Politică

articolul anterior articolul urmator

Scandal în coaliţie. Premierul Cîţu îl dă pe Vlad Voiculescu pe mâna parchetului. Conducerea USR PLUS reacţionează

33
10 Apr 2021 08:55:45
Ştefan Vlaston
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Asistăm la o nouă escaladare a conflictului PNL-USR PLUS. Premierul Cîţu fiind de partea PNL, evident, şi ascultând de ordinele lui Orban. Corpul de control al premierului a finalizat ancheta de la ministerul Sănătăţii şi a decis să sesizeze Parchetul General, încă nu se ştie pentru ce faptă penală comisă la ministerul Sănătăţii. Aşa ceva nu se poate fără aprobarea expresă a premierului.

Conducerea USR PLUS a decis vineri seara să acorde susţinere totală ministrului Voiculescu, în ciuda seriei de scandaluri care îi însoţeşte activitatea de ministru. Ultimul scandal, evacuarea spitalului Foişor, fără nici o pregătire şi comunicare cu bolnavii evacuaţi, tulbură şi mai mult apele de la ministerul Sănătăţii.

De unde a pornit scandalul

Ministerul Sănătăţii a cerut INSP accesul la Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV), şi a primit acest acord pentru o interfaţă separată, care conţine doar date numerice, utilizând contul: monitorizare_minister.

Corpul de control al premierului a constatat:

- Ministerul Sănătăţii a nominalizat patru reprezentanţi care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul „monitorizare_minister” fără a exista un act administrativ de delegare/încredinţare a unor atribuţii, de stabilire a responsabilităţilor şi a limitelor de competenţă sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă.

-Regimul juridic insuficient definit şi reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităţilor şi al conflictului de interese prevăzut de Legea nr. 161/2003, deoarece, prin încredinţarea unor atribuţii specifice unui funcţionar public (în sensul larg al noţiunii), respectiv accesul la date sau informaţii din cadrul unei/unor instituţii publice, consilierului onorific nu îi sunt stabilite şi responsabilităţi în domeniul incompatibilităţilor şi al conflictului de interese.

Răspunsul Ministerului Sănătăţii

- Informaţiile accesibile Ministerului Sănătăţii din RENV nu se încadrează în niciuna dintre excepţiile prevăzute de Legea 544/2001 şi nici nu există o secretizare a acestor date.

- Baza de date RENV nu avea niciun grad de secretizare, fiind prin urmare publică.

- Orice informaţie publică poate fi accesată de către orice persoană, fără a justifica un interes. Prin urmare, consilierul onorific, investit prin actul de numire cu exerciţiul autorităţii de stat (actul de numire se publică în Monitorul Oficial) avea dreptul să acceseze baza de date RENV fără nicio formalitate suplimentară.

- În cazul în care ar fi existat un grad de secretizare, acest grad de secretizare ar fi trebuit adus la cunoştinţa oricărei persoane ce se află în situaţia de a accesa acele date sau care ar fi dorit să acceseze acele date şi, aşa cum prevăd dispoziţiile legale, ar fi necesitat obţinerea unui certificat ORNISS în prealabil.

De altfel, ministrul Voiculescu a confirmat când a început scandalul:

Evident că i-am dat voie. A fost una dintre atribuţiile sale. Evident că de asta se ocupă. Avea dreptul legal să acceseze datele. Nu vorbim despre date secrete. Nu sunt date clasificate”.

Şi totuşi, Corpul de control al premierului a constatat altceva.

Conducerea USR PLUS contra atacă

Întrunită vineri seara târziu, conducerea USR PLUS îşi exprimă sprijinul deplin pentru Vlad Voiculescu şi îi arată pisica premierul Cîţu.

Iată ce scrie în comunicatul USR PLUS:

Birourile Naţionale Reunite ale USR şi PLUS susţin fără rezerve orice investigaţie menită să lămurească felul în care informaţiile ajung la români. Cerem Corpului de Control al primului ministru să publice imediat raportul care a stat la baza plângerii penale anunţate astăzi.”

Birourile Naţionale USR PLUS susţin demararea unei anchete de către Corpul de Control al Ministrului Sănătăţii privind existenţa centrelor “închise” de vaccinare, procedurile, accesul la ele şi modul în care au respectat cadrul legal. De asemenea, pentru o corectă informare a publicului, Alianţa USR PLUS solicită premierului Florin Cîţu să desecretizeze minuta şedinţei de guvern în care a fost adoptată hotărârea privind înfiinţarea centrelor speciale de vaccinare, devenite la momentul publicării datelor mai numeroase chiar decât toate centrele aflate la dispoziţia populaţiei.”

Aici e cheia scandalului. Guvernul a înfiinţat, la începutul procesului de vaccinare, mai multe centre „închise” (destinate cui?), mai numeroase decât toate centrele aflate la dispoziţia populaţiei. Presupunem că erau destinate instituţiilor de forţă, MApN, Interne, SRI, SIE şi altor instituţii de aceeaşi categorie. Doar că şedinţa de guvern şi deciziile luate au rămas secrete, de moment ce acum Alianta USR PLUS solicită desecretizarea minutei şedinţei de guvern. Dar până acum ce-au păzit miniştrii USR PLUS? De ce nu s-au revoltat încă de la creearea acestor centre „închise”? Că doar au participat la şedinţa de guvern respectivă. Îi arată abia acum „pisica” premierul Cîţu, care tot cere Alianţei USR PLUS retragerea ministrului Voiculescu?

„Primul pas este câştigarea alături de Ministerul Sănătăţii şi întregul Guvern a luptei cu pandemia. Transparenţa este esenţială pentru succesul acestei lupte şi nu este negociabilă”, se mai arată în comunicatul Birourilor Naţionale Reunite ale USR şi PLUS.

În privinţa transparenţei, de atâtea ori cerută şi niciodată pusă în practică, are dreptatea Alianţa USR PLUS

Unde se află acum coaliţia de guvernare

Ministrul Sănătăţii este autorul unui lung şir de gafe, care au arătat că funcţia de ministru este o pălărie prea mare pentru el. Mai ales în condiţiile dramatice în care se află sistemul naţional de sănătate, copleşit de pandemie. Premierul Cîţu şi PNL cer de multă vreme Alianţei USR PLUS să-l retragă pe Vlad Voiculescu şi să propună pe altcineva. Modul în care a fost evacuat vineri seara spitalul Foişor este bomboana pe coliva activităţii ministrului Voiculescu, pentru că el a avizat ordinul de evacuare.

Văzând că USR PLUS nu reacţionează la cererea de retragere a lui Voiculescu, premierul Cîţu a apelat la parchet, să-l determine pe Voiculescu să plece. Un gest de ostilitate făţişă, nepotrivit într-o coaliţie de guvernare. Mai degrabă era utilă intervenţia preşedintelui Iohannis, cel mai potrivit să medieze acest conflict. Dar şi preşedintele se pare că s-a „extras” din ecuaţia guvernării, ca să nu fie părtaşul unei guvernări nereuşite.

Concluzie

Coaliţia de guvernare stă pe un butoi de pulbere, conflictul  generat de Voiculescu fiind doar una dintre faliile care despart PNL de USR PLUS. De altfel, Ludovic Orban, care conduce de facto guvernarea, pentru că premierul Cîţu nu are anvergura politică necesară unui şef de guvern, a şi ameninţat: „Mai rezist puţin, dar voi ieşi să vorbesc dacă nu termină”.

În condiţiile crizei sanitare şi economice, ruperea actualei coaliţii de guvernare este tot ce mai lipsea ca România să se prăbuşească în haos. Cred că preşedintele Iohannis ar trebui să intervină, înainte de a fi prea târziu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Vanatorul/d.c.
10.04.2021, 09:03:23

Actualul regim ii batjocoreste si pe cei vii, si pe cei bolnavi, ba chiar si pe cei ..morti..! Si iar revin si spun: sa nu ne miram, daca la sfarsitul pandemiei, atunci cand regimul mitomano-cleptocratic profund anti-national si vădit anti-romanesc Iohannis+PNL+USR+UDMR+ Noua Securitate va deveni..istorie, iar lucrurile vor fi intrat in normal, va aparea o analiza perfect documentata si argumentata, care va dovedi ca habarnismul. pompierismul, improvizatiile precipitate si tampe sau jigodismul politicicanist cu care au gestionat pandemia cei care se afla azi la putere au omorat cu zile mai multi oameni si au adus mai mult prăpăd economiei nationale decat a facut-o coronavirusul insusi..!

-2 (16 voturi)
Vanatorul/d.c.
10.04.2021, 09:21:12

Zice dl. Vlaston : ”Aici e cheia scandalului. Guvernul a înfiinţat, la începutul procesului de vaccinare, mai multe centre „închise” (destinate cui?), mai numeroase decât toate centrele aflate la dispoziţia populaţiei. Presupunem că erau destinate instituţiilor de forţă, MApN, Interne, SRI, SIE şi altor instituţii de aceeaşi categorie. Doar că şedinţa de guvern şi deciziile luate au rămas secrete, de moment ce acum Alianta USR PLUS solicită desecretizarea minutei şedinţei de govern. Dar până acum ce-au păzit miniştrii USR PLUS? De ce nu s-au revoltat încă de la creearea acestor centre „închise”? Că doar au participat la şedinţa de guvern respectivă. Îi arată abia acum „pisica” premierul Cîţu, care tot cere Alianţei USR PLUS retragerea ministrului Voiculescu?” Nu-l simpatizez deloc pe Vlad Voiculescu si nici pe ceilalti pui de securisti, ”acoperiti” ai Noii Securitati si trompeti ai gobalismului neo-marxist, cu sau fara carnet de membri ai USR-PLUS. Insa, de dragul adevarului, trebuie sa reamintesc ca in urma cu ceva timp, am fost cu totii martori la un scandal pe care il putea isca numai jigodismul politicianist-neosecuristic al cozilor de topor, cocalarilor si derbedeilor politici care-si spun in bataie de joc ”liberali”, ”partid national” si ”salvatori ai natiunii”...! Despre ce e vorba..? Foarte pe scurt: ministrul Vlad Voiculescu de la USR, onorand promisiunea de a ”transparentiza” in mandatul său activitatile Ministerului Sanatatii, a facut publice datele la zi privind testarea si vaccinarea contra Covid. Ei bine, presa neosecuristica si Florin Cîțu (o biata marioneta a mafiotilor cu epoleti mai mult sau mai putin ascunsi vederii) i-au sarit la beregată imediat..! I-au sarit imediat la beregata pe motiv ca publicand adresele locatiilor unde se vacineaza cand vor muschii lor, in conditii de lux si regim de VIP, nomenclaturistii cu grade si fara grade impreuna cu familiile lor, impostori si parvenit postdecembristi care ”tin in spate” actualul regim iohannisto-limberalo-neosecuristic, minstrul Vlad Voiculescu ar fi..tradat secrete de stat..! Practic, discutam despre una din multele mărșăvii care se petrec in ”lagarul” mitomano-claptocratic care-i ”Romania lui Iohannis”, o mărșavie pe care Iohannis, Cîtu si cei care i-au plantat in functii doreau s-o tina ascunsa fata de populimea de rand..!

+5 (13 voturi)
Vanatorul/d.c.
10.04.2021, 09:43:44

Deci, nu va lasati manipulati..! Vlad Voiculescu e de putin timp ministru..! Si nimeni nu poate sa ”carpesca” in scurt timp, ceea ce Arafat, Iohannis si PNL au ignorat sau distrus timp de peste 12 luni..! Nu puneti in cârca noilor venit la guvernare, dezastrul pe care l-au produs habarnismul, pompierismul precipitat. incompetent si tamp, marsăviile si jigodismmul politriciaist al escrocilor si cozilor de topor care-si spun in bataie de joc ”liberali” si ”partid natinal”. Raspunzatori pentru ce s-a intamplat cu pandemia in România sunt in primul rand si in cel mai inalt grad Arafat, Iohannis si PNL, adica cei care au gestionat discretionar tot ce tine de pandemie, timp de peste un an..! Cu alte cuvinte, daca situatia a scapat de sub control vinovatii principali sunt Arafat, Iohannis si ceilalti mafioti si cozi de topor care-si spun ”liberali”, nicidecum cei de la USR-PLUS..!

-1 (13 voturi)
Amdo Odma
10.04.2021, 09:25:46

Cand am zis ca guvernul asta nu rezista un an se pare ca n-am gresit.

-4 (10 voturi)
M Costi
10.04.2021, 09:27:51

@Stefan Vlaston - "...ruperea actualei coaliţii de guvernare este tot ce mai lipsea ca România să se prăbuşească în haos..." !?! Serios , se prăbuşeste ( România ) în haos ? Păi...dacă lipseste PMP-ul , cu atâtia oameni de mare valoare ! Heheheee , ia sa fi ramas PMP-ul la guvernare , ce bune si frumoase ar fi fost toate... !

-4 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările