Politică

articolul anterior articolul urmator

Scandal în Senat. Sorin Lavric, elogii pentru foşti legionari. Deputat al minorităţii evreieşti: Este o umilinţă îngrozitoare la adresa victimelor

100
8 Mar 2021 19:46:46
Autor: Andreea Ghiorghe
Senatorul AUR, Sorin Lavric. FOTO: Facebook/ Sorin Lavric
Senatorul AUR, Sorin Lavric. FOTO: Facebook/ Sorin Lavric

Deputatul Silviu Vexler a declarat în plenul Senatului că este o „umilinţă îngrozitoare la adresa victimelor Holocaustului” existenţa a două proiecte de lege prin care se doreşte reintroducerea indemnizaţiilor „pentru foştii legionari, urmaşii lor şi urmaşii criminalilor de război sau ai celor care au făcut parte din organizaţiile naziste”. Sorin Lavric i-a transmis că nu va înceta să vorbească cu „veneraţie” despre „martiri, despre eroi”.

„Nu aş fi intervenit dacă nu ar exista şi două proiecte de lege, în prezent aflate la Senat, care să dorească să reintroducă indemnizaţiile oferite de statul român pentru foştii legionari, urmaşii lor şi urmaşii criminalilor de război sau ai celor care au făcut parte din organizaţiile naziste. Este o umilinţă îngrozitoare la adresa victimelor Holocaustului, la adresa puţinilor supravieţuitori ai Holocaustului, care mai trăiesc în ziua de astăzi să vadă toate aceste lucruri”, a afirmat deputatul minorităţii evreieşti, Silviu Vexler, potrivit Agerpres.

În opinia sa, „faptul că în plenul Senatului României se încearcă rescrierea istoriei, faptul că un senator al Parlamentului României îl invocă cu patos pe un om care este criminal de război, condamnat de două ori pentru tot ceea ce a făcut, este o ruşine nu numai la adresa Parlamentului României, ci şi o ruşine la adresa României în sine”.

„Parlamentul este reprezentantul poporului român şi fiecare dintre dumneavoastră este responsabil de protejarea memoriei acestor oameni, de protejarea lecţiilor care trebuie învăţate din ceea ce s-a întâmplat atunci. Nu lăsaţi astfel de derapaje să devină reprezentante pentru Parlamentul României", a spus deputatul.

Acesta a prezentat câteva din stenogramele şedinţelor consiliului de miniştri şi consiliului de cabinet din perioada guvernării Ion Antonescu, „care se suprapune peste perioada Holocaustului din România”.

„Rezultatul acestor şedinţe, rezultatul acestor discuţii s-a materializat în peste 300.000 de evrei, din România şi nu numai, care au fost executaţi la ordinul lui Ion Antonescu şi al celor din jurul său. Sunt doar câteva exemple din actele inimaginabile de violenţă inumană şi inutilă pe care le-au stârnit atât guvernul Antonescu, cât şi mişcarea legionară. Nu aş fi vrut să menţionez aceste lucruri astăzi, dacă nu aş fi văzut că aceste tentative de reabilitare a mişcării legionare, de reabilitare a lui Ion Antonescu şi a celor care i-au permis tot ce a făcut, Mircea Vulcănescu fiind unul dintre ei, Valeriu Gafencu fiind altul şi lista continuă, nu ar fi devenit din ce în ce mai publice”, a precizat Vexler.

Lavric: Nu mă dezic de cuvintele pe care le-am spus despre Vulcănescu sau despre Gafencu

În replică, senatorul AUR Sorin Lavric a declarat că nu va înceta să vorbească cu „veneraţie” despre „martiri, despre eroi şi despre acei deţinuţi politici a căror singură vină este că s-au opus comunismului”.

„Nu mă dezic o iotă de cuvintele pe care le-am spus despre Vulcănescu sau despre Gafencu şi voi continua să-i omagiez mai departe. Nu uitaţi că elogiul meu l-am făcut în cursul unei declaraţii politice, iar dumneavoastră, în calitate de deputat, ştiţi că senatorul nu trebuie să dea socoteală pentru declaraţiile lui politice. Nimeni nu-l poate trage la răspundere şi atunci de ce dumneavoastră, deputat, veniţi în Senatul României şi mă trageţi pe mine de urechi? Trebuie să modificaţi Constituţia, dacă vreţi ca senatorul să fie tras la răspundere pentru declaraţiile lui politice. Altminteri, vă încredinţez că admonestarea dumneavoastră nu doar că nu are darul de a mă intimida, dimpotrivă, îmi dovedeşte că sunt pe drumul cel bun”, a afirmat senatorul AUR.

„Aici e România, nu e Fâşia Gaza”, a mai spus senatorul AUR.

VIDEO

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

emoji
8.03.2021, 20:09:47

Chiar nu inteleg ce este in capul unora, care inteleg sa dezgroape asemenea cauze pierdute, in loc sa iasa in evidenta cu lucruri mai folositoare, de actualitate. Astia cred ca au ajuns acolo, alesi, ca sa-si "rezolve" crezurile personale pe timpul si nervii romanilor ? Cel putin, aurasii astia, par ca numai de galceava au chef. Niste proiecte de legi, ceva benefic, nimic ? Ca de scandal, ne este podul plin, de furaciuni si golaneli politice, si mai si...

+22 (36 voturi)
Ludwig
8.03.2021, 20:10:51

In anii 40 criminalii nazisti autohtoni aveau partidul "Totul pentru tara". Azi el se cheama AUR.

+13 (29 voturi)
Pano
8.03.2021, 20:14:53

Sa nu uitam ca 65% dintre romani nu au citit si nu vor citi niciodata vreo carte in viata lor, iar inca 20% nu au citit nicio carte sau ziar in ultimul an. Prin urmare, oamenii in tara asta isi iau informatiile de pe facebook, de pe tiktok, youtube, Antena 3, ProTV si alte grozavii... E foarte usor sa le spui romanilor ca acei criminali au fost sfinti sau ca evreii ne vor raul etc. De aici pana la fascism si hitlerism nu e decat un pas. De aceea trebuie rapid condamnate astfel de declaratii in Parlament. Odiosi precum Lavric ar trebui interzisi in spatiul public.

+13 (43 voturi)
mihai radu
8.03.2021, 20:29:49

Problema se poate rezolva simplu,să-i ridice imunitatea și să răspundă conform legii.De câte ori citesc despre astfel de derapaje îmi amintesc de doamna Rozenberg,vecina mea de pe Calea Moșilor,dacă cineva pronunța cuvântul Auschwitz plângea fără oprire cu orele,multe din rudele ei muriseră acolo !!

+1 (13 voturi)
moftronix3
8.03.2021, 20:31:17

Toți criminalii de război ai României pozează in anticomuniști. Germania și-a pedepsit destul de normal criminalii de război. Prin Tribunalul de la Nurenberg și prin alte sute de Tribunale. România nu i-a pedepsit. In afară de Ion Antonescu și incă câțiva, restul au rămas nepedepsiți. Der Spiegel are totală dreptate când spune că România și ceilalți sateliți ai Germaniei sunt COAUTORI la marele Genocid cu 6 milioane de victime. In fond, leghionarii români se gudurau pe lângă naziștii germani să-i ia și pe ei la omorât de comuniști, de evrei, de țigani, de slavi.

-20 (30 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările