (era fina in anii '50). Si desigur, dupa ce s-a terminat momentul de importanta mare (efectiv alegerile), dumnealui a facut finutz pe inocentul invocand ca el nu a luat niciodata partea PSD-ului si ca nici gura nu-i miroase (vorba zicalei). Dl. Ernu, pt. cei ce mai avem un pic de carte, tranzitia dvs. a fost jenanta - fara coloana vertebrala si fara moralitate. Nu stiu daca-n operele dvs sau lecturile dvs. moralitatea are vreo importanta, sau e doar un tuseu necesar operii literare, dar pentru unii conteaza. O sa considerati dvs, ca om al stangii, ca moralitatea e desueta si e poate un rest primitiv al religiilor (de orice fel), dar parerea mea este ca dimpotriva, o verticalitate interioara autentica si explicit morala, cu clare valori si linii e mai necesara ca niciodata. Spun cele de mai sus intrucat il urmaresc pe dl. Ernu in social media, i-am citit si una-doua carti - ba chiar am fost si la una din prelegerile din Bucuresti la care-a fost invitat, sperand in el la o rigoare de om de cultura care poate sa aiba o amprenta importanta asupra societatii. M-am inselat amarnic si-o spun si eu personal cu-o amaraciune 'personala'. De unde, din cele de mai sus, eu is cu mare grija la cele enuntate in spatiul public de dl. Ernu - cum ar fi articolul de mai sus :). Il gasesc si-n aceeasi linie de gandire.

+13 (17 voturi)
Aly Aly
13.08.2018, 16:43:24

Ernu face si el gargara cu ce-i ramane in jurul gurii pesedeului, dupa ce acesta primeste vartos din partea poporului stiti voi ce. In general, aceeasi ocupatie o au toti postcomunistii ca el, precum Rogozanu, Victoria Sociu si alti cativa, veniti din URSS sau de pe la Vaslui, din fericire nu prea multi - cat sa le ajunga la toti. A mi se scuza vulgaritatea implicita, dar la cata manipulare, cu ce intentie si cu ce consecinte posibile ar avea consideratiile lor ideologice puse-n practica, vulgaritatea noastra ce decurge din referitoari la forme de iubire perverse e fix raspunsul potrivit la modul lor pervers de "a iubi" poporul. Ba chiar mult mai nevinovata! Ca n-a murit nimeni de mumu, dar de comunism milioane.

+8 (12 voturi)
🖕
13.08.2018, 17:08:58

Ernu, ai grijă, taică, să te hidratezi bine pe căldurile astea, că uite ce scrii.

+9 (15 voturi)
Stefan din Nord
13.08.2018, 17:26:44

E timpul sa se schimbe roata ,sa vina si liberalii la guvernare Pesedisti ciuma rosie am avut ,tehnocrati am avut ,sa vina si liberalii la putere oameni noi idei de guvernare noi Poate ca se pricep Daca nu ,poate ne va canta Orban la mandolina fiindca la asta sigur se pricepe .

-5 (9 voturi)
Azzumbo Jo
13.08.2018, 17:30:27

Nu vad nici o diferenta intre aberatiile lui Ernu si propaganda de pe site-urile pro-Putin. Ernu a compus acest text copiind la intamplare fraze de pe site-uri pro-ruse si din discursurile lui Plesoianu.

+9 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările