Politică

articolul anterior articolul urmator

Să ai printre cele mai puternice sisteme energetice din lume şi să plăteşti cea mai scumpă energie, asta înseamnă să conduci prost România

25
12 Oct 2021 17:08:05
Carmen Zamfirescu

În anii 70, lumea s-a confruntat cu o masivă criză energetică. Atunci, conducerea României a luat decizia să îşi asigure independenţa măcar în domeniul energiei electrice. Astfel, înainte de 1980, a apărut salba de hidrocentrale de pe Olt, Lotru, Bistriţa, aşa au apărut amenajările hidrotehnice de la Bicaz, Porţile de Fier şi Vidraru.

Pentru Porţile de Fier, Orşova, Ada Kaleh, Turia, Jupalnic, Tufări etc au fost scufundate. Orşovenilor li s-a promis că vor primi energie electrică gratuit pentru sacrificiul lor în noul oraş care a fost ridicat de la 0. Evident, ce s-a promis, nu s-a respectat, dar sistemul hidroenergetic a rămas unul de top.

Să nu mai vorbim de centrala atomoelectrică de la Cernavodă. Fusese proiectată să aibă cinci reactoare, în sistem canadian CANDU. Apa grea urma să se producă la Drobeta Turnu Severin. Până la urmă, uzina de la Severin oferea şi căldură în sistem centralizat pentru oraş, iar centrala de la Cernavodă a ajuns să funcţioneze cu numai 2 reactoare. Şi aşa, 20% din energia electrică românească este produsă de Centrala de la Cernavodă.

Nu mai punem la socoteală termocentralele din zona Gorj-Hunedoara. România avea astfel un sistem de producere a energiei electrice care să asigure necesarul intern de consum şi chiar să exporte.

După 1989, de hidrocentralele în lucru s-a ales praful. Erau 60 de şantiere deschise şi abia 30 au fost finalizate până în prezent. Nici celelate care funcţionau încă de atunci, nu au fost retehnologizate aşa cum ar fi trebuit. În 1989, energia produsă de hidrocentrale era de 5600 MW putere instalată (https://romania594.blogspot.com/2020/02/capacitati-de-productie-energiei_88.html).

Numai că am rămas să ne lăudăm cu energia noastră produsă ieftin, în timp ce românii vor plăti în această iarnă cel mai mare preţ din UE la factura de electricitate. Asta în timp ce peste tot au apărut centrale eoliene, parcuri fotovoltaice.

Înseamnă că statul român nu a eşuat numai când ard oamenii de vii în spitale, a eşuat şi când şi-a lăsat cetăţenii la cheremul samsarilor de electricitate.

Adică se produce energia şi apoi se vinde prin intermediari, iar la consumatori ajunge de câteva ori mai scumpă. S-au privatizat furnizorii de energie, dar companiile care produc energia sunt ale statului. Aşadar, statul a privatizat furnizarea, dar producerea şi transportul au rămas ale sale. Cetăţenii români sunt tot ai statului, în Constituţie scrie că statul trebuie să îşi apere cetăţenii (Art. 47, al.1 din Constituţia României: Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent). Oare cum se asigură securitatea cetăţenilor şi traiul decent garantate de Constituţie? Când laşi companiile să-şi facă de cap cu clienţii lor, aceştia fiind cetăţenii tăi, tu stat român de ce nu pui Consiliul Concurenţei la treabă? Până şi bulgarii au început să ancheteze privatizările frauduloase, deşi erau departe de dezvoltarea noastră industrială în anul de referinţă 1989. Democraţiile avansate au legislaţii antitrust şi anti-monopol, iar domeniul energetic este de siguranţă naţională.

Nu credeţi, stimaţi politicieni că noi cetăţenii României ar trebui să vă cerem în cel mai oficial şi respectuos mod posibil socoteală pentru că de 31 de ani aţi lăsat în colaps sistemul energetic? Pentru că tot de 31 de ani vă luptaţi pentru putere în cel mai violent stil posibil? În plină criză pandemică, în antecamera celei mai profunde crize de la începutul secolului XXI, dumneavoastră, politicienii nu reuşiţi să oferiţi Ţării un Guvern responsabil şi competent. Dacă acum nu daţi dovadă de responsabilitate şi patriotism, când veţi accepta cruda realitate şi sumbrul viitor care ne aşteaptă?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Lanu
12.10.2021, 18:55:51

Carmen Zamfirescu "Să ai printre cele mai puternice sisteme energetice din lume şi să plăteşti cea mai scumpă energie, asta înseamnă să conduci prost România" Ha ha ha ! Nu e vorba de conducere aici . E starea de pe vremea imperiului Austriac cand poetul a zis : Munti nostru aur poarta noi cersim !

-15 (23 voturi)
Lanu
12.10.2021, 19:11:24

"Nu credeţi, stimaţi politicieni că noi cetăţenii României ar trebui să vă cerem în cel mai oficial şi respectuos mod posibil socoteală pentru că de 31 de ani aţi lăsat în colaps sistemul energetic?" Eu nu sunt de aceeasi parere . Politicienii nu cred ca au vre-un rol in acest caz . Sunt simpli executanti . Un singur caz sunt intr-adevar vinovati politicienii : Atunci cand s-au razbunat pe mineri si le-au desfiintat locurile de munca . Si implicit Termocentralele . Ultimul episod de acest fel a avut loc chiar iarna trecuta cand ministru era cineva de la USR care a hotarat ca statu nu mai sustine Complexul energetic Oltenia sau Hunedoara nu mai tin minte . Pentru ca acolo era baza electorala a PSD

-11 (19 voturi)
No Mercy
12.10.2021, 19:46:41

"Tara de secaturi, tara minora, cazuta rusinos la examenul de capacitate în fata Europei… Aici ne-au adus (in ultimii 7 ani -n.m.) politicienii ordinari (Ponta, Dragnea, Tariceanu, Iohannis-n.m.) , hotii improvizati astazi în moralisti (Iohannis, Ludovic Orban, Vasile Blaga, Gheorghe Falca, etc-n.m.) ministrii (pesedisti si penelisti-n.m.) care s-au vândut o viata întreaga, deputatii contrabandisti (penelisti, pesedisti, udemeristi, etc -n.m)… Nu ne prabusim nici de numarul dusmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricosatoare de meningita morala (lichelism de masa-n.m.)" (O.Goga)

-10 (20 voturi)
Iulian Arion
12.10.2021, 21:09:11

"energia produsă de hidrocentrale era de 5600 MW putere instalată" Puterea instala este cat se poate obtine maxim. In realitate, dupa finalizarea defrisarii montane, precipitatiile au scazut brusc la jumatate din media anuala de dinainte de 2010. 5000 Mw instalati reprezinta si regenerabila eoliana si fotovoltaica. Daca e noapte si nu bate vantul, cei 5 000 Mw instalati produc zero energie. Dunarea mai are apa doar pentru navigatie! Cand este atins nivelul minim permis navigatiei, nicio tara riverana nu mai are voie sa ia apa din Dunare, decat pentru consum uman. Padurile in general, dar cele de conifere in particular, degaja aerosoli care devin centri de condensare in nori, provocand condensarea vaporilor si ploaie. Trebuie reimpaduriti muntii, dar impadurit si Baraganul.

+4 (6 voturi)
Iulian Arion
12.10.2021, 21:16:20

Directiva Europeana interzice plafonarea pretului la energie, dar obliga statele sa asigure compensari, deduceri, cresterea salariului minim pentru accesului la energie al tuturor cetatenilor. Romania este in procedura de sanctionare pentru ca a refuzat sa asigure tuturor cetatenilor acces la energie electrica. Caracterul antieuropean al guvernyului actual consta in refuzul respectarii directivelor. Intotdeauna acestea sunt in favoarea cetatenilor. Parlamentul trebuie sa adopte in luna octombrie, bugetul pentru anul urmator. Are obligatia de a include toate aceste obligatii catre cetateni. Din pacate, parlamentarii refuza sa adopte bugetul. S-au invatat sa li se dicteze de catre guvern. Acesta este motivul pentru care trebuie revocati toti: aur, faur, plaur, pe-se-de, pe-ne-le, u-de-me-re si u-se-re. Inca o data prezint motivul: Refuzul de a adopta in aceasta luna, legea bugetului de stat pentru 2022.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările