Politică

articolul anterior articolul urmator

„Să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimic”

9
28 Oct 2021 13:23:54
Ancelin Roseti

Atât de tare s-au stricat toate în România, încât e greu de aflat de unde ar trebui început, iar dacă punctul 0 se identifică, devine foarte grea începerea reparaţiilor, schimbarea ― fiindcă totul e împotriva a toate.

O societate este asemenea unui mecanism de ceas, în care o piesă funcţionează datorită celorlalte, are rolul şi importanţa sa (apoi, ca să continuu metafora/comparaţia, într-un ceas, în care, pentru a funcţiona, la anumite intervale de timp, piesele trebuie unse, curăţate, există totuşi două care nu trebuie să intre în contact cu uleiul, deci nu se ung, fiindcă ungerea lor, în mod paradoxal, dar sigur, nu numai că va face ceasul să o ia razna, dar va duce, tocmai prin asta, la uzura celorlalte piese). Cum poţi repara un ceas în care, începând cu schimbarea sau întreţinerea unei piese, celelalte sau o parte din ele se opun, deoarece fiecare vrea să facă ceasul să arate ora care-i convine?

În România, exceptând, fireşte, vreo 10% dintre români, fiecare vrea să fie la fel, dar s-o ducă el bine, să aibă el, să fie el cineva, să arate el vecinului cine e el. De ce? Păi, în România, cei mai mulţi au ajuns ceea ce au ajuns, şi-au rezolvat ceea ce şi-au rezolvat, au "realizat" ceea ce au "realizat", sunt ceea ce sunt şi/sau au ceea ce au tocmai pentru CĂ E AŞA CUM E (datorită degringoladei, politicului şi banului public) ― dacă nu ar fi fost AŞA, cei mai mulţi nu ar fi fost nimic. Mulţi dintre "şmecherii" unui domeniu sau altul, într-o ţară normală, ar fi fost ori la lopată, ori în puşcărie, ori nişte celebri anonimi ― de la aşa-zisa "elită" la aşa-zisul "mafiot". Or, în aceste condiţii, cine vrea schimbarea în bine? cine vrea la o adică să fie dat afara pentru incompetenţă? cine vrea să i se anuleze sinecura, doctoratul, "studiile superioare"? cine vrea să-şi piardă falsa glorie sau "genialitatea"? cine vrea să i se confişte ceea ce a adunat ilicit? cine vrea să nu mai facă afaceri cumetriale cu statul sau să nu mai beneficieze abuziv/fals/ipocrit de banul public? cine vrea să renunţe la tot ceea ce primeşte nemeritat de la stat ş.a.m.d.?

Iar atunci când cineva va încerca să pună lucrurile la punct, să pună ţara cu prova în val, să aducă România pe drumul cel bun, să facă din această adunătură de găşti, cumetrii, conivenţe şi hore contra naturii o societate/ţară acătării, va fi imediat dat jos, debarcat, imputându-i-se: incompetenţa, trădarea, reaua intenţie, antiromânismul s.a.m.d. Adică, vorba lui Caragiale, "să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimic", fiindcă tot Caragiale a găsit răspunsul la marea problemă naţională: românul nu vrea nici aşa, nici altminteri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

LazyBear
28.10.2021, 13:58:06

Exact acesta este crudul adevăr despre societatea românească din ziua de azi. Cine e de vină, nu mai are rost să discutăm, au curs râuri de cerneală pe tema acesta. Ce se mai poate face? Greu de spus, ca să vindeci România aproape că trebuie să o depopulezi.

-5 (9 voturi)
Ploiesteanu Vasile
28.10.2021, 14:54:55

S-a spus si ras-spus, avem diagnostice si diagnosticieni priceputi cu toptanul, ne lipsesc terapeutii. Ba chiar, data fiind gravitatea situatiei, nu ne-ar strica si-un regiment de taumaturgi.

J0369 Wolf
28.10.2021, 15:00:31

Caragiale ...cel vesnic actual...😂😂😂😂

+2 (2 voturi)
Paun Al
28.10.2021, 15:54:13

O majoritate care vede statul ca pe o vaca de muls, de la care ar dori sa obtina cat mai multe si sa dea cat mai putin, sa fie scutita de cat mai multe taxe si impozite, isi alege reprezentanti asemenea ei. Reprezentanti care odata ajunsi la putere, mulg statul cat pot, mai arunca firmituri celor ce ii voteaza si sistemul se autoreproduce si se mentine la fel la noi, de sute de ani, clientelar, corupt.. Si este firesc sa fie asa. Singurii motivati direct ca sistemul de stat sa functioneze asa, sunt cei din sistem.. Reforme, eficientizari, reduceri de posturi si cheltuieli.. ii afecteaza direct ( partidul, statul i-a facut ceea ce sunt) si fac, spun orice, numai sa nu-si piarda joburile, privilegiile, statutul.. In timp ce majoritatea populatiei nu vede statul, ca pe ceva de care sa ii pese, de care sa se simta responsabila. Nu intelege, nu are motivatia, determinarea directa, de a schimba starea de lucruri. De asta prea putini sunt dispusi sa faca ceva, ca mediul social in care traiesc sa fie civilizat, prietenos. L-ar vrea asa, dar sa se ocupa altii. Felul cum functioneaza statul il vor da totdeauna oamenii motivati, determinati, ca lucrurile sa mearga in directia in care avantajele, privilegiile lor nu le sunt afectate, si nu multimii indiferente, nemotivate, incapabile sa inteleaga, ca daca statul ar functiona bine, ar fi mai eficient, daca i-ar fura mai putin, si lor le-ar fi mai bine. Doar in relatia stat cetateni se intampla toate astea, nu si in relatia cetateni- mediul privat, unde motivatiile sunt directe si de o parte si de alta. Coruptia, fabricile de diplome si doctorate, indiferenta, lasa ca merge si asa.. se intampla pentru ca la stat funtioneaza. Grupuri de interese motivate, versus interesul general..

+12 (12 voturi)
Chad Young
28.10.2021, 17:47:04

Asa cum v-am obisnuit, un grafic live al postarilor antivacciniste de astazi, pe forumurile Adevarul: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Nu de alta, dar ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum. Aceste minciuni antivaxx sunt postate in foc continuu, peste tot pe forumuri, Facebook si alte platforme social media. Interesant cum volumul postarilor antivaccin este in scadere de cand acest raport este live, si conturile postacvilor antivaxx sunt sterse intr-o proportie mai mare. Si nu, acest post nu este spam: este o campanie de constientizare.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările