Sancţionarea formală a lui Viktor Orban, la mâna PSD şi PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban FOTO:  AFP
Viktor Orban FOTO:  AFP

Tragerea la răspundere a premierului ungar Viktor Orban pentru declaraţiile rasiste de la Băile Tuşnad e acum în mâinile CNCD, instituţie unde reprezentanţii PSD şi PNL au majoritatea. O eventuală sancţionare ar fi însă formală.

După mai multe anunţuri publice, Alexandru Muraru a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în ceea ce priveşte cazul Viktor Orban, pentru declaraţiile rasiste făcute la Băile Tuşnad, în luna iulie. 

„O declaraţie din discursul d-lui Viktor Orban care în mod clar exprimă o formă de discriminare pe bază de rasă, naţionalitate, etnie şi care are ca scop sau efect restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ori a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice, este următoarea: «De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur şi simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite şi vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuşi să ne amestecăm unii cu alţii, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă»”, se arată în sesizarea lui Muraru. 

De asemenea, liberalul a explicat faptul că „imunitatea diplomatică a d-lui Viktor Orban nu se referă la declaraţii, ci la fapte care sunt circumscrise Codului penal, iar imunitatea diplomatică se activează în cazul unei acţiuni oficiale, nu a unei vizite private, cum a fost cea de la Băile Tuşnad”.

Viktor Orban, citat de CNCD

Asztalos Csaba, care în repetate rânduri a refuzat autosesizarea, a precizat că va avea loc citarea lui Viktor Orban, ca în fiecare caz ajuns pe masa CNCD, însă a menţionat că premierul Ungariei nu ar putea fi sancţionat din cauza unei imunităţi jurisdicţionale. „Colegiul director se va pronunţa şi vedem ce soluţii mai sunt”, a spus Csaba.

Un fost membru al CNCD a explicat pentru „Adevărul”, sub protecţia anonimatului, că interpretarea lui Asztalos Csaba e „profund subiectivă” şi reprezentantul UDMR se află în eroare. „Declaraţiile premierului Ungariei pot fi evaluare şi pot fi sancţionate, pentru că nu e cazul de vreo imunitate diplomatică. Nu vorbim de vreun caz penal, ci intră pe contravenţie. Fie că vrea, fie că nu vrea preşedintele Colegiului, CNCD trebuie să facă analiza dosarului în maximum 90 de zile de la sesizare şi să prezinte soluţia”. Potrivit sursei citate, fiind vorba de discriminare a unor grupuri, sancţiunea, în cazul găsirii ca vinovat, este între 2.000 de lei şi 100.000 de lei.

De altfel, şi liberalul Radu Carp, profesor universitar specializat şi pe chestiuni de drept internaţional şi drept constituţional, a subliniat în mai multe intervenţii publice faptul că Viktor Orban poate fi tras la răspundere de autorităţile române, însă e nevoie şi de implicarea celor care au căderea să facă asta, nu să respingă din start orice analiză a unor declaraţii. 

PSD şi PNL domină CNCD

Din punct de vedere politic, Colegiul CNCD e dominat de reprezentanţii PSD şi PNL, fiind vorba despre şase persoane. PSD are nu mai puţin de patru oameni pe care i-a susţinut pentru funcţii, fiind vorba despre Cristian Jura, Horia Grama, Adrian Diaconu şi Radu Babuş. Grama a fost deputat timp de două mandate (2008-2016), iar din 2020 e membru al CNCD, Diaconu, tot după aproape două mandate (2012-2020) a ajuns la CNCD, în timp ce Radu Babuş este ultimul fost ales social-democrat (2012-2020) în conducerea instituţiei, în iunie 2022. 

PNL are două reprezentante în conducerea CNCD, Maria Moţa (instalată în 2020) şi Claudia Sorina Popa (instalată în 2015). Celelalte trei persoane sunt o reprezentantă a USR, una a ONG-urilor şi reprezentantul UDMR, Asztalos Csaba. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite