Să traducem din Victor Ponta…

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vorbe în vânt? Manipulare? Confuzia maniei grandorii? Miză politică? Despre ce a vorbit, totuşi, Victor Ponta? După declaraţiile recente ale fostului premier, iureşul dezbaterilor emoţionale s-a pornit în forţa, cu „stindardul” disaporei în frunte.

De altfel, reîncălzirea temei „votul din diaspora” are un iz uşor ciudat, cu atât mai mult cu cât Victor Ponta a făcut (implicit) declaraţii mult mai grave (cum ar fi un „maidan” ucrainean în Bucureşti, preşedintele care se „foloseşte de moartea unor oameni”, brutalitatea potenţială a jandarmilor etc; detalii complete aici!). Însă, să păstrăm centrală, de dragul coerenţei mediatice, tema diasporei.

Avem trei paliere principale de analiză a declaraţiilor fostului prim-ministru al României: manipulare, un puseu emoţional (dictat de orgoliul personal) şi miza politică.

Pentru început, modul în care face Victor Ponta declaraţiile controversate respectă unul dintre principiile capitale ale manipulării propagandistice: „frica subjugă raţiunea critică!”. Ceea ce sare în ochiul specialistului în manipulare este inducerea subtilă de către Victor Ponta a fricii prin care a trecut ţara în momentul demisiei sale.

„Se pregătea să se întâmple în România ce s-a întâmplat în Ucraina, un maidan. […] Eu nu sunt dispus să rămân pe funcţie, să facem din Bucureşti cine ştie ce. Dacă preşedintele foloseşte moartea unor oameni...”

Vorbim aici despre activarea imaginii Ucrainei, o ţară sfâşiată de război civil, cu pierderi teritoriale şi de vieţi omeneşti. Se încearcă asocierea României cu un asemenea dezastru şi iminenţa (de la acea vreme) a repetării unui astfel de scenariu conspirativ. Foarte calm, Ponta ne anunţă că Preşedintele ţării, doar pentru a-l debarca din funcţie, era dispus să ordoneze uciderea unor oameni. Sună a declaraţie destul de gravă! În plus, apare şi minimalizarea (altă tehnică manipulatorie) votului din diaspora. Aici, declaraţia cu oamenii care au stat de 3-4 ori la rând pentru a vota are rolul de a sugera din nou o conspiraţie şi îmi aminteşte de cazurile din lumea arabă când morţii filmaţi în urma raidurilor aeriene occidentale se ridicau de pe targă după colţ şi apăreau în altă poziţie, în alt unghi, tot ca victime decedate!

Totuşi, de ce ar face fostul premier acuzaţii atât de grave? Care ar fi scopul manipulării? Putem specula două motivaţii: una personală şi una politică.

Din punct de vedere personal, Victor Ponta a fost acuzat în multe rânduri de aroganţă, mania grandorii şi sentimentul omului providenţial. De altfel, în analizele din vremea respectivă, am considerat toate aceste manifestări ale personalităţii fostului premier ca fiind printre cauzele principale pentru care a pierdut alegerile prezidenţiale! Scos brutal de la butoanele puterii „absolute”, Victor Ponta se simte ignorat, singur, fără scena pe care să se manifeste auto-suficient. Pe scurt, îi lipsesc „drogurile” puterii, ale publicului, ale subordonaţilor. Ca orice „sevraj” şi în acest caz presiunea psihologică de a reintra în joc şi în atenţia publică este enormă şi poate conduce la reacţii şi manifestări impulsive, la marginea raţionalului. Este, într-o altă cheie, un „model Băsescu”, de sevraj al puterii!

Totuşi, spre deosebire de Băsescu, care se afla aproape de groapa istoriei prin pensionare politică, Victor Ponta se simte tânăr şi mai având multe de spus şi de făcut în politică, prin urmare, nu putem concluziona ca motivaţie finală doar orgoliul personal şi compulsiile emoţionale. La mijloc este şi un joc politic, perfid.

Nu putem să nu ne întrebăm de ce tocmai acum şi de ce tocmai tema „diasporei” a trebuit să fie reactivată chiar de Victor Ponta, principala „victimă” a acestei teme sensibile? Motivele reale sunt greu de dibuit pentru moment! Mai ales dacă judecăm în sens invers, dinspre efecte spre cauză. Primele efecte vizibile sunt negative pentru PSD, în primul rând fiindcă Victor Ponta nu decontează pe persoană fizică, ci vorbeşte în numele primului ministru care a fost. Din partea PSD, evident! Iar nervii pe care Ponta personal i-a stârnit în populaţie (nervi decontaţi în votul negativ la prezidenţiale), acum se defulează pe „nu se liniştesc pesediştii ăştia!”.

Jocul declaraţiilor pseudo-iresponsabile este cu atât mai ciudat cu cât actualul preşedinte PSD, Liviu Dragnea nu l-a taxat prompt şi fără drept de apel pe Victor Ponta. 

Mai mult, să nu uităm că Ponta încă mai are simpatizanţi în PSD, chiar nostalgici, iar impresia vizavi de demisia guvernului Ponta a fost încă de atunci negativă („am pierdut puterea”). Iar reîncălzirea ciorbei diasporei, chiar de principalul perdant, îi afectează în mod direct şi dureros pe membrii simpli ai PSD.

Jocul declaraţiilor pseudo-iresponsabile este cu atât mai ciudat cu cât actualul preşedinte PSD, Liviu Dragnea nu l-a taxat prompt şi fără drept de apel pe Victor Ponta. Tăcerea aceasta suspectă poate fi un mesaj în sine, în ideea în care „nu ne mai batem capul cu ce spune Ponta” dar, în acelaşi timp, poate însemna că (tacit) este în asentimentul fostului premier. Iar asta nu mai putem şti de ce, fiindcă principalul câştigător din aceste declaraţii este preşedintele Iohannis şi, indirect, tocmai guvernul de tehnocraţi ameninţat de Dragnea!

Va fi interesant de urmărit reacţia diasporei şi a mass-media din zilele următoare. O reacţie exagerată la vorbele lui Ponta poate sugera o aţâţare „conspirativă”, instituţională a subiectului. Asta deoarece diaspora există organizat doar iluzoriu, prin organizaţii ale „reprezentanţilor” care au dezamăgit membrii şi care nu reprezintă mai mult decât câteva zeci sau sute de oameni. Restul milioanelor de „căpşunari” sunt sub radarul acestor ONG-uri diasporene. Ei se revoltă manifest prin prezenţa sau absenţa la vot şi pe reţelele sociale, seara, după muncă. Acolo, pe Facebook, putem vedea (o parte din) furia dezrădăcinaţilor simpli.

În încheiere, este puţin probabil ca Victor Ponta să fi făcut declaraţiile spontan, mai ales într-un moment în care de câştigat din asta are în principal guvernul care va da ordonanţa care „rezolvă” problema votului din diaspora. Cu timpul, jocul se va transparentiza!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite