Scandalul epurărilor de la Ministerul Dezvoltării continuă. Ce a promis şi ce a livrat Ion Ştefan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ştefan, ministrul care s-a ocupat de reorganizarea instituţiei pe care o conduce în plină pandemie. FOTO gov.ro
Ion Ştefan, ministrul care s-a ocupat de reorganizarea instituţiei pe care o conduce în plină pandemie. FOTO gov.ro

Ministrul Dezvoltării, Ion Ştefan, a promis reorganizarea din temelii a instituţiei şi scoaterea tuturor posturilor la concurs. Demersul demnitarului nu e contestat doar pe aspecte de legalitate, ci şi pe faptul că în evaluare şi în vizorul conducerii au intrat doar anumite funcţii şi persoane, mai bine de două treimi fiind încadraţi fără concurs, iar alţii epuraţi politic, susţin surse din minister pentru „Adevărul”.

Concursurile organizate de conducerea Ministerului Dezvoltării pentru a reorganiza instituţia şi a reduce din posturi produce noi controverse, din moment ce şeful instituţiei una  a promis, iar alta a făcut. Ministrul liberal a promis că va depolitiza instituţia pe care o conduce, demers sub care se ascunde încercarea de a face epurări politice, susţin mai multe surse din MInisterul Dezvoltării. Aşadar, pentru depolitizare Ion Ştefan a anunţat că toate posturile vor fi scoase la concurs. „Vom reorganiza din temelii ministerul, aproape toţi angajaţii ministerului vor fi nevoiţi să participe la concurs. Toate posturile din minister vor fi scoase la concurs”, declara Ion Ştefan la începutul lunii mai. Însă pentru concursul organizat pe 29 mai nu au fost vizaţi toţi angajaţii. 

Potrivit unor surse politice, 503 persoane au fost încadrate direct pe funcţii, fără concurs. Prin urmare, disponibile au mai rămas 262 de funcţii, pentru că numărul total al posturilor din Ministerul Dezvoltării a fost diminuat de la 1020 la 765. 131 de posturi au fost eliminate fără probleme, pentru că oricum erau vacante. Însă problema majoră e reprezentată de faptul că au rămas disponibile doar 262 de posturi, iar 386 de funcţionari se luptă pentru acestea. 

Din cei 386 de funcţionari, conducerea ministerului decisese să-i concedieze direct pe 101 dintre aceştia, în timp ce 285 primiseră notificări de prezentare la concurs. După o primă sesiune de concurs, pe 29 mai, conducerea Ministerului Dezvoltării a anunţat că va mai fi organizată una pe 5 iunie. În cazul în care ar mai rămâne posturi libere, pentru acestea ar putea concura funcţionarii care au primit preaviz privind  concedierea lor. Nu în ultimul rând, pe 15 iunie e program termenul dosarului în care angajaţii Ministerului Dezvolării cer suspendarea reorganizării instituţiei judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti. 

Bâlbe la nivelul conducerii Ministerului Dezvoltării

Conducerea ministerului a fost chemată la raport în Parlament marţi. Din partea instituţiei a venit Vetuţa Stănescu şi Cătălin Iapă, secretari de stat care au fost puşi la colţ de membrii Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor şi de sindicalişti. Acestora li s-a reproşat întreaga procedură privind concursul, în special faptul că sunt mai multe aspecte de legalitatea care ar fi încălcate, după cum a scris „Adevărul” săptămâna trecută. 

Mai mult, un nou aspect controversat a fost cel referitor la crearea unei comisii pentru cazurile sociale din minister, adică structură care să analizeze dacă sunt cazuri în care ar putea fi demişi din instituţie atât soţul şi soţia sau unicul întreţinător al unei familii. Potrivit unor surse din instituţie, problema majoră e că formarea comisiei a avut loc la două zile după ce au fost trimise preavizele în cazul celor concediaţi sau documentele privind chemarea la concurs a celorlalţi. „Ce cazuri a analizat dacă preavizele s-au emis duminică (n.r. - 24 mai)? Sunt numeroase cazuri de soţ şi soţie care au primit preaviz sau de unici susţinători de familie băgaţi la concurs”, au precizat surse din instituţie pentru „Adevărul”. 

Nu în ultimul rând, reprezentanţii ministerului nu au putut explica de ce instituţia a decis în seara de dinainte de organizarea primului concurs scoaterea persoanelor din Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici din comisiile de examen şi lăsarea doar a câte doi membri din Ministerul Dezvoltării. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite