Politică

articolul anterior articolul urmator

Sancţiuni subiective. Despre cazul Kövesi.

26
1 Oct 2016 09:26:26
Péter Demény

”Asadar, Codruta scumpa: Aresteaza-i, scumpa noastra, ridica-i. Pe ei si pe famillile lor. Da-le dracului de acuzatii cu doctoratul. Nu e treaba noastra asta acum. Treaba noastra este sa-l vedem pe Ghita ejusdem farinae la puscarie. Si daca legislatia permite sa-i vedem cu sentinte din care se iese doar cu picioarele inainte, asta vrem. Asta e tot.”

Aş putea să mai citez din postarea FB din 28 septembrie al lui Dragoş Paul Aligică, dar pur şi simplu mi-e lehamite să fac asta. Nu credeam că se poate ajunge aici.

Şi înainte de a sări toţi moraliştii şi anticorupţii: mi-e lehamite şi de Voiculescu, şi de Becali, şi de medicul care nu operează decît dacă pacientul îşi vinde casa, şi de toţi. Dar asta nu înseamnă că mi-aş dori o orînduire în care cei care se cred drepţi să poată facă ce le taie capul.

Acum opt ani, am scris despre volumul lui Gabriel Liiceanu. Ca eseu, mi-a plăcut Despre minciună, nu puteam să nu observ însă în favoarea cui e scrisă. Traian Băsescu, acest Făt-Frumos din Lacrimă al filozofului, are dreptul la orice, pentru că ştie ce e mai bine pentru noi, şi deci poată să mintă, deoarece minciuna lui e ”minciuna lui Odiseu”, o minciună, adică, spusă cu scop benign. 

Înţeleg perfect că mulţi sunt entuziasmaţi de activitatea DNA şi a Codruţei Kövesi. Dar pedepsirea corupţilor trebuie să aibă o bază legală, şi procurorul şef al DNA nu poate sta deasupra legilor. Dacă Odiseu are voie să facă ce vrea el, atunci el chiar o să facă, pentru că aşa e omul. Trebuie să înţelegem că pedepsirea corupţilor se poate transforma într-un război politic incontrolabil. 

În problema plagiatului, mass-media a reacţionat prin metoda arhicunoscută a învăluirii în ceaţă: acum, chiar că nu mai ştim nimic. Dar să facem abstracţie de plagiat. Îngrijorător nu e că Dna Kövesi poate a plagiat, ci faptul că, în opinia Dlui Aligică, în cazul ei nu se aplică legea ca în cazul celorlalţi oameni. În opinia dînsului, procurorul şef al DNA are dreptul la orice: chiar dacă a plagiat, poate continua să ridice pe corupţi şi, vai, pe familiile lor. Mi se pare un îndemn destul de înfiorător într-o democraţie. Nu se poate să sancţionăm pe cineva pentru că nu ne place de el, şi să nu sancţionăm pe altul pentru că e băiat bun. În curînd, o să ajungem la hoţi simpatici şi la asasini drăguţi şi o să fie şi mai vai de noi.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

Iulian Arion
1.10.2016, 09:51:14

Domnule Péter Demény, Principiile dvs sunt corecte. Acel Aligica citat de dvs se exprima ca un prieten al invinuitului. Mesajul sau este ironic. El sugereaza ca daca scopul este incatusarea si condamnarea lui Ghita, atunci orice mijloc este considerat scuzabil, de catre procurorii DNA. Campania anticoruptie nu este un razboi politic. Este de preferat un proces in instanta, in locul unei judecati populare, sumare, fara drept de apel, cu pedeapsa capitala executata in aceiasi zi, in acelasi loc.

+4 (6 voturi)
Crina Mate
1.10.2016, 10:36:07

Nu , Codruta Kovesi nu poate sa faca orice...Dar , in aceiasi logica a dumneavoastra, domnule Demeny, haideti sa asteptam sa se ridice ceata de pe aceasta speta...Pana va exista, daca va exista vreodata, o decizie de plagiat...DNA sa isi vada mai departe de treaba condus de Kovesi.....Sa-i infunde cat mai adanc pe toti ticalosii !!

+3 (5 voturi)
eu doar constat
1.10.2016, 17:36:14

Din pacate, Codruta Kovesi se confunda cu DNA, iar modul in care DNA a actionat in ultimii 12 ani (cei 10 ani mandat Basescu + anii de dupa) numai lupta impotriva coruptiei nu se poate numi si nu din vina Codrutei. Ea a preluat un sistem ctitorit de Basescu (Nu-i bine, dle chestor ce faceti! Si imediat DNA a si actionat), care s-a infipt adanc in fundatia sistemului judiciar si care face ce vrea. Codruta nu a facut altceva decat l-a preluat dupa plecarea lui Morar si, din pacate, s-a integrat in el. Teoretic si legal Codruta Kovesi nu poate face orice, dar practic o face, impreuna cu intregul DNA, ceea ce strica imaginea de ansamblu al Directiei, care este necesara si are si rezultate bune. Iar CSM-ul, aceasta asociatie cu caracter mai mult sindical decat profesional, ii tine isonul, aparand DNA-ul de toate abuzurile comise, exact cum fac sindicalistii. E suficient ca un nenorocit sa-si faca treaba mare in gradina de trandafiri si toata gradina pute a rahat.

-4 (8 voturi)
Paun Al
1.10.2016, 11:03:13

Si dv , ca si cel citat amestecati lucrurile . Suspiciunea de plagiat este una , cu toate ca deocamdata o acuza, nu cei competenti in a stabili daca este sau nu este plagiat , ci "puscariabilii " care dau cu subsemnatul pe la DNA, sau cei platiti de ei , "fanii " lor, sau "idiotii utili " lor . Ca la noi exista o multime si din astia . Si faptutul ca d-na Kovesi gestioneaza o institutie , DNA , care chiar incerca sa combata coruptia , care a cuprins ca o metastaza Romania , este altceva . "Doctoratul " ei practic , prin ceea ce face in lupta anticoruptie , este mult mai important pentru romanii cinstitidecat eventuala suspiciunea de plagiat . Care deocamdata nu se sutine .

+3 (9 voturi)
Mircea B.
1.10.2016, 14:19:26

autor Daca v-a ingrijorat acest Aligică, eu zic sa faceti abstractie de el. Sper ca nu va deranjeaza si d-na Codruta ! :)

-3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările