Sancţiuni subiective. Despre cazul Kövesi.

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

”Asadar, Codruta scumpa: Aresteaza-i, scumpa noastra, ridica-i. Pe ei si pe famillile lor. Da-le dracului de acuzatii cu doctoratul. Nu e treaba noastra asta acum. Treaba noastra este sa-l vedem pe Ghita ejusdem farinae la puscarie. Si daca legislatia permite sa-i vedem cu sentinte din care se iese doar cu picioarele inainte, asta vrem. Asta e tot.”

Aş putea să mai citez din postarea FB din 28 septembrie al lui Dragoş Paul Aligică, dar pur şi simplu mi-e lehamite să fac asta. Nu credeam că se poate ajunge aici.

Şi înainte de a sări toţi moraliştii şi anticorupţii: mi-e lehamite şi de Voiculescu, şi de Becali, şi de medicul care nu operează decît dacă pacientul îşi vinde casa, şi de toţi. Dar asta nu înseamnă că mi-aş dori o orînduire în care cei care se cred drepţi să poată facă ce le taie capul.

Acum opt ani, am scris despre volumul lui Gabriel Liiceanu. Ca eseu, mi-a plăcut Despre minciună, nu puteam să nu observ însă în favoarea cui e scrisă. Traian Băsescu, acest Făt-Frumos din Lacrimă al filozofului, are dreptul la orice, pentru că ştie ce e mai bine pentru noi, şi deci poată să mintă, deoarece minciuna lui e ”minciuna lui Odiseu”, o minciună, adică, spusă cu scop benign. 

Înţeleg perfect că mulţi sunt entuziasmaţi de activitatea DNA şi a Codruţei Kövesi. Dar pedepsirea corupţilor trebuie să aibă o bază legală, şi procurorul şef al DNA nu poate sta deasupra legilor. Dacă Odiseu are voie să facă ce vrea el, atunci el chiar o să facă, pentru că aşa e omul. Trebuie să înţelegem că pedepsirea corupţilor se poate transforma într-un război politic incontrolabil. 

În problema plagiatului, mass-media a reacţionat prin metoda arhicunoscută a învăluirii în ceaţă: acum, chiar că nu mai ştim nimic. Dar să facem abstracţie de plagiat. Îngrijorător nu e că Dna Kövesi poate a plagiat, ci faptul că, în opinia Dlui Aligică, în cazul ei nu se aplică legea ca în cazul celorlalţi oameni. În opinia dînsului, procurorul şef al DNA are dreptul la orice: chiar dacă a plagiat, poate continua să ridice pe corupţi şi, vai, pe familiile lor. Mi se pare un îndemn destul de înfiorător într-o democraţie. Nu se poate să sancţionăm pe cineva pentru că nu ne place de el, şi să nu sancţionăm pe altul pentru că e băiat bun. În curînd, o să ajungem la hoţi simpatici şi la asasini drăguţi şi o să fie şi mai vai de noi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite