Politică

articolul anterior articolul urmator

Scandalul Ibiza. Ce se ascunde în spatele discursului ultranaţionalist

30
20 May 2019 17:55:58
Ion M. Ionita
Cancelarul Sebastian Kurz (stânga) a încheiat guvernarea alături de Heinz-Christian Strache
Cancelarul Sebastian Kurz (stânga) a încheiat guvernarea alături de Heinz-Christian Strache

Ce se află în spatele discursurilor inflamate ale naţionaliştilor care se autodeclară salvatorii patriei? Ce ascund mesianicii apărători ai fibrei naţionale? Discursurile lor manipulatoare lasă greu să se întrevadă şi altceva în afara scopurilor lor nobile. Dar, din când, în când faţada crapă şi se poate vedea în spatele decorurilor bine construite. Austria este un caz care spune multe.

Scandalul în urma căruia guvernul de la Viena a demisionat a izbucnit vineri, 17 mai, când două ziare germane au publicat înregistrările în care vice-cancelarul austriac , Heinz-Christian Strache, apare în timp ce punea la cale, într-o vilă de la Ibiza, împreună  cu o pretinsă nepoată a unui oligarh rus, metode corupte de finanţare a formaţiunii sale, Partidul Libertăţii, de extrema dreaptă, în vederea ajungerii la guvernare.  Discuţia a avut loc în 2017, cu puţin timp înaintea alegerilor legislative din Austria.

Suma avansată de pretinsa nepoată era de 250 de milioane de euro, „investiţie” pe care ar fi urmat să o recupereze, conform promisiunilor lui Strache, din contractele publice ale statului austriac. În acest sens, cunoscuta firmă Strabag urma să fie scoasă din cărţi şi contractele de construcţii direcţionate spre firma „nepoatei” din Rusia.

Ca bonus al întregii afaceri, Strache a vorbit şi despre intenţiile sale de a controla presa austriacă după modelul din Ungaria al lui Viktor Orban, referindu-se la achiziţia de către aceeaşi „nepoată” a ziarului cu cea mai mare circulaţie din Austria, Kronen Zeitung. Dacă această operaţiune s-ar fi realizat, spunea Strache, ziarul  ar fi devenit susţinător al Partidului Libertăţii şi formaţiunea sa şi-ar asigura la alegeri o poziţie putenică în vederea viitoarei guvernări.

În mai puţin de 24 de ore de la publicarea dezvăluirilor, Hans Christian Strache a demisionat din guvern şi a renunţat la conducerea Partidului Libertăţii. El nu a negat nimic din cele afirmate în înregistrare spunând doar că a căzut într-o capcană în cursul unei întâlniri bine asezonate cu alcool.Cancelarul conservator Sebastian Kurz  a  spus că s-a săturat de scandalurile generate de partenerii săi la guvernare. În toamnă vor fi organizate alegeri anticipate.

Cu numai o săptămână înaintea alegerilor europene, „Scandalul Ibiza” dovedeşte care este miza uriaşă a scrutinului pentru parlamentul de la Bruxelles. Partidele extremiste anti-europene vizează constituirea unui grup politic puternic prin care să-şi atingă obiectivele la nivel european. Ele promovează discursul naţionalist, dar au legături şi finanţări care pun serioase semne de întrebare privind promovarea unor interese din afară privind influenţarea alegerilor naţionale şi europene.

În Marea Britanie, fostul premier Gordon Brown, a cerut investigaţii privind finanţarea Partidului Brexit, noua formaţiune a lui Nigel Farage , acuzată că beneficiază de donaţii semnificative din surse necunoscute. În sondajele de opinie, Brexit conduce în intenţiile de vort pentru alegerile europene pe fondul incertitudinilor legate de procesul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Tomescu Tom
20.05.2019, 18:17:17

Inseamna ca austriecii sunt mici copii pe langa alde-psd-istii nostri ... Ii prinzi azi ...dureaza ani de zile, pana la prescrierea pedepsei ..judecarea lor .. Cand ii condamna ..primesc miniaturi de pedepse cu suspendare , asta daca nu cumva " expira " fapta :))) . Si de cand cu Dragnea ..schimba direct legile ..si problema dispare .. Ilegalul devine legal ... Asa ca occidentalii sa vina sa ia lectii de la alde-psd-istii nostri ..

+8 (8 voturi)
Simitis Kostas
20.05.2019, 18:49:51

Firma Strabag nu cumva este și ea la Catedrala Mântuirii Neamului implicată ?

+2 (2 voturi)
Maleficio Decenu
20.05.2019, 19:44:56

Preasupusa nepoată ce spune sau are domiciliul necunoscut,silenzio stampa,ca cetățeană letonă.. Să fi fost BND nemțesc,CNI spaniol,GCHQ sau MOSSAD ? Aluziile apărute în presa mai la vest de Austria la sfârșitul lui martie în legătură cu cooperarea cu serviciile austriece nu ar fi de încredere,teren minat beton.BVT-ul austriac poate i-a întins o capcană,să vedem,să vedem Qui bono.

+2 (2 voturi)
miron miron
20.05.2019, 20:10:52

Inca o data iese la iveala ca Rusia isi baga coada in alegerile din Europa. Domnule Ion M Ionita, tare ma inerveaza reclamele vidio PSD din ziarul Adevarul. La tot pasul, acestea ti se baga in ochi, ca niste năpârci .

+4 (6 voturi)
Iosif66
20.05.2019, 20:12:39

De cateva saptamani nu trece o zi fara Victor Orban,nu este un articol fara sa nu fie amintit ca inamic public nr 1 in Europa.Intrebarea mea (nu sunt singurul)catre Ion M Ionita,in afara ca nu doreste imigranti chemati de altii in tara lui ce alte fapte a mai facut ca sa fie numit antieuropean.

+2 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (30)