Scandal USR - Ministerul Sănătăţii privind consultanţa de la OMS pentru proiectele din PNRR. Câţi bani sunt la mijloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Drulă şi Alexandru Rafila | colaj adevarul.ro | Foto Mediafax
Cătălin Drulă şi Alexandru Rafila | colaj adevarul.ro | Foto Mediafax

USR şi Ministerul Sănătăţii au dat startul unei dispute pe tema banilor daţi de instituţia de stat pentru consultanţă Organizaţiei Mondiale de Sănătate, pentru aistenţa tehnică a organismului internaţional în cazul implementării mai multor jaloane din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Ministrul Rafila dă 21 de milioane de euro, pentru consultanţă, organizaţiei în care a avut un rol executiv până în 2021. Luni la rând, reprezentanţii PSD au reclamat, cu maximă vehemenţă, costurile de consultanţă din PNRR, deşi era evident că statul român nu are experţi în construirea de spitale mari şi în digitalizarea Sănătăţii. Ajuns la putere, ipocrit ca întotdeauna, PSD nu a folosit experţii pe care îi tot invoca prin studiourile tv. În schimb, ministrul Alexandru Rafila a semnat un contract pentru consultanţă, de 21 de milioane de euro, cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), organizaţie din al cărei Consiliu Executiv a făcut parte până în anul 2021”, se arată într-un comunicat al USR.

Deputatul Emanuel Ungureanu îl acuză că a dat banii „pe şest” pentru asistenţă tehnică. „Potrivit Memorandumului, banii pentru consultanţă urmează să fie împărţiţi astfel: 5,38 milioane de euro pentru digitalizare ; 14,1 milioane de euro pentru servicii de sănătate şi resurse umane; 1,7 milioane de euro pentru gestionare fonduri publice din sănătate. În condiţiile în care suma prevăzută în PNRR pentru asistenţă tehnică la Management servicii sănătate este considerabil mai mică decât suma pe care a semnat ministrul Rafila, este neclar de unde au rezultat cele 21 de milioane de euro. Cum este neclar şi dacă OMS a livrat deocamdată ceva care să justifice virarea unei primei tranşe de bani”, susţine Ungureanu.

După acuzaţii, MInisterul Sănătăţii a venit cupoziţie publică. „În cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (Componentele C12 – Sănătate şi C7.I3 – Digitalizare), aprobat prin Decizia de punere în aplicare a Consiliului Uniunii Europene din 3 noiembrie 2021, coordonatorii de reforme şi investiţii sunt responsabili de îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor aferente, fiind recomandată utilizarea asistenţei tehnice furnizate de  organizaţii şi instituţii internaţionale, respectiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Banca Europeană pentru Investiţii şi Banca Mondială. Conform anexelor de cost aprobate în cadrul PNRR, pentru componenta de asistenţă tehnică s-a prevăzut un buget total general de aproximativ 50 milioane de euro. Aceste resurse financiare fac parte din categoria „granturi nerambursabile”, acordate României de Uniunea Europeană. 

În perioada decembrie 2021 – februarie 2022, Ministerul Sănătăţii a efectuat consultări cu organizaţiile şi instituţiile internaţionale incluse în PNRR, respectiv Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). OMS şi-a asumat integral furnizarea de asistenţă tehnică pentru implementarea jaloanelor aferente Reformei 1, Reformei 3 şi Componentei 7. I3 din cadrul PNRR.

În urma acestor consultări, în vederea îndeplinirii jaloanelor specifice reformelor de sănătate publică, Ministerul Sănătăţii a înaintat Guvernului României Memorandumul privind Aprobarea negocierii şi semnării contractului pentru asistenţă tehnică dintre Ministerul Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a fost aprobat în data de 24 mai 2022”, a explicat ministerul

„În baza mandatului acordat de Guvern, Ministerul Sănătăţii a purtat negocieri cu reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bugetul alocat asistenţei tehnice de specialitate pentru Reforma 1, Reforma 3 şi C7.I3 - Digitalizare fiind în cuantum de 21,25 milioane de euro pentru perioada 2022-2026, reprezentând 42% din bugetul total disponibil pentru asistenţă tehnică.

De asemenea, menţionăm că, în vederea îndeplinirii tuturor jaloanelor specifice investiţiilor în infrastructura de sănătate (ex: Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii Spitaliceşti – ANDIS), Ministerul Sănătăţii va purta negocieri suplimentare cu organizaţiile internaţionale de profil (Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii). Pentru coordonarea investiţiilor în infrastructura de sănătate, Ministerul Sănătăţii utilizează în prezent asistenţă tehnică internaţională oferită de Banca Europeană de Investiţii prin intermediul acordului BEI-PASSA”, mai arată sursa citată.

O replică a venit şi din partea social-democraţilor, care au susţinut că membrii USR sunt „disperaţi” şi că îşi contestă propriile măsuri, explicând că ministerul foloseşte doar 42% din bugetul alocat în PNRR asistenţei tehnice pentru reforma în Sănătate. 

„DISPERARE, numele tău este USR! Să ajungi să îţi conteşti propriile măsuri, asta înseamnă să fii userist! Azi sunt extrem supăraţi pentru că Ministerul Sănătăţii condus de PSD foloseşte DOAR 42% din bugetul alocat de Ghinea & Co asistenţei tehnice din PNRR pe reforma din sănătate. Supărarea este şi mai mare pentru că asistenţa este asigurată de una dintre instituţiile prevăzute tot de USR-işti în PNRR, respectiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Ministrul Sănătăţii a respectat PNRR-ul la virgulă şi a realizat o economie de 60%! IN TRADUCERE: 30 de milioane de euro au fost salvaţi, 30 de milioane pentru care useriştii aveau deja pregătită o listă lungă cu firmele lor de casă! Asistenţa tehnică se face la un preţ mult mai mic şi cu o instituţie internaţională de prestigiu, fix aşa cum scrie în PNRR, nu cu prăduitorii de la USR! În timp ce useriştii vor continua să se tăvălească pe jos, ministrul Rafila va continua să îndeplinească PNRR-ul, jalon după jalon”, au scris social-democraţii pe Facebook. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite